• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

zużycie energii el i czas działania urzadzeń w akwarium

WitajcieSmile

Pierwszy post na tym forum czyli przywitanie mam za sobąSmile
Teraz mam kilka pytań, jako ze nie znalazlem zadnej konkretnej odpowiedzi...

Zamierzam założyć ponownie akwarium ale interesuje mnie zużucie energii przez ten mały światekSmile

Czy grzałka 150W pobiera stały prąd 150W? Tzn kupuje grzałke z termostatem na jakiej ona zasadzie dziala? czy gdy odczuje obnizenie temperatury to dziala na cale 150W czyli zalacza sie a po uzyskaniu zadanej temp wylacza sie i tak w kółko czy dostosowuje pobór mocy tak aby ciagle utrzymywac dana temperature, czyli powiedzmy max moc to 150w ale w danym okresie potrzebuje np 30W do utrzymania stałej temperatury i dziala non stop?

Kolejne pytanie to jak to jest ze swiatem i filtrem? Kilka lat temu gdy mialem akwarium zarowno swiatlo i filtr na noc wyłączałem. Mozna tak robic? czy filtr powinien ciagle chodzic? Czy swiatlo musi byc włączone jakis minimalny okres? np 12 godzin? czy moze byc mniej? Czy jak mam dosc dobrze oswietlone miejsce w ktorym bedzie stalo akwarium w godzinach poludniowych to czy moge wylaczy wtedy swiatlo?

Za wszystkie odpowiedzi dziekujeSmile

Pozdrawiam,
Tomek

Grzałka: Pobiera prąd tylko wtedy gdy pracuje(niektóre sygnalizują pracę świeceniem diody), jeżeli nie pracuje, ale jest podłączona do prądu to nie pobiera prądu.Np. masz grzałkę 100W z termostatem ustawionym na 25*C, jeżeli w akwarium jest 26*C grzałka nie pracuje i nie pobiera prądu, jeżeli masz w akwarium 24*C grzałką włączy się i będzie pobierała 100W do momentu aż nie nagrzeje wody do 25*C.

Oświetlenie: Powinno świecić około 10h dziennie, jeżeli chcesz utrzymać rośliny w przynajmniej miernej kondycji światło słoneczne może nie wystarczyć.

Filtr: Musi chodzić 24h na dobę, wkład mechaniczny(np. gąbkę) czyścisz w miarę potrzeb(około raz na tydzień).

Dodam tylko, że jeżeli zależy Ci na jak najmniejszym zużyciu prądu (tak mi się wydaje), to zdecyduj się na mało wymagające rośliny i nie będziesz musiał ładować do akwa nie wiadomo ilu świetlówek. Do tego rybki wymagające niższej temperatury i oszczędzisz na ogrzewaniu. Filtr bierze na tyle mało prądu, że można go pominąć na rachunku. Grzałka - w zależności od pojemności akwa (właściwie powierzchni ścianek) i temperatury w pokoju potrafi zeżreć prądu ale to zależy od w/w. Moc grzałki nie ma wpływu na wysokość rachunku - 100W i 300W podbiją rachunek o tyle samo (pomijając sytuację, kiedy grzałka jest za słaba i nie dogrzewa).

Dzieki za odpowiedzi.

W sumie nie jest tak ze strasznie mi zalezy na jak najmniejszym zuzyciu pradu i z tego powodu nie kupie mniej wymagajacych roslin czy ryb ktore lubia chlodniejsza wode, pytam z ciekawosci bo przyda sie przy planowaniu wydatkow. Chce mniej wiecej sie orientowac zanim załoze akwa ile bedzie mnie to wiecej miesiecznie kosztowaloSmile

Jeszcze raz dziekuje za odpowiedziSmile

Najczęściej akwarium o pojemności do około 100l bierze tyle prądu, że nie trzeba zbytnio oszczędzać. Problem pojawia się dopiero przy dużych, nieobudowanych i wysokich zbiornikach ale jeżeli nie zamierzasz zakładać 300l -> up, to nie musisz się prądem bardzo martwić ;o)
Powodzenia.

filtr czyści się raz góra dwa na miesiąc pierwsze słyszę by czyścić go raz na tydzień od zbyt częstego czyszczenia robi się woda mętna wiem to po sobie ale jak tam kto woli

Nie ma reguły co ile się czyści filtr . Jeżeli filtr znacznie zmniejszył przepływ wody , wtedy go czyszczę.

Pozdrawiam.
Piotrek.

Filtry wew. czyści się często kaskady trochę rzadziej a kubełki bardzo rzadko, oczywiście są to tylko względne wartości tzn. 1-2tyg wew. 3-4tyg kask. 3-4mies. kub. . Ale dla każdego rodzaju i wielkości a także zanieczyszczeń w akwarium te wartości będą inne więc nie da się jasno stwierdzić co ile czasu czyścić. Lepiej kupić grzałkę na zapas, wyjdzie bardziej ekonomicznie i filtr renomowanej marki, gdyż takie filtry zużywają wiele mniej prądu niż chińskie.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Zmierzyć pobór prądu jest dość ciężko. Moim skromnym zdaniem i z moim doświadczeniem zalecam światło cała dobę, filtr oczywiście całą dobę. Grzałka pobiera prąd tylko kiedy pracuje i zawsze gdy pracuje robi to na maksymalna moc. Chyba nie wymyślili jeszcze grzałki, która używa określona ilość watów do potrzeb grzaniaTongue

Towarzyskie 240 litrów

freebiker, nie wiem skąd wziąłeś te informacje, aby świecić całą dobę?!
Pierwsze słyszę, myślę że z glonami by sobie nikt nie poradził. Chociaż piszesz, że masz doświadczenie.
Otóż wymyślili takie grzałki i są one dostępnie, tylko że montowane jedynie wewnątrz filtrów kubełkowych a nie oddzielnie w akwarium.

A właśnie, co do kosztów powiem Ci tak, mam akwarium 240l. Filtr kubełkowy, ale jeszcze dokupię jeden ponieważ ten mój to za mało trochę więc zużycie prądu wzrośnie. Cały sprzęt mam firmy Tetra, a świetlówki 4x30w Hagen. Aqua,Flora,Sun,Power-glo. Koszt utrzymania to jakieś 30zł miesięcznie, chodzi mi o sam prąd.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Skocz do: