• 5 Głosów - 2.8 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sprzęt do małego akwarium 25 - 30 l (i mniejszych)

Ja mam grzałkę Rester 25W bez termostatu

Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.rester.sih.pl/oferta.html
Taka sama tyle, że 25. Koszt takiej grzałki to 7-10zł zależnie od sklepu. Prawie w każdym są. Wielkim plusem jest to że jest na najzwyklejszej przyssawce, co sobie potem można za 60gr kupić, a nie za 10zł jak w innych grzałkach. Nie rzuca się w oczy Smile Można wybrać czarną lub zieloną.
Do tego termostat zewnętrzny.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Ja jednak proponuję Ci z termostatem bo w małym akwa jest prawdopodobieństwo iż jak włączysz to zapomnisz i rybki Ci się ugotują. Dwa razy ugotowałem dawno dawno temu.
Aż wstyd się przyznawać.

(03.09.2010, 23:23)toomeka@wp.pl napisał(a):  Ja jednak proponuję Ci z termostatem...
No przecież cały mój post rozwodzę się nad tym, że stąd pytanie że chcę wymienić moją bez termostatu na taką z termostatem Wink

Kesi napisał(a):Ja mam grzałkę Rester 25W

No ta jest bardzo fajna, szczególnie że jest mała i zielona Big Grin. Minus to zewnętrzny termostat- chciałbym jednak tego uniknąć z racji na to że krewetkarium mam na parapecie i każdy dodatkowy "grat" typu przedłużacz kable itp. leży jednak na wierzchu.

Mnie na 3 grzałki z termostatem siadły 2. Wszystkie były firmowe.
1 pękła sama z siebie, dobrze że ryb nie zabiło, 2 termostat sfiksował i mało ich nie ugotowało, 3 w miarę działała, ale i tak leży w szafce bo po prostu boję się teraz tego używać.
Termostat RT-2 działa mi bez zarzutu już chyba z 8lat, żadna grzałka bez termostatu również mnie nie zawiodła, a miałam różne. Chwalę sobie też tego Restera, głównie za gabaryty i to, że szkło bez wzorków, niekolorowe, praktycznie tej grzałki nie widać.
Termostat kosztuje coś 20-25zł, można kupić ten nowszy mikroprocesorowy (ale tego nie miałam to się nie wypowiadam, chociaż kusi mnie kupić).
Można i grzałkę bez termostatu używać, ale trzeba sobie przeliczyć o ile ma wodę podnosić (czasy PRL-u mi się przypominają Wink )

Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

(04.09.2010, 12:32)Kesi napisał(a):  Mnie na 3 grzałki z termostatem siadły 2. Wszystkie były firmowe.
[...]Można i grzałkę bez termostatu używać, ale trzeba sobie przeliczyć o ile ma wodę podnosić (czasy PRL-u mi się przypominają Wink )

A to może pech Smile u mnie grzałka hailea która była w zestawie 112l i z założenia nie wymieniałem jej tylko miała działać póki nie padnie, żyje już prawie rok Tongue.
No nic popatrzę jeszcze. Na allegro jest coś takiego:
http://allegro.pl/grzalka-elite-hagen-25...78026.html
Może tu się skuszę, minus taki że dużo większa niż moja hot2006, no ale ciężko znaleźć w miarę tanie grzałki z termostatem które mają mniej niż 20cm.

Co do grzałki bez termostatu, to raczej odpada, bo czasem zdarza się wyjechać, czasem się zapomni wyłączyć/włączyć, trzeba często kontrolować temp. itp. itd. a z racji że jest to 25l, to łatwo oddaje ciepło, szczególnie że stoi zaraz przy szybie/oknie, druga sprawa, że na temperaturę duży wpływ ma też oświetlenie...po prostu za dużo czynników żeby nie było skoków temperatury przy grzałce bez termostatu.

pro po grzałki kup z termostatem mój kolega miał w małe akwa i potęrzną grzałkę bez termostatu i poszedł grać w piłkę wrócił z wody wydobywała sie para

Ja w 25l mialem elite 25W, a potem wymienilem na TetraTec 25W, wymienilem, bo niezdarnie wyleciala mi z rak jak ja przenosilem ...

To może taką http://allegro.pl/grzalka-z-regulacja-aq...64267.html

Pisz poprawnie !

Witam
Czy w zbiorniku 30l , wystarczy sam filtr? czy należy dokupić jeszcze napowietrzacz.

Tematy zostały połączone.
Korzystaj z opcji SZUKAJ albo przynajmniej przeglądaj tematy podwieszone w poszczególnych działach.
Kejdi

Filtr natlenia wodę. Napowietrzacz jest zbędny.

Pisz poprawnie !

Skocz do: