• 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zakładanie mini krewetkarium - 10-12l dla Red cherry

czy do hodowli red cherry potrzebna jest specjalnie uzdatniana woda?

Do niczego nie jest potrzebna woda z chemią (jeśli to miałeś na myśli mówiąc uzdatniona woda). Wystarczy podmieniać na odstaną i każde akwarium przed wpuszczeniem ryb czy krewetek powinno dojrzewać około 3 tygodni.

Skorzystam z okazji i podepnę się pod temat. Planuje założyć sobie krewetkarium i mam kilka pytań.
1) Które akwarium jest lepiej kupić: kostkę 35cm czy proste 50x30x35?
2) Z racji niewielkiego rozmiaru założyłbym filtr kaskadowy i to chyba będzię ok?
3) Planuje zrobić obudowę diy dopasowaną do filtru, który kupię. Czy może lepiej jest zostawić akwarium bez pokrywy?
4) Czy oświetlenie diy na świetlówkach kompaktówych 1x18W lub 2x18W będzie odpowiednie dla mchów i mniej wymagających roślin, bo nie wiem czy przelicznik W/l działa dla świetlówek kompaktowych?

(08.07.2011, 21:32)nimloth napisał(a):  Skorzystam z okazji i podepnę się pod temat. Planuje założyć sobie krewetkarium i mam kilka pytań.
1) Które akwarium jest lepiej kupić: kostkę 35cm czy proste 50x30x35?
2) Z racji niewielkiego rozmiaru założyłbym filtr kaskadowy i to chyba będzię ok?
3) Planuje zrobić obudowę diy dopasowaną do filtru, który kupię. Czy może lepiej jest zostawić akwarium bez pokrywy?
4) Czy oświetlenie diy na świetlówkach kompaktówych 1x18W lub 2x18W będzie odpowiednie dla mchów i mniej wymagających roślin, bo nie wiem czy przelicznik W/l działa dla świetlówek kompaktowych?

1 - Zależy co Ci się bardziej podoba i jaki masz pomysłSmile Kostki ładnie wyglądają, ale trudniej będzie Ci tam zrobić jakąś ciekawą aranżację.
2 - Filtr kaskadowy będzie ok tylko raczej musisz zabezpieczyć wlot gąbką lub nawet pończochąSmile
3 i 4 - proponuję nie robić pokrywy tylko przykryć akwarium zwykłą czybą a jako oświetlenie zakupić lampki aquaela (do tej kostki 2*9W dla mchów i łatwych w hodowli roślin wystarczy), chyba, że z Ciebie złota rączka i sam sobie zrobisz oświetlenie z normalnych świetlówekSmile

Zrobienie oświetlenia ze świetlówek nie byłoby większym problem o ile miały by być zamontowane w obudowie, która bym robił Smile Przykrywanie akwarium szybą nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Poza tym szyba musiałaby być trochę krótsza ze względu na kaskadę i chyba trochę psułaby przez to wygląd. To może jednak taka niewysoka pokrywa ze spienionego PCV z dwoma świetlówkami 8W, oklejona z wierzchu taką samą okleiną jak meble?

Ja w moim malutkim krewetkarium mam właśnie szybę, ale robioną u szklarza na zamówienie - jest wycięcie na kaskadę i moduł aquaelaSmile Tyle, że ja mam tu tylko 11l a Ty będziesz miał sporo więcej, więc rób pokrywę. A co do świetlówek to zależy od litrażu, od tego na które akwarium się zdecydujesz. Przy mchach i niewymagających wielkiego światła roślinach wystarczy Ci 0,3-0,4W/l

Ok są już fundusze na założenie krewetkarium tylko pozostał jeden mały problem. Myślę nad akwa 40x40x35 lub 45x45x35 i nie wiem czy biurko to wytrzyma. Biurko jest dokładnie takie:http://brw.com.pl/files/produkty/13257/290_264/1273237212.jpg. Najbardziej by mi pasowało, żeby stało z lewej strony, ale tam nie ma podpory z samego brzegu, więc chyba lepiej postawić z prawej. Przez jakiś czas z lewej strony stał stary telewizor crt 28 cali i wszystko wyglądało ok. Tył biurka jest wzmocniony płytą, ale tylko do połowy. Myślicie, że wytrzyma czy jednak brać mniejsze akwarium?

Trzymanie 70l zbiornika na biurku, nie jest raczej praktyczne. Jeśli nie masz innego miejsca, weź lepiej ten mniejszy.
Kostka 30x30x30 to owszem, na biurko nadaje się jak najbardziej, ale nie 70l moloch...

Witam chciałbym założyć akwarium krewetkowe 15x15x20cm . i Teraz co jaki czas ma być wymieniana woda ? I co mam zrobić podczas wymieniania wody z krewetkami skoro muszę odczekać 3 tygodnie aż woda dojrzeje ?

(03.09.2011, 21:29)M4ciek napisał(a):  Witam chciałbym założyć akwarium krewetkowe 15x15x20cm
Witaj.
Twój zbiornik jest za mały, jego objętość wynosi tylko 4.5l. Musisz mieć te 15-20l żeby wystartować z Red Cherry.

Skocz do: