• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ps.elongatus neon spot

Pseudotropheus elongatus neon spot to piękna ryba pochodząca z jeziora Malawi/Niasa.
Dorasta do ok.8-9cm , preferuje pokarmy bardziej roślinne.

Oto moje osobniki :

samiec 7cm

samiczka 5-6cm

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

Łdne ładne a może napiszesz o nich więcej?

*25l-towarzyskie
*112l-malawi

Wieczorkiem strzelę artykulik.

Rosną one nieduże samiec-10cm samica-7-8cm. Akwa minimum 120-160l. Samce nieaktywne seksualnie nie demonstrują terytorializmu. Natomiast w czasie tarła samiec alfa daje popalić konkurentom .Neon Spot to ryba specyficzna, nie rośnie duża a wrażenie jednego z mniejszych pyszczaków pogłębia jego smukła sylwetka. Mój największy samiec ma około 10cm. Samice są wyraźnie mniejsze. Nie są terytorialne i jak na pyszczaka relatywnie spokojne. Warto pielęgnować je albo w jednogatunkowym baniaku albo wielogatunkowym gdzie będą najsilniejsze. Nie jest to łatwe do osiągnięcia. Zazwyczaj gdy inne ryby dorosną spocik spada w hierarchii.

I kilka zdjęć moich neon spotów i innych pyśków.

POZDRAWIAM!!!!!

Załączone pliki Miniatury

(17.10.2011, 17:28)flaczak napisał(a):  Rosną one nieduże samiec-10cm samica-7-8cm. Akwa minimum 120-160l. Samce nieaktywne seksualnie nie demonstrują terytorializmu. Natomiast w czasie tarła samiec alfa daje popalić konkurentom .Neon Spot to ryba specyficzna, nie rośnie duża a wrażenie jednego z mniejszych pyszczaków pogłębia jego smukła sylwetka. Mój największy samiec ma około 10cm. Samice są wyraźnie mniejsze. Nie są terytorialne i jak na pyszczaka relatywnie spokojne. Warto pielęgnować je albo w jednogatunkowym baniaku albo wielogatunkowym gdzie będą najsilniejsze. Nie jest to łatwe do osiągnięcia. Zazwyczaj gdy inne ryby dorosną spocik spada w hierarchii.

POZDRAWIAM!!!!!

Złe stwierdzenie na czerwono zaznaczyłem .
Jest ono nietrafione , ponieważ z racjii tego że nie obejmuje terytoriów stałych a pozycje demonstruje tylko podczas zalotów nie ma możliwości spadku w hierarchii .
Nikt go zazwyczaj nie goni , nie atakuje by zdobyć rewir , ponieważ te rybki zwyczajnie go nie posiadają .

Z racji tego , że to rybki nie obierające raczej rewirów powinny przebywać w większych akwariach z dużą przestrzenią do pływania .

(17.10.2011, 21:45)Kroczek33 napisał(a):  
(17.10.2011, 17:28)flaczak napisał(a):  Rosną one nieduże samiec-10cm samica-7-8cm. Akwa minimum 120-160l. Samce nieaktywne seksualnie nie demonstrują terytorializmu. Natomiast w czasie tarła samiec alfa daje popalić konkurentom .Neon Spot to ryba specyficzna, nie rośnie duża a wrażenie jednego z mniejszych pyszczaków pogłębia jego smukła sylwetka. Mój największy samiec ma około 10cm. Samice są wyraźnie mniejsze. Nie są terytorialne i jak na pyszczaka relatywnie spokojne. Warto pielęgnować je albo w jednogatunkowym baniaku albo wielogatunkowym gdzie będą najsilniejsze. Nie jest to łatwe do osiągnięcia. Zazwyczaj gdy inne ryby dorosną spocik spada w hierarchii.

POZDRAWIAM!!!!!

Jest ono nietrafione , ponieważ z racjii tego że nie obejmuje terytoriów stałych a pozycje demonstruje tylko podczas zalotów nie ma możliwości spadku w hierarchii .
Nikt go zazwyczaj nie goni , nie atakuje by zdobyć rewir , ponieważ te rybki zwyczajnie go nie posiadają .

Z racji tego , że to rybki nie obierające raczej rewirów powinny przebywać w większych akwariach z dużą przestrzenią do pływania .

Jak to nie ma spadku w hierarchii?Czy ty w ogóle wiesz co to jest hierarchia?Np dam ci taki przykład kupuję saulosi,demasoni i neon spoty wszystko jest to narybek.Ryby dorosły i są już dorosłe.Saulosi i demasoni będą silniejsze od neon spotów więc neon spot wtedy spada na 3 miejsce w hierarchii.A czy zajmuje rewiry czy nie to nic do tego nie ma.I co dalej sądzisz że nie ma możliwości spadku w hierarchii?

(20.10.2011, 16:04)flaczak napisał(a):  
(17.10.2011, 21:45)Kroczek33 napisał(a):  

POZDRAWIAM!!!!!

Jak to nie ma spadku w hierarchii?Czy ty w ogóle wiesz co to jest hierarchia?Np dam ci taki przykład kupuję saulosi,demasoni i neon spoty wszystko jest to narybek.Ryby dorosły i są już dorosłe.Saulosi i demasoni będą silniejsze od neon spotów więc neon spot wtedy spada na 3 miejsce w hierarchii.A czy zajmuje rewiry czy nie to nic do tego nie ma.I co dalej sądzisz że nie ma możliwości spadku w hierarchii?

Kochany , mam jakoś neon spoty i widzę , że są to dosyć silne rybska .
Na pewno na równi z saulosami , może nawet demonami .

Jak nie ma rewiru , jest nautralny to inne ryby go nie przeganiają .
W ten sposób nie ma spadku w hierarchii jak i wskakiwania na miejsce wyższe. Nie walczy on o rewiry ani samice - panny ma swoje , które są atrakcyjne w czasie tarła , a rewiru nie zajmuje .

PS. neon spot zazwyczaj będzie pięknie wybarwioną rybą .

Skocz do: