• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Uwaga na ogłoszenia - oszuści są wszędzie.

Witam. Już trzeci raz pojawiło się na forum ogłoszenie o oddaniu krewetek RC. Za pierwszym razem (oczywiście inny nick) dałam się na to nabrać. Użytkowniczka była z Olsztyna - przelałam pieniądze za wysyłkę i tyle z tego... Nie dajcie się na to nabierać - chyba, że od znanych i aktywnych użytkowników tego forum. Jeżeli już coś to proponujcie odbiór osobisty. Pozdrawiam

Witaj w klubieSad

(20.07.2011, 18:33)Koltar napisał(a):  Witaj w klubieSad

Widzę, że nie jestem samaSmile Za naiwność się płaci - uwierzyłam, że ktoś odda za darmo krewetki i jeszcze je wyśle tylko za zwrot kosztów przesyłki:p Ja miałam "dostać" krewetki od Anny z Olsztyna (takie imię było w danych do przelewu).

Wielu ludzi oszukuję za takie małe pieniążki, ale oszukujac kilkadziesiąt osób to już jest spora suma.

Czemu tak robią?
Bo kto będzie zawracał sobie głowę o 10 zł?
Kto za takie pieniądzę pójdzie na policję?
Dlateko każdą taką, rzecz trzeba załatwiać. Próbować dogadać się bądź pójść na policję, może oni znajdą innych poszkodowanych.
(znam stronkę gdzie ludzie oddają rzeczy za zwrot kosztów przesyłki lub odbiór osobisty, tam takich oszustów jest pełno niestety Często są to kwoty wachające się między 5 a 20 zł ale jedna osoba potrafi oszukać wiele osób.)
Jakby się wam udało zebrać kilka osób oszukanych przez tą samą osobę, warto iść z tym na policję.

Stop oszustom.

Jeśli człowiek nioe chce zostać oszukany niech umawia się na odbiór osobisty, bądź za przesyłkę za pobraniem drożej ale bezpieczniej. Wtedy paczkę otwiera się przy kurierze/ listonoszu, jak zawartość jest inna lub jest jej brak oddaje się przesyłkę, bądź wzywa od razu policję.
Inna jest sprawa gdy jest to zaufany/polecany przez wiele osób sklep/osoba. Smile

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

(21.07.2011, 09:13)bercia289 napisał(a):  Wielu ludzi oszukuję za takie małe pieniążki, ale oszukujac kilkadziesiąt osób to już jest spora suma.

Czemu tak robią?
Bo kto będzie zawracał sobie głowę o 10 zł?
Kto za takie pieniądzę pójdzie na policję?
Dlateko każdą taką, rzecz trzeba załatwiać. Próbować dogadać się bądź pójść na policję, może oni znajdą innych poszkodowanych.
(znam stronkę gdzie ludzie oddają rzeczy za zwrot kosztów przesyłki lub odbiór osobisty, tam takich oszustów jest pełno niestety Często są to kwoty wachające się między 5 a 20 zł ale jedna osoba potrafi oszukać wiele osób.)
Jakby się wam udało zebrać kilka osób oszukanych przez tą samą osobę, warto iść z tym na policję.

Stop oszustom.

Jeśli człowiek nioe chce zostać oszukany niech umawia się na odbiór osobisty, bądź za przesyłkę za pobraniem drożej ale bezpieczniej. Wtedy paczkę otwiera się przy kurierze/ listonoszu, jak zawartość jest inna lub jest jej brak oddaje się przesyłkę, bądź wzywa od razu policję.
Inna jest sprawa gdy jest to zaufany/polecany przez wiele osób sklep/osoba. Smile

W sumie to racja tylko, że każdy z nas mieszka w innym miejscu... A póki co czekamy na innych poszkodowanychSmile Adres tej pani mamy, bo przecież podała do przelewu. Najlepiej żeby znalazł się ktoś z Olsztyna lub okolic Olsztyna i tam to zgłosić...

Ja i Koltar zostaliśmy oszukani przez użytkowniczkę ania84011, która ciągle loguje się na to konto (np wczoraj). Także droga Aniu koniec oszustw - trzeba to załatwić a pieniądze nam zwrócisz!

Norka i inni od 8 lat pracuję w KGP w Kryminalnych i z tego co słyszę od moich kolegów z Prewencji to takich osób jak wy zgłaszają się setki, niestety czas oczekiwania na rozwiązanie sprawy wynosi czasem nawet 6-8miesięcy. A jedynie 50% ludzi odzyskuje swoje pieniądze ze względu na nawę to "przebiegłość" oszustów. Np. zakładanie kont bankowych na fałszywe dane na np. okres 30-60dni. Przez co, zanim cała sprawa dojdzie do skutku, dane są nieaktualne. Weźmy pod uwagę, że osoby takie w stanie są nawet oszukać do 50-100 osób dziennie, więc są to duże pieniądze.

A ja mimo to, że zajmowałem się przestępstwami komputerowymi to bez zgody przełożonego w waszym np. przypadku nie mogę nic zrobić. Taka jest przykra rzeczywistość.

Najlepiej jeśli macie możliwość wysłać zawiadomienie o przestępstwie bezpośrednio do Komendy Wojewódzkiej w Olsztynie jeśli się nie mylę, ponieważ samo przekazanie zawiadomienia od nas do Komendy w Olsztynie trwa nawet 30dni!.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Na razie nikt więcej się nie zgłosił, trzeba zebrać kilka osób przynajmniej...

Może napiszę tak.
Za darmo to nawet w gębę nie dostaniecie tylko Wam zegarek zapier....
Nie ma nic za darmo chyba, że od sprawdzonych,rzetelnych źródeł. Jak ja Big Grin.

Uwierz, mi nie trzeba. Możesz wysłać zawiadomienie nawet jako Ty sama. Nie ważne czy jest to 10zł czy 1000zł jest to kradzież, a takie przestępstwo jest tak samo traktowane jak kradzież biżuterii ze sklepu, czy obrabowanie banku. Tylko inne czynniki mają wpływ na karę, jej wysokość i możliwość egzekwowania. Ale nic cię to nie kosztuje. A może uda Ci się odzyskać pieniądze i dodatkowo ukarać tą osobę, która myśli, że może robić to nie zostając potem o nic oskarżona.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Hmm a mógłbyś mi napisać co bym musiała w takim zgłoszeniu wysłać/napisać do Olsztyna? Są jeszcze jakieś osoby oszukane przez użytkownika ania84011? Ta kobieta codziennie się loguje na swoje konto - nie wiem dlaczego jeszcze w ogóle istnieje...
toomeka@wp.pl Wiem - za naiwność się płaciBig Grin

Skocz do: