• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Woda z dzbanka filtracyjnego do podmian

Co myślicie o podmienianiu wody na taką która przefiltrowaną przez podobne urządzenie jak to (link). ? Posiadam w domu 2 takie dzbanki, wiem że pH wody wychodzącej wynosi około 6,5, mi by to bardzo pasowało do podmian bo mam w kranie ponad 7,5, prawie 8. Specjalnie zamówiłem testy na KH i GH, dojdą prawdopodobnie w poniedziałek/wtorek, wtedy dam znać jakie twardości ma woda wychodząca. Od kilku dni podmianiam tą wodą w krewetkarium, udało mi się zbić pH do 6,5-7 (było 7,5-8), jak z twardościami przekonam się jak przyjdą testy.
Dodam krótki cytat z aukcji: " Zywica jonowymienna: Redukuje twardość węglanową powodującą oleisty nalot na sciankach filiżanki, usuwa metale ciężkie (kadm, ołów, miedź, chrom). Nie usuwa mikroelementów niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu." Czyli zmniejsza twardość, usuwa metale ciężkie, wszystko niby ok. Co o tym sądzicie? Jestem pierwszy który to testuje na tym forum?

Edit: Dodam że w praktyce to działa, w czajniku zero osadu, herbata całkiem inna w smaku, nawet odstana nie ma tego "kożucha".

Kup sobie lepiej AS II+ taniej wyjdzie niż te filtry.

Filtr mam i tak i tak, nie był kupiony z myślą o akwarium, tylko do użytku domowego. Chcę się dowiedzieć czy to przejdzie w akwarium, zmiękcza wodę, obniża pH, usuwa metale ciężkie... Ja robię teraz podmianki z tej przefiltrowanej wody, a filtruje na prawdę szybko w porównaniu do RO, jak się go zaleje (z 2,5-3L ma mój dzbanek) to w max 1,5 minuty to przerobi.

Nie wiem czy doczytałeś w aukcji ale on wystarcza na 30dni (filtr) więc przekalkuluj sobie cenę filtra,prąd a cenę podłoża do Twojego krewetkarium.

Tak, starcza 30 dni lub 100-150L, dzbanek już mam, a nowy wkład to kwestia 10zł.

Nie pytam się o alternatywy, (nie będę robił restartu - to jest pewne) tylko o to czy woda z tego filtra nadaje się do podmianek w celu zmiękczenia wody i zbicia pH.

Jedna podmianka w 25L akwarium to 5L, na jednym wkładzie mogę wykonać takich podmianek 20-30 (100-150L, wodę mogę przecież po odstawiać). Czyli 1 wkład (zakładając że tylko do filtrowania wody na podmiany bym go używał) wystarcza na podmienianie wody przez 5 do 7,5 tygodni, czyli minimum 2,5 miesiąca.

Edit: On nie bierze prądu, tu się płaci jedynie za wkłady.

Sam sobie odpowiedz. Mnie się wydaje, że tak tylko czy...
Właśnie. Czy czasem nie pozbawia też innych minerałów co są potrzebne w akwarium a Ty nie wyłapiesz tego bo producent,sprzedawca nie napisał tego.

No dobrze, więc gdybym to mieszał np. 50/50 z kranówką nadało by się? Zależy mi na zmiękczeniu wody, a tutaj nie poniósł bym żadnych kosztów i minimalne nakłady czasowe. Zamówiłem już sobie szyszki olchy czarnej, może one coś pomogą, ale czekam na testy na twardości żebym wiedział na czym stoję, bo na razie wiem tylko do czego dążę.

Wg. mnie nie masz się o co martwić. Nie będę się mądrował o tym filtrze bo sam nie miałem z tym styczności ale trzymam kciuki za uzyskanie tego czego oczekujesz. Podmiany 50/50 większe prawdopodobieństwo (wg. mnie) uzyskania optymalnego rezultatu.

Dzięki za odpowiedzi, jak przyjdą mi testy na KH i GH dam znać czy udało mi się zbić te parametry (w porównaniu z kranówką). Krewetki Crystal Red Grad B dostanę prawdopodobnie we wtorek, ewentualnie w środę (w pon. zostaną wysłane).

jak w poniedziałek wysłęne beda to we wtorek dojdą, też jestem ciekawy czy ta filtracja coś da, sam używam takowego filtra

89,6l
5x mieczyk
1x gupik
1x krewetka filtrująca
2x Gurami
2x kirys
2x glonojad (nie znam nazwy)
10x RC

PS. słabo u mnie z ortografią :D

Skocz do: