• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaka grzałka do 240L

Witam
Chciałbym się dowiedzieć, jaką polecilibyście grzałkę do akwarium 240L. Szukam w miarę energooszczędnej grzałki, temperatura jaką potrzebuję to ok. 24-26 stopni.
Pozdrawiam
Łukasz

Nie ma czegoś takiego jak grzałka energooszczędna. Kupisz 200W to powinna starczyć. Zależy jaką masz różnicę temperatur. Ceny zaczynają się od dwudziestuparu złotych. Jedyny wpływ na oszczędność ma jej dobre umiejscowienie w akwarium. Tam, gdzie jest dobra cyrkulacja wody. Wtedy woda szybciej się nagrzewa no i grzałka wolniej się zużywa, bo rzadziej się załącza.
Ja jjestem zwolennikiem podwójnego zabezpieczenia i kupieniu dodatkowego termostatu bo już miałem przygodę z grzałeczką i w akwarium miałem zupę rybną z warzywkami ( 200-250 zł w plecki)

Ja w swoim akwa mam 350W. Załącza się rzadko i na baardzo krótko, więc wychodzi w miarę "energooszczędnie" jak to nazwałeś Smile

Na to samo wychodzi, ponieważ Twoja grzałka pobiera przez chwilę 350Watt, a na przykład grzałka 100Wattowa chodziłaby dłużej, ale zaś ma mniejszy pobór prądu.Ważnym czynnikiem doboru grzałki jest temperatura w pomieszczeniu gdzie znajduje się akwarium. Wiadomo że jak temperatura w pomieszczeniu jest 20 stopni, a w akwarium chcemy 28stopni, to potrzebujemy mocniejszej grzałki która poradziłaby sobie. W Twoim przypadku, zastanawiałbym się nad grzałką 200W, 300W. A z mojego doświadczenia, wynika że lepsza, efektowniejsza jest grzałka o większej mocy.

[102l] - Ogólne.
[20] - kreweciarnia

nie tak do końca. Myśląc czysto logicznie to tak ale tutaj dochodzi jeszcze fizyka. 350W mniej zeżre prądu niż 100W chodząca dłużej

Niby czemu kolego? Wyjaśnij bo z tego co wiem to tak jak pisał Damian jest prawdą.

(22.04.2011, 11:10)lasztom napisał(a):  nie tak do końca. Myśląc czysto logicznie to tak ale tutaj dochodzi jeszcze fizyka. 350W mniej zeżre prądu niż 100W chodząca dłużej

Kolega pewnie myśli, że to działa podobnie jak w silniku w samochodzie. Lepiej przyspieszać zdecydowanie i w miarę szybko do żądanej prędkości, niż pomału się rozpędzać:-) Ale według mnie oszczędność to raczej żadna w przypadku grzałki w akwarium. Mniej gwałtowne wahania temperatury to raczej dodatkowy + w akwarium i według mnie lepiej podnosić temperaturę o 1 st. C w ciągu pół godziny za pomocą grzałki 100W niż w ciągu 5 min. grzałką 500W:-) Do doboru mocy grzałki trzeba wziąć pod uwagę inne czynniki jak choćby temperatura w pomieszczeniu bo nie bardzo widzę sens zastosowania grzałki 300W w akwarium 240l w celu podniesienia temperatury do 25st. w pomieszczeniu gdzie panuje temperatura 24st. Dodatkowo umiejscowienie oświetlenia też ma na to wpływ przecież, jak również rodzaj filtra bo w zewnętrznym woda chłodzi się również w wężach jak i samym kuble a w wewnętrznym całe ciepło oddawane jest do wody. Ale to już szczegóły raczej. Generalnie polecam minimum 1W/1l pojemności.
A co do kolegi Damiana to też nie do końca jest zdecydowany bo najpierw pisze: "Na to samo wychodzi, ponieważ Twoja grzałka pobiera przez chwilę 350Watt, a na przykład grzałka 100Wattowa chodziłaby dłużej, ale zaś ma mniejszy pobór prądu." a na końcu: "A z mojego doświadczenia, wynika że lepsza, efektowniejsza jest grzałka o większej mocy."

No fakt nie doczytałem do końca ze zrozumieniem. Jak uważam iż grzałka 200W spokojnie wystarczy gdyż mam 200W i stosowałem ją również do paletek a one lubią ciepło
(miałem 30-31 stopni) więc do 25-27 stopni bez żadnego ale da radę.

Pewnie, że 200W spokojnie starczy chyba, że akwarium zimą na dwór chcemy wystawić:-)

A jakiej firmy grzałkę polecacie?

Skocz do: