• 14 Głosów - 3.29 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak przygotować kamienie przed włożeniem do akwarium ? Jak sprawdzić czy się nadają ?

(26.09.2010, 18:18)l3niwi3c napisał(a):  
(26.09.2010, 15:10)janek144 napisał(a):  można

odpowiadasz mi czy szkodnik97?

tyczyło się twoje go postaSmile a o ten wyżej nie jestem w 100% pewnySad

a czy to nie są czasem krzemienie ?

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Nadadza sie do Tangi:

dlaczego nie...jeśli Ci się podobają.

Post ten wyraża opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Jeśli się z nimi nie zgadzasz - ustaw się w kolejce:)

a ja mam takie pytanie czy mozna do akwarium dac kamienie granitowe? bo wlasnie u mnie u kamieniarza mozna takie dostac. Czytalam ze nie nadaja sie? czy to prawda?
chciala bym dac je do drugiego akwarium w ktorym sa molinezje gupiki danio?

(03.10.2010, 18:41)mikem napisał(a):  dlaczego nie...jeśli Ci się podobają.

Biorac pod uwage, ze wczesniej mi sie podobaly wapienie, to chyba kazdy jest od nich lepsze, jakichs glazow tez nie chce.

Można pod warunkiem, że:
1. Sprawdz octem (innym kwasem) czy nie zachodzi reakcja zoobojętnania (na wapń lub inne) - jeżeli bąbelkuje są tam związki wapnia i nie używać.
2. Wyszoruj
3. Wygotuj
5. Profilaktycznie potrzymaj zanurzone w wodzie np kilka dni przed umieczeniem w akwarium docelowym (i sprawdz jak się zachowuje)
4. O ile to możliwe poszukaj kamieni nie z pobliża drogi, ze względu na ołów, metale ciężkie i związki ropy.
piaskowce się rozpuszczają Sad

(09.11.2010, 19:03)akwa1139 napisał(a):  2. Wyszoruj
3. Wygotuj
5. Profilaktycznie potrzymaj zanurzone w wodzie np kilka dni przed umieczeniem w akwarium docelowym (i sprawdz jak się zachowuje)
4. O ile to możliwe poszukaj kamieni nie z pobliża drogi, ze względu na ołów, metale ciężkie i związki ropy.

Hah ! ... bez przesady...weź kamień z pola ,przepłucz pod wodą i do aQa...

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

(09.11.2010, 20:40)susel napisał(a):  
(09.11.2010, 19:03)akwa1139 napisał(a):  2. Wyszoruj
3. Wygotuj

Hah ! ... bez przesady...weź kamień z pola ,przepłucz pod wodą i do aQa...

i może mieć jakieś bakterie zanieczyści wode może mieć szkodliwe metale które możesz zobaczyć dopiero po wygotowaniu
a pozatem na polu można znaleść spalone przez maszyne przez króre ryby zdecheją..... a pozatem z pola są nieładne...

a nielepiej kupic?? przecież to niedrogi interes a lepiej wydać pare groszy i kupic niż wymieniać całe akwarium. moge polecic super sprzedawce takiego kamienia ale nie chciałabym robic reklamy wiec jeżlei bedzie ktoś zainteresowany to proszę o priv wiadomość. Oferuja sprzedaż kamienia i podłoża do akwarium. niedrogo. i zawsze doradzą

Skocz do: