• 9 Głosów - 3.89 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[ 100L - Roślinne - Towarzyskie ] Aktualizacja Pełna str.7 #70

Glony częściowo opanowane, przynajmniej te na roślinkach. Gorzej sprawa wygląda z dnem i glosią. Dziś zrobiłem dość gruntowne czyszczenie dna ze sporą podmianą wody.
Przyczyną mógł być filtr kubełkowy. Wygląda na to, że nie dokładnie go złożyłem. Kosze nie pokrywały się i woda nie szła bezpośrednio na dół filtra tylko krążyła po poszczególnych warstwach filtrujących. Przy wycinaniu najbardziej zaatakowanych przez glony roślin zauważyłem, że małe kawałki listków wylatują przez deszczownię. Mam nadzieję, że to był główny problem ataku glonów.
Obecnie akwarium wygląda tak jak na załączonych fotkach.

Załączone pliki Miniatury

No jak pięknie się blyxa prezentuje! Super wszytko rośnieSmile A co do filtra to teraz dopiero uprzytomniłam sobie, że jak miałam zakwit to też filterek był co najmniej średnio złożony... hmmm

Nastąpiły małe zmiany związane z nadal trwającą walką z glonami. Gwiezdnik został częściowo wycięty, moczarka wyleciała w całości w zasadzie była cała zaatakowana przez glony. Za moczarkę posadziłem roślinkę o nazwie rolata green. Odczekam tydzień, żeby odchorowała i się ukorzeniła i następnie ją trochę przytnę to dopiero będzie jakiś efekt.
Nadal mam sinice na glosi od dziś zacząłem podawać Algen Stop! Spezial, mam nadzieję, że wytępię cholerstwo.

Fajny baniak, nie widziałem go wcześniej Wink

A możesz zrobić zbliżenie tego badziewia na glosi? Bo jak tak z "daleka" patrze to chyba mam to samo !!!!

Powiedzcie mi jeszcze jak stosować ten preparat. 25 ml/100L przez cztery tygodnie - wlewam raz dziennie czy raz na tydzień.

hmmm ja mam coś takiego:
https://picasaweb.google.com/Zuzanna1909...9731585570
Tylko w jednym miejscu i to już od dłuższego czasu... na rośliny nie włazi tylko jak by w podłożu siedziało...
Przepraszam, że w twoim temacie pokazuje ale może rozpoznasz w tym pierwszą fazę inwazji...

U mnie też z początku był taki zielony glon siedzący na podłożu. Na rośliny raczej nie wchodził. Z czasem otoski go zjadły, ale pewnie całkowity zanik zawdzięczam ustabilizowaniu zbiornika. Nie lałam na niego żadnej chemii, czasami przy podmiance tylko usuwałam mechanicznie. Były nawet podejrzenia że to może być sinica, ale nic złego się nie działo. Przypuszczam że najbardziej nie lubi CO2 i braku światła, tyle że z tym drugim u Ciebie może być problem bo masz na dnie glosię.

Aleksandra, wygląda to podobnie, sprawdź tylko czy nie posiada czasem dziwnego zapachu. Miałem kiedyś coś podobnego i jak usuwałem mechanicznie to miało bardzo nieprzyjemny zapach.
Na pewno lubi ten glon światełko bo jest tylko tam gdzie "świeci słońce" w zacienionej części akwarium już go nie widać. Bimbrownia chodzi non-stop do tego leję węgiel w płynie (zwiększoną dawkę) inne glony raczej ustępują ale nie TO. Szkoda mi roślinek bo bym zaciemnił zbiornik na jakiś czas. Zobaczymy co da ten preparat z tego co czytam w sieci, raczej nic nie robi mieszkańcom za to na glony jest faktycznie skuteczny.

Nadszedł czas na pierwszą poważną przycinkę. Dodatkowo podmiana wody i drugi etap walki z glonami. Po pierwszym tygodniu mogę mówić o sukcesie, w zasadzie 90% glonów zniknęło. Dodatkowo stosuję Algen Stop! General.
Wstawiam także fotkę nowego nabytku - prętnik karłowaty (niebieski)

Skocz do: