• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

KREWETKARIUM - pytania i odpowiedzi

Witam 2 dni temu znalazłem ciało małej krewetki red cherry, dzisiaj ponownie znalazłem jedno ciało. Krewetki są małe mają około 1cm. Ciała były białe, prawie przezroczyste. Dzisiejsze ciało było takjakby rozszarpane tzn. giętke miało wszystko na swoim miejscu ale było takie miękkie. W akwarium mam 15 neonków, glonka, 2 gupiki. Akwarium ma 60L. Czy krewetki tak mają że jak zdychają to robią się białe????

A to nie jest zrzucony pancerzyk ?Wyklinka .

GG:9678802

Nie to była krewetka.
Pomoże mi ktoś ? Przepraszam awaryjny alarm. Ja nie wiedziałem że wyklinka to prawie cała krewetka z ogonem. To pewnie była wyklinka. Znalazłem to na jakimś forum co użytkownik napisał że mu krewetki zdychają, dał zdjęcie a bardziej zorientowani akwaryści powiedzieli mi że to wyklinka która wyglądała dokładnie tak samo jak moja tylko że była większa.

(20.02.2011, 18:55)marcinek napisał(a):  Witam 2 dni temu znalazłem ciało małej krewetki red cherry, dzisiaj ponownie znalazłem jedno ciało. Krewetki są małe mają około 1cm. Ciała były białe, prawie przezroczyste. Dzisiejsze ciało było takjakby rozszarpane tzn. giętke miało wszystko na swoim miejscu ale było takie miękkie. W akwarium mam 15 neonków, glonka, 2 gupiki. Akwarium ma 60L. Czy krewetki tak mają że jak zdychają to robią się białe????

Krewetki jak zdychają robią się białe ale z Twojego opisu wynika, że mogły mieć problem z wylinką, pancerzyk pękł na grzbiecie ale nie dały rady wyjść z niego. Świadczyć to może o złych parametrach wody- sprawdź je.

O kurcze parametry... I kasa pójdzie... No ale jak nie zdychają, to chyba nie jest źle.
No ale to w końcu to była wylinka, a nie ciało krewetki, z nogami, z płetwą.
Było to puste w środku.

Jeszcze mam 2 pytania.
1 czy krewetki muszą mieć filtr?
2 czy muszą miec stała temperaturę? tzn. czy przez noc może trochę spaść?

(08.03.2011, 22:49)mikusxd napisał(a):  Jeszcze mam 2 pytania.
1 czy krewetki muszą mieć filtr?
2 czy muszą miec stała temperaturę? tzn. czy przez noc może trochę spaść?

Oczywiście że filtr musi być i musi być włączony 24h/dobe a co do temperatury to jak by miały byś jakieś duże obniżki to zastosuj grzałke i po problemie

Jeszcze jedno, czy krewetki muszą mieć napowietrzanie??

Pewnie masz na myśli "brzęczyk" - nie muszą.
Wystarczy dobra cyrkulacja wody.

Nie nie o brzęczek. chodzi mi czy musi być to napowietrzanie z filtra, te bombelki co lecą z dyszy filtra!Big Grin

Skocz do: