23
(14.09.2011, 01:14)Szaatanek napisał(a): Witam .
Od dłuższego czasu zamierzam postawić krewetkarium, oczywiście najpierw zadaje pytania i edukuje się na ten temat dopiero później działam . A więc :
1)Krewetka filtrująca może żyć pojedynczo ? (1 na całe akwarium )
2)Może żyć razem z RC ? (czy nie będzie stanowić dla nich zagrożenia lub ich dzieci )
3)Litraż dla filtrującej .
Pozdrawiam !
Odnawiam pytanie. Sam jestem ciekaw odpowiedzi.
[11l-Zbiera kurz na półce]
[25l-Czeka na nową aranżacje]
[112-ogólne]
7
Ad.1 Ja trzymam 2 szt i nic im się nie dzieje.
Ad.2 U mnie jest z RC i innymi nie robią sobie krzywdy
Ad.3 Siedzi w akwarium 90 litrowym z innymi rybami tzn z neonami i też jest spokój podejrzewam że w dużo mniejszych zbiornikach też da rade.
13
Zakupiłem niedawno krewetkarium kostka aqaela 30l z całym wyposarzeniem tj. oświetlenie decolight 11w, grzalka i filtr wewnetrzny gąbkowy.
Mam też fajny korzeń który moczy się już dwa tygodnie.
1. Nie mam jeszcze pomysłu na rośliny. Na pewno ma ich być mało by można było obserwować krewetki. Jakiś mech na korzeń, może mikrantenum okragłolistne na środek i trawnik z eleoharisa. Czekam na sugestje.
Za namową speca w akwarystycznym nabyłem 3l podłoża dla krewetek shrimp-soil.
2. W jaki sposób czyści się takie podłoże, jeśli w ogóle się to robi? (Zawiera ono minerały i nawozy i nie można go ruszać by nie uwolnił się z niego nadmiar który byłby szkodliwy)
Słyszałem że trzeba przy podmiankach podawać specjalne bakterie które zjadają martwe fragmenty roślin i produkty przemiany materii.
3. Kolejna sprawa. Otóż podłoże to obniża ph wody do pewnego poziomu a krewetki lubią stabilne parametry wody. Jesli ph spadnie powiedzmy do ph7 i przy podmiance doleję zwykłej kranówki około 7,5 to nastapi załamanie stabilności ph przynajmniej do czasu aż podłoże znowu je ustabilizuje.
Czy w takim przypadku powinienem wlewać przy podmiankach specjalnie spreparowaną wodę zmięszaną z kranówki i ro o odpowiednich parametrach? Byłoby mi to troche nie na rękę.
4. Czy bezpieczniej jest wsypać zwykły żwir i olać parametry wody?
5. Czy mogę podłączyć zestaw co2?
3
Chcę kupić dla krewetek piasek jako podłoże. Moje pytanie to czy wolą ciemny czy jasny?
28
ciemny
3
Od dłuższego czasu próbuję kupić krewetki RC, ale wszędzie, gdzie nie pojadę mają takie - tycie ok. 1cm tylko - po 6,00 zł/sztuka.
Mam filtr Aquaszut'a i boje się, że wpadną mi w koszyk....
Teraz nie wiem, czy wszystkie RC kupuje sie taki małe, czy mam po prostu pecha....
23
RC rosną maksymalnie do 3cm, więc 1cm to wcale nie tak mało. Przynajmniej wiesz, że kupujesz młode zwierzę - krewetki te nie żyją długo 1-2 lata. Jeśli boisz się, że je wciągnie zainstaluj gąbkę na filtrze na jakiś czas, lub owiń wlot siatką czy zwykłą pończochą (oczywiście upewnij się, że jest porządnie wypłukana

)
www.happybettas.com - moj blog (ang)
Galeria Bojków ->
klik
20
A przydaje się, ja zastosowałem jako prefiltr gąbkę z chińskiego filtra, spełnia doskonale swoją rolę, a czytałem już na tym forum o przypadkach znalezienia krewetek w kubełku
9
1. Na forum dla krewetek polecono mi tą kaskądę, a na wylot założy gąbkę by nie wciągało młodych.
http://allegro.pl/ad-shop-filtr-kaskad-d...71869.html
Nie jest jakaś tragiczna? Szukam jakieś do 30zł. Jeżeli jest głośna to mi nie przeszkadza, akwarium będzie w salonie w którym nikt nie śpi.
2. Mam już zakupioną lampę Deco Light Aquael 11W. Jutro jadę kupić szkło-20-25l.
Czy mogę mieć jakiś trawnik, który nie wymaga nawożeniu, co2 itp.?
3. Które krewetki są bardziej "rozchwytywane", droższe, bardziej wymagające, red cherry czy yellowy?
4. Gdyby RC i Y się połączyło jak by wyglądały ich młode?
0
Czy w 10 l shrimpsecie mogę trzymac 5 krewetek? Może byk piasek kwarcytowy 0.1 do 0.3 lub 0.2 do 0.8? Jakie roślinki oprócz mchu? Jaka rasa i parametry?