• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Amatrorski sterownik akwariowy

Witam, jestem praktycznie na finiszu budowy sterownika do akwarium więc postanowiłem go zaprezentować...
Jako że cena sterownika "skalar" jest dość wysoka, a że z zamiłowania jestem elektronikiem postanowiłem coś sam wymodzić ...

Funkcje urządzenia:
- 24 godzinny zegar
- Pomiar temperatury z dokładnością 00.1
- Programowana temperatura załączenia grzałki
- Programowana temperatura wyłączenia grzałki
- Funkcja alarmu - tzn. jeśli czujnik lub jego przewód ulegnie uszkodzeniu grzałka zostanie natychmiast odłączona
- Programowana godzina i minuta przełączenia oświetlenia z dziennego na nocne i odwrotnie
- Wyjście na oświetlenie dzienne 230V a na oświetlenie nocne 230V oraz 12V z regulowaną jasnością 20-100% (mam zamiar zastosować listwy LED) -
- Dwa manualnie sterowane wyjścia 230V - używać ich będę do filtru i napowietrzacza
- Manualne wyjście 12V dla wentylatora w pokywie (w razie upałów)
- Programowane wyjście 12V do Automatycznego karmnika - Można zaprogramować karmienie raz dziennie o jakiejkolwiek godzinie na czas 1 - 99 sekund
- Bateryjne podtrzymanie pamięci - w razie zaniku prądu sterownik pamięta wszystkie zaprogramowane funkcje i czas

Projekt jest ukończony w 99% ponieważ czekam tylko na przesyłkę z płaskimi gniazdami sieciowymi na tył urządzenia. Testowałem sterownik kilka dni s sprawuje się wyśmienicie.

Poniżej kilka fotek...

Pozdrawiam i zapraszam do wyrażenia opinii ....

Załączone pliki Miniatury

Musisz chyba podać cenę Twojego sterownika i odpowiednika na jakim się wzorowałeś. Potem zalogować się na kilku forach i sprzedawać i interes kwitnie Smile
Ja nie mam smykałki do elektroniki a szkoda bo elektronika to chleb powszedni. Wszędzie się z nią stykamy.

Koszta to około 230zł + trzy dni i noce spędzone przy budowie... Profesjonalistą nie jestem więc dochodzi jakieś 10zł za zfajczone układy scalone i tranzystory ale robiłem to pierwszy raz ... Początkowo sterownik miał jeszcze sterować napowietrzaczem (brzęczkiem) po 30 minut przy zmianie oświetlenia dzień/noc oraz po karmieniu ale zrezygnowałem z tej funkcji... Co do odpowiednika na jakim to robiłem to jest zestaw do samodzielnego montażu (duża płytka)którą znacznie zmodyfikowałem ale zwykły "ludź" wątpię żeby sobie z nim poradził ponieważ trzeba mieć wysoką wiedzę n/t elektroniki, posiadać oscyloskop i częstotliwościomierz aby wyskalować częstotliwość zegara czasu rzeczywistego...

Odnośnie masowej produkcji to rozważam taką możliwość ale jak na razie zobaczymy jakie będzie zainteresowanie na tym forum i proszę o dalsze opinie n/t mojej konstrukcji...

Pozdrawiam

(22.10.2010, 21:07)djandriu napisał(a):  wątpię żeby sobie z nim poradził ponieważ trzeba mieć wysoką wiedzę n/t elektroniki, posiadać oscyloskop i częstotliwościomierz aby wyskalować częstotliwość zegara czasu rzeczywistego

Bez przesady. Da się wyregulować metodą prób i błędów. Ustawiasz dokładnie czas z zegarkiem i po tygodniu sprawdzasz jaka jest różnica. Jak jest to kręcisz trochę trymerem i znowu czekasz tydzień. Trochę to trwa, ale nie potrzeba specjalistycznego sprzętu za czterocyfrowe kwoty Smile Ponadto wydaje mi się, że w sterowniku do akwarium nie potrzeba atomowego wzorca czasu. Jak sterownik będzie się późnił, czy śpieszył o kilka sekund w skali miesiąca to raczej nic złego się nie stanie.

Cenowo też trochę drogo wyszło. Dla przykładu Kit AVT-980 kosztuje 140zł, doliczając obudowę, transformator i jakieś inne detale nie dołączone pewnie wyjdzie z 200 zł. A sterownik ten ma kilka funkcji więcej, sterowanie z pilota oraz wyświetlacz alfanumeryczny (mieści się znacznie więcej informacji).

(23.10.2010, 00:58)PrzemekS napisał(a):  
(22.10.2010, 21:07)djandriu napisał(a):  wątpię żeby sobie z nim poradził ponieważ trzeba mieć wysoką wiedzę n/t elektroniki, posiadać oscyloskop i częstotliwościomierz aby wyskalować częstotliwość zegara czasu rzeczywistego

Bez przesady. Da się wyregulować metodą prób i błędów. Ustawiasz dokładnie czas z zegarkiem i po tygodniu sprawdzasz jaka jest różnica. Jak jest to kręcisz trochę trymerem i znowu czekasz tydzień. Trochę to trwa, ale nie potrzeba specjalistycznego sprzętu za czterocyfrowe kwoty Smile Ponadto wydaje mi się, że w sterowniku do akwarium nie potrzeba atomowego wzorca czasu. Jak sterownik będzie się późnił, czy śpieszył o kilka sekund w skali miesiąca to raczej nic złego się nie stanie.

Cenowo też trochę drogo wyszło. Dla przykładu Kit AVT-980 kosztuje 140zł, doliczając obudowę, transformator i jakieś inne detale nie dołączone pewnie wyjdzie z 200 zł. A sterownik ten ma kilka funkcji więcej, sterowanie z pilota oraz wyświetlacz alfanumeryczny (mieści się znacznie więcej informacji).

Weźmy pod uwagę że kit AVT z przesyłką wyszedł by 165zł,
obudowa 12zł
transformator 22zł
elektronika na resztę zasilacza 8zł
elektronika do regulacji jasności oświetlenia 11zł
dodatkowe przekaźniki 10zł
Gniazda do obudowy 21zł
Zewnętrzne przyciski, oprawki do diód i diody Led 21zł
koszty wysyłki sklepu z elektroniką 18zł
Daje nam to 288zł
Ja złożył bym go sobie sam ponieważ elektronikę mam w jednym palcu ale weźmy pod uwagę to że zwykły akwarysta nie znający się na podzespołach elektronicznych musiałby zlecić złożenie tego fachowcowi za co zapłacił by przynajmniej 60-70 zł.
Wychodzi 350zł

Przekalkulowałem dokładniej koszty wykonania mojego urządzenia bo na początku tematu podałem tak pi razy drzwi, wychodzi tak:

Zestaw Nord elektronik z przesyłką 106zł
Pozostałe elementy elektroniczne z przesyłką 55,76
Obudowa 12zł
Transformator - miałem - 0zł
Gniazda niskonapięciowe - miałem - 0zł
Gniazda zewnętrzne 230V - 21zł + wysyłka 18zł (mój błąd że nie zamówiłem za jednym razem z elektroniką)
Daje nam to 212,70zł

Jak dla mnie siedząc na "kuroniu" te 138 złotych ma znaczenie, poza tym , do proponowanej przez kolegę firmy AVT mam uprzedzenie bo kilka razy się u nich nadziałem na bubla.
Sterownik robiłem pod swoje akwarium i taki właśnie miał być jak ja chce Smile

Na czym to jest zrobione - jakiś mikrokontroler? - nie widać na zdjęciach. W sumie to późno na jakiekolwiek zmiany ale szkoda, że nie pomyślałeś o wstawieniu LCD. Poza kwestią uroku LED nie ma nic co by za nim przemawiało. Na LCD mieścisz dużo informacji...
Kity są drogie. Zmontowanie własnego od podstaw wychodzi taniej, do tego swój własny program daje Ci dokładnie to, czego chcesz - gotowce, to gotowce - coś mają, czegoś im brakuje.
Oczywiście mój post nie jest żadną krytyką, projekt mi się podoba. Wartość użytkowa jest oczywiście w takim przypadku nieoceniona i dobrze jest mieć takie cudo na akwarium.
Podejrzewam, że niedługo apetyt Ci wzrośnie i zaczniesz myśleć nad nowym, lepszym kontrolerkiem - czego Ci życzę, bo satysfakcja... sam wiesz.
Pozdrawiam.

Właśnie proponowany przez kolegę PrzemekS zestaw posiada wyświetlacz LCD ale jak pisałem - większe koszty , poza tym nie rajcuje mnie to i na dodatek mam piękny zegar LED którego mi brakowało Smile

Co do pytania kolegi gnysiu - tak tam jest mikrokontroler z rodziny AT i zegar czasu rzeczywistego PCF8583 ..
Dodaję fotkę płytki głównej...

Edit: właśnie znalazłem schemat bardzo prostego termostatu składającego się dosłownie z kilku elementów , zaraz go zmontuję i wpakuję w ten sterownik ... będzie można ustawić aby sterowanie wentylatora było automatycznie załączane powyżej żądanej temperatury Smile

Pozdrawiam

Podaj linka do tego schematu albo wstaw go Smile
Też sobie zmontuje Smile

Towarzyskie 112L -> <strona w budowie>
Towarzyskie 54L -> http://www.akwaswiat.net/-54l-ogolne-sna...20155.html
Krewetkarium 12L -> http://www.akwaswiat.net/-12l-krewetkari...22930.html

Skocz do: