29
Na pewno sposobem jest podwyższenie Ph tuż po złożeniu ikry. Ja sam mam ten problem bo mnie wkurza jak moja para kładzie ikrę i robi zamieszanie a potem i tak zjada bo się stresuje

Ja po prostu niszczę ikrę.
36
Pamiętasz jak podawałem parametry?
Teraz ma Ph 6,8 a boję się zawyżyć wiesz czemu? Jakiś inny sposób?
29
Ja mam jeszcze wyższe Ph bo około 7,2 więc się nie obawiaj

. No ale w sumie to nie wiem za bardzo co można innego wymyślić. Sam się dzisiaj zastanawiałem nad tym patrząc znowu na samicę składającą ikrę.
36
Jak podwyższę Ph to NH4 zmieni się w NH3 i zatem kolejne zmagania. Wiesz o tym dobrze?
9
Podniesienie PH sposobem na pozbycie się chęci do składania ikry... hmmm ciekawy pomysł by celowo psuć rybom idealne
warunki :|
Z glonami jest jak z
kobietami - cięzko im dogodzić by się w końcu odczepiły ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.08.2012, 10:12 {2} przez
deadhorse.)
36

przecież jest źle wg. Ciebie
29
Sam tego nie stosowałem więc nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale znajomy znawca Paletek tak robił choć powątpiewam w jego 'znawcowość' po tym jak zobaczyłem jego akwarium.
36
9
(17.12.2010, 23:56)kolcubuch napisał(a): Sam tego nie stosowałem więc nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale znajomy znawca Paletek tak robił choć powątpiewam w jego 'znawcowość' po tym jak zobaczyłem jego akwarium.
zmiana PH sama z siebie jest zła, jeśli mówimy o paletkach to wyjątkowo zła, zwłaszcza jeśli zmienia się w złym kierunku czyli rośnie. Jeśli jest ono znacznie wysokie czyli np. Twoje 7,2, ale stabilne to nie stanowi to wielkiego problemu. Jak jest 6,8 i miałoby sie je podnieść do to 7,2 maks i nie sządze by skłoniło to ryby do zaprzestania składania ikry. Poza tym jak podniesiesz PH to podniesiesz KH, więc niepotrzebnie zatwardzisz sobie wodę. Amazonia to wody z PH 6.0-7.0 i tego należy się trzymać, każde odchylenie
generuje jakieś konsekwencje. A poza tym najważniejszy jest tutaj bufor ph, którego należy pilnować, bo jeden niewłaściwy ruch i może być po obsadzie zwłaszcza kiedy podaje się CO2. A czytałem już opowieści jak gościowi "pękł" bufor i rano ujrzał padnięte dyski.
Z glonami jest jak z
kobietami - cięzko im dogodzić by się w końcu odczepiły ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.08.2012, 10:11 {2} przez
deadhorse.)
29
(18.12.2010, 00:05)deadhorse napisał(a): (17.12.2010, 23:56)kolcubuch napisał(a): Sam tego nie stosowałem więc nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale znajomy znawca Paletek tak robił choć powątpiewam w jego 'znawcowość' po tym jak zobaczyłem jego akwarium.
zmiana PH sama z siebie jest zła, jeśli mówimy o paletkach to wyjątkowo zła, zwłaszcza jeśli zmienia się w złym kierunku czyli rośnie. Jeśli jest ono znacznie wysokie czyli np. Twoje 7,2, ale stabilne to nie stanowi to wielkiego problemu. Jak jest 6,8 i miałoby sie je podnieść do to 7,2 maks i nie sządze by skłoniło to ryby do zaprzestania składania ikry. Poza tym jak podniesiesz PH to podniesiesz KH, więc niepotrzebnie zatwardzisz sobie wodę. Amazonia to wody z PH 6.0-7.0 i tego należy się trzymać, każde odchylenie generuje jakieś konsekwencje. A poza tym najważniejszy jest tutaj bufor ph, którego należy pilnować, bo jeden niewłaściwy ruch i może być po obsadzie zwłaszcza kiedy podaje się CO2. A czytałem już opowieści jak gościowi "pękł" bufor i rano ujrzał padnięte dyski.
I wszystko jasne