• 7 Głosów - 3.43 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Urozmaicenie pokarmu, urozmaicona dieta ryb - tu czytaj i pytaj o swoje ryby.

Witam,
Jestem szczęśliwym posiadaczem akwarium 54L ,a w nim
10x razbory klinowe
5x kirysek spiżowy
1+2 prętnik karłowaty

i mam taki problem , bo używam tradycyjnego pokarmu tetra min , i tetra rubin na ubarwienie (na zmianę , rano tetra min , a rubin na wieczór )

Od jakiś 2 tyg zauważyłem że kiryski nie dostają pokarmu (nie zdąża opadać)
więc staram się go trochę zamaczać , ale mimo to i tak mało im się dostaje w porównaniu do razbor , gdyż to żarłoczne stwory więc są już okrąglutkie jak piłeczki . Zamierzam kupić Tropical subertabin B (podobno skuteczny) tylko nie wiem w jakich dawkach stosować na 5 kirysków .

A co do mrożonek , to nie wiem bo czytałem gdzieś że ochotka niezbyt jest polecana dla kirysków , więc rozmyślam o Dafni ( rozwielitce ) , lub larwie czarnego komara.

Pozdrawiam !

Moje pochłaniają TetraMini Granules. Granulki opadają na dno Smile

Zobaczę , a czy ktoś miał , lub wie cokolwiek o Tropical kirysek i czy poleca ten pokarm?

ja tez uzywam TetraMini Granules i kiryski moje sterbaiki ladnie go jedza pokarmy tery sa jedne z najlepszych ;d

Kupuj Tetra pro soft

Moje małe zbrojniki bardzo lubią brokuła gotowanego, takiego miękkiego.Big Grin

Ja jakieś 30 min temu wrzuciłem do akwarium 2 wyparzone plastry marchwi. Zbrojniki próbowały je konsumować ale nie dają rady. Po prostu nie mogą ani tego zedrzeć ani tego ugryźć. Jak zrobić żeby mogły to zjeść?

[11l-Zbiera kurz na półce]
[25l-Czeka na nową aranżacje]
[112-ogólne]

Zamiast marchewki dawaj im brokuł. Jak go dobrze ugotujesz i będzie miękki to nie będą miały problemu z jedzeniem. Moje zbrojniki tez nie jedzą marchewki bo jest za twarda.

Okey spróbuje zrobić tak jak mówisz i napisze jak poszło.

[11l-Zbiera kurz na półce]
[25l-Czeka na nową aranżacje]
[112-ogólne]

Witam, mam akwarium 112 l a w nim 10 neonek tetra, 6 żałobniczek, 2 zbrojniki niebieskie, oraz 5 kirysek panda. Moje pytanie to czy Tropical Ichtio - Vit może być pokarmem podstawowym dla tych wszystkich ryb i czy to generalnie powinno im wystarczyć. Dodatkowo mam Tropical green algae wafers oraz Tetra PlecoMin czy te pokarmy nadają się np. dla kirysków ?

akwarium - 112 l.
filtr zew. - Eheim 2224
filtr wew. - SUNSUN HJ-611B
grzałka - 100 W
oświetlenie 2x18 W

Skocz do: