• 17 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OBSADA 50l-90l - Wybierz coś dla siebie lub jeśli musisz pytaj tu.

(20.06.2010, 22:13)randalf00 napisał(a):  a samice gupika??? ja nie chcę homo-akwarium... Tongue a molinezja lub prętnik karłowaty ew. jakieś inne rybki różne od neonów mogły by być???

a jeszcze jakie roślinki by się przydały??
Najpierw odpowiedz sobie na pytanie co będziesz robił z szybko namnażającym się narybkiem Gupika? Homo obsada w przypadku tak małego zbiornika to raczej konieczność.

Molinezje odpadają zupełnie zbiornik jest zbyt mały. Prętnika także nie polecam do tego zbiornika.

Poniżej masz gotowe zestawienia, jest trochę do wyboru oprócz neonów. Sugeruję, aby ryby łączyć biotopami, będzie ci łatwiej spełnić ich wymagania.

Ameryka:

- Ławica do wyboru:
x10-12 Bystrzyk Amandy lub Ozdobny
x10-12 Bystrzyk barwny
x10-12 Drobnoustek Obrzeżony
x10-12 Zwinnik Jarzeniec

- Na dno:
x5/6 - Kirysek Lamparci/Panda/Spiżowy
x5 Otosek

- Większa rybka:
parka Pielęgniczki Ramireza
harem 1+2/3 Pielegniczki Borelli

Azja:

- Ławica do wyboru:
x15-20 Microrazbora galaxy
x15-20 Razbora karowata
x12-15 Razbora Hengela
x12-15 Razbora Espei
x10-12 Razbora klinowa

- Większa rybka:
harem Bojownika 1+2/3

A czy można ławice bystrzyka mieszać ze sobą??? np. 6x bystrzyk Amandy i 6x bystrzyk Ozdobny czy raczej jeden gatunek??

I jeszcze jakie roślinki do biotopu Ameryka??? wolałbym by to były wody przejrzyste...

(21.06.2010, 08:48)randalf00 napisał(a):  A czy można ławice bystrzyka mieszać ze sobą??? np. 6x bystrzyk Amandy i 6x bystrzyk Ozdobny czy raczej jeden gatunek??

I jeszcze jakie roślinki do biotopu Ameryka??? wolałbym by to były wody przejrzyste...
Zbiornik jest zbyt mały na mieszanie ławic. Powinna być jedna w większej ilości. Rośliny dobierz w zależności od mocy oświetlenia i warunków jakimi dysponujesz.

Witam podepnę sie pod temat.
Zamierzam zmienić całą obsadę w akwarium 63 l.
Bardzo lubię ryby z biotopów Azji lub Afryki.
Proszę o propozycje ciekawych obsad. Interesuje mnie jedna jakaś ciekawa ławica ryb...
Ogólnie bym chciał jakieś mało popularne ryby.
Tylko nie wiem czy da się coś zrobić w 63 litrach.
W akwa będzie gęsta roślinność z czarnym drobnym żwirem chociaż to może się zmienić Smile

(22.06.2010, 15:23)Deep napisał(a):  Witam podepnę sie pod temat.
Zamierzam zmienić całą obsadę w akwarium 63 l.
Bardzo lubię ryby z biotopów Azji lub Afryki.
Proszę o propozycje ciekawych obsad. Interesuje mnie jedna jakaś ciekawa ławica ryb...
Ogólnie bym chciał jakieś mało popularne ryby.
Tylko nie wiem czy da się coś zrobić w 63 litrach.
W akwa będzie gęsta roślinność z czarnym drobnym żwirem chociaż to może się zmienić Smile

Azja:

- Ławica do wyboru:
x15-20 Microrazbora galaxy
x15-20 Razbora karowata
x12-15 Razbora Hengela
x12-15 Razbora Espei
x10-12 Razbora klinowa

- Większa rybka:
harem Bojownika 1+2/3

Jeżeli chodzi o Afrykę to ciężka sprawa do tego litrażu, może jednogatunkowe z małymi Proporczykowcami, chociaż chyba przy małe. Ewentualnie muszlowce z Tanganiki.

- Altolamprologus sp. compressiceps "shell"
- Telematochromis vittatus "shell"
- Lamprologus ocellatus
- Lamprologus meleagaris
- Lamprologus speciosus
- Lamprologus ornatipinnis
- Neolamprologus brevis
- Neolamprologus multifasciatus
- Neolamprologus similis
- Neolamprologus caudopunctatus

Z Azji podoba mi sie najbardziej razbora klinowa ... prócz tych rybek znajda się jakieś inne niż Bojowniki ?? czy trudno będzie ?? Tanga raczej odpada... nigdy o tym nie czytałem i nie miałem styczności.. wiec Afryka odpadnie na takie małe akwarium.
Na pierwszym miejscu wiec stawiam Razbory klinowe...

(22.06.2010, 22:58)Deep napisał(a):  Z Azji podoba mi sie najbardziej razbora klinowa ... prócz tych rybek znajda się jakieś inne niż Bojowniki ?? czy trudno będzie ?? Tanga raczej odpada... nigdy o tym nie czytałem i nie miałem styczności.. wiec Afryka odpadnie na takie małe akwarium.
Na pierwszym miejscu wiec stawiam Razbory klinowe...
Poza Bojkami nic większego nie wsadzisz do tego zbiornika. Na upartego ludzie umieszczają w takich akwariach Pretnika karłowatego. Osobiście jednak nie polecam.

Deep napisał(a):Na pierwszym miejscu wiec stawiam Razbory klinowe...
Są zdecydowanie za duże do takiego akwarium. Pomyśl nad mniejszymi razborami.

ethnix napisał(a):Poza Bojkami nic większego nie wsadzisz do tego zbiornika. Na upartego ludzie umieszczają w takich akwariach Pretnika karłowatego. Osobiście jednak nie polecam.
Dlaczego bojowniki (podobno) można i do 25l a prętnika nie można do 63?

W takim razie Razbora Espei Smile Prętnik bardzo ładna ryba... wydaje mi się skoro można bojka 1+2/3 to i pretnika też .

Bojowniki jakoś nigdy mi się nie podobały.
Więc z Azji:
x12-15 Razbora Espei
x12-15 Razbora Hengela
plus do tego Prętnik . Czytałem ,że jest obojętne jak się je trzyma. Prawda to? Więc myślę ,że parka to max?

A jeszcze pytanko co do Azji mniej więcej już wiem.
A czy macie jakieś nietypowe obsady z Ameryki?? Na pewno parka Ramirezów .
Pozdrawiam i dziękuje za odp.

(23.06.2010, 11:01)Deep napisał(a):  Czytałem ,że jest obojętne jak się je trzyma. Prawda to? Więc myślę ,że parka to max?

Dla sąsiada na pewno obojętne jak je trzymasz Smile
z parki lepiej harem sobie zrób lub samce tylko trzymaj

Skocz do: