• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Czy akwarium może wystawac poza szafkę??

moje 112L wystaje lekko poza szafkę tak z 5mm i jest ok.

(20.11.2010, 17:24)Shadov napisał(a):  
(20.11.2010, 16:49)susel napisał(a):  Ja widziałem akwa 120x50x40 i wystawało po 15cm z każdej strony Smile Także spokojnie ...

Luz, moje 25l stoi na parapecie i wystaje z 8cm. Nic złego się nie stało przez prawie rok.

glony gwarantowane ;p

akwarium 200l

nie kupuj rybom kuli!

nie powinno się stawiać za bardzo akwarium na słońcu bo będzie za wysoka temp. wody. W lato masz tam pewnie te 40 stopni?

witam cz jesli mam szafke o szerokosci 70 cm moge na nim postawic akwa 80 cm tak aby wystawało po 5 cm z kazdej strony?

Nie musisz na ten blat co masz położyć jeszcze jeden większy. Taki jak zbiornik

Absolutnie nie!

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Sugerując się długością (70cm) to będzie baniak w granicach 80-120L, przy takim ciężarze lepiej położyć na blat większy tzn taki długi jak akwarium, i najlepiej grubości minimum 3cm.

Ekhm, 5 spirit wybacz że Cię poprawię, ale z mojego doświadczenia stolarskiego mogę Ci powiedzieć, żebyś położył conajmniej 12mm blat z płyty wiórowej(najpopularniejsze), ale zalecałbym blat kuchenny 23mm.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

"malutki" a przeczytaj dokładnie mój post, napisałem że dałbym blat 3cm czyli 30mm, czyli nawet jeszcze więcej niż Ty proponujesz Wink

Niedawno na jakiejś stronie lub forum widziałem zdjęcia jakiejś hodowli ryb.
Było tam dużo zbiorników ustawionych na rurach.
Zbrojone rury betonowe owinięte gąbką (fi. ok. 10cm).
Powierzchnia styku "podstawy" z akwarium nie była większa niż 10%.
Taki system ponoć się sprawdza - wszak akwarium się nie wygina.
Dlatego pewnie nie ma przeciwwskazań dla takiego rozwiązania.
Choć sam bym nigdy na takie rozwiązanie się nie zdecydował.

Edit: by nie być gołosłownym...

fot: żródło

[160l] Ogólne (natural)
[63l] Morskie (nano-reef)

Skocz do: