• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Marne rośliny i moc oświetlenia, czyli przekomarzania taty

Witam.
Mam "mały problem" w moim 72l...
Tata mówi mi, że jak miał kiedyś (dawno temu) akwarium, to rośliny dobrze rosły na zwykłej żarówce. I dziwi się, że moje rośliny wcale nie chcą rosnąć (od długiego czasu jest w akwarium baaardzo pusto).
Ja próbuję go przekonać, że to od ilości wat - mam tylko 15w w oświetleniu. On mi jeszcze dodaje, że jest lato i świeci słońce, a w słońcu rosną rośliny. To ja mu mówię, że światło słoneczne to tylko pożywka dla glonów, a on mi mówi, że w jeziorach rośliny rosną dobrze.
To ja mu na to: ale rośliny w jeziorze, a te z upraw emersyjnych (nie wiem jak się to piszę Tongue) to wielka różnica, a on na to: no to weź te z jeziora, a ja dodałam że pasożyty by zabiły ryby.

I tu pytanie:
I jak tu go przekonać, że więcej wat rozwiązało by problem z marnymi roślinami?

Wiem, że to jest trochę pokręcone, i prawie nie czytelne, ale nie mogłam wyrazić tego prościej, i nie wiem czy kategoria dobra, więc z góry proszę o (jeśli trzeba) poprawienie kategorii przez moderatorów.

72l - parę roślin, same glony, ślimaki. Reszty istot żywych nie odnotowano.

To chyba pytanie dla psychologa, a nie akwarystów. Porozmawiaj z nim poważnie i powiedz, że skoro Ty się zajmujesz akwarium to Ty powinnaś decydować o zbiorniku w każdym wymiarze (np. czy dołożyć świetlówkę, czy nie).

Swoją drogą naprawdę masz problem, bo mnie mocno irytuje oświetlenie w moim akwarium (15W na 54l). U Ciebie jest jeszcze gorzej...

Pozdrawiam!

- Paweł - 54l - Akwarystyka - Muzyka - Gry komputerowe

(24.08.2010, 21:08)ooze napisał(a):  To ja mu mówię, że światło słoneczne to tylko pożywka dla glonów,

Niestety nie masz racji....

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

Przekonaj go ze te 15 W swiecące przez około 10 godzin to nie dużo napradwe i porównaj to przykłądowo z innym sprzetem domowym jak np telewizor pobiera 200 - 500 W.

Zła kula !!!

No więc co do słońca i glonów to nie do końca tak. Np akwaria LT opierają się na słońcu m.in. A te rośliny z jeziora to już zupełnie coś pokręcone Tongue To są takie same rośliny jak w akwa. tylko że nie wszystkie przystosują się do takiej ciepłej wody.

(25.08.2010, 10:47)krzychu777 napisał(a):  No więc co do słońca i glonów to nie do końca tak. Np akwaria LT opierają się na słońcu m.in. A te rośliny z jeziora to już zupełnie coś pokręcone Tongue To są takie same rośliny jak w akwa. tylko że nie wszystkie przystosują się do takiej ciepłej wody.

A wiesz co to jest LT? w tych akwariach jako podłoże stosuje się czarną/uniwersalną ziemię , dlatego roślinom wystarcza małe światło + słońce.

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

Mnie się pytasz czy wiem co to jest akwarium LT? A poza tym ziemia do oświetlenia nie ma nic wspólnego.

Słońce same w sobie nie powoduje wzrostu glonów, a oświetlenie + słońce tak, ponieważ możliwe, że jest za duże natężenia światła i rośliny nie są w stanie tego wykorzystać.

Jak przekonać tatę? Dołożyć 2 świetlówki, dodać CO2 i zacząć nawozić bo na samym świetle rośliny dużo nie urosną.

In reply to the lady inquiring about miner cloud mining platform, digital currency in, mining info cloud mining, mining what is mining, cloud mining, cloud mining provider, about cloud mining, mint miner, cheap cloud mining, miner mining, I highly suggest this published here for cryptocurrency site or cloud mining platform, kryptovaluta mining, www bit coin com, bit coin in, mining info cloud mining, mining and minting, crypto bct, miner cloud mining platform, miner and miner, miner cloud mining, and don't forget this our site on cloud mining forum which is worth considering with cloud mining platform, miner and miner, top cryptocurrency, kryptovaluta mining, cloud mining for beginners, bit coin in, miner cloud mining, bct crypto, mint miner, coin criptovalute, not to mention this recommended Mint Miner link which is also great. Also, have a look at this your input here for Mint Miner blog which is worth considering with mining info cloud mining, crypto bct, mining platform, cloud mining what is it, mining miner, world miner, cloud mining, cloud mining for beginners, miner and miner, mining what is mining, together with this top cryptocurrency advice not forgetting sites such as crypto bct, top cryptocurrency, cloud mining for beginners, mining miner, a bit coin, from this source on together with miner mining, coin criptovalute, krypto tezba, www bit coin com, mining and minting, for good measure. Check more @ Updated Tajir4d Blog 5b6454_

In reply to the guy talking about contemporary kitchens 2021, ready made kitchen cabinets for sale, modern kitchen cupboards design pictures, kitchen wooden cupboard design, dual tone kitchen cabinets, kitchen cupboards, top kitchen cabinets, most expensive kitchen cabinets, furniture style kitchen cabinets, cabinet pics, I highly recommend this a fantastic read for chinese bathroom vanity manufacturer site or latest style kitchen cabinets, white kitchen furniture, modern cabinet design, kitchen cupboard set, simple cupboard for kitchen, walk in wardrobe cupboards, cabinet luxury, kitchen top cabinets, wood design cabinet, wood tone kitchen cabinets, bearing in mind this read more here for chinese wardrobe manufacturer forum as well as furniture closet, kitchen cabinets made of, white and wood kitchen modern, kitchen cabinets for sale by owner, entire kitchen cabinet set, custom made cabinets, wood modern kitchen design, buy new cabinets, walk in wardrobe door design, kitchen cabinet philippines price, as well as this his comment is here about chinese cabinet manufacturer info which is also great. Also, have a look at this one-time offer for chinese kitchen island manufacturer url which is worth considering with chinese kitchen cabinets, kitchen with white cabinet ideas, walk in wardrobe door design, cupboard new, modern white oak kitchen cabinets, modern cabinet kitchen design, kitchen cabinets made to measure, white kitchen cabinets for sale near me, kitchen with high cabinets, made cabinets, as well as this on the main page for chinese cabinet manufacturer details on top of modern color for kitchen cabinets, kitchen furniture price, ready made cabinet, gloss finish cupboards, modern kitchen design ideas, at bing on on top of solid wood base cabinets, online kitchen cabinets for sale, discount kitchen cabinets near me, italian cabinet makers, open cabinet design for kitchen, for good measure. Check more @ Recommended Business Banking Blog b287445

Skocz do: