27
Dla pyszczaków musi być akwa typowo Malawijskie , kamienne.
Ewentualnie można dać nurzańca.
Dla pysiów musi być piach by mogły w nim kopać i przesiewać go.
0
Witam wszystkich b.serdecznie. Zmienilem 60l na 300l "130cm x 50cm (nie prostokat)" takie rybki mam :
5x Bocja wspaniała
3x Glonojad (Zbrojnik)
2x Molinezja ostrousta "2 samczyki"
chce dokupic:
1x Bojownik
8x Brzanka Denisona
3x Bocja pręgowana
3x Bocja siatkowana
czy to nie za duzo na 300l
pozdrawiam i dzieki za pomoc
Temat przeniesiony do właściwego Działu. Proszę nie zaśmiecać forum i zwracać uwagę gdzie umieszczasz pytanie. -ethnix
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.06.2010, 23:56 {2} przez
ethnix.)
43
Nie ten dział! Bocja wspaniała do oddania.Z pozostałych bocji wybierz jeden gatunek (najlepiej siatkowaną) w ilości 5 szt.A molinezje 1+3 zrób
SPRZEDAM - KLIK !
-270l -
Malawi GG 3341234
-122,5l -
Malawi
-112l - -
Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water
0
przepraszam, zly dzial, niech admin zmieni.
Dzieki za rade, ale, mialem parke molinezji i co 6 tygodni mlode i problem, nigdy wiecej.
Czemu 5 bocji wspanialych "nie" w akwa 300l ?? Na 300l 5 sztuk to optymalnie, sa male 4-5 cm, a nawet jak urosna to wystarczy "min", glownie chodzi o to czy 6-8 Brzanek Denisona moge dolaczyc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.06.2010, 22:45 {2} przez
buchcik4.)
15
(13.06.2010, 14:22)buchcik4 napisał(a): Witam wszystkich b.serdecznie. Zmienilem 60l na 300l "130cm x 50cm (nie prostokat)" takie rybki mam :
5x Bocja wspaniała
3x Glonojad (Zbrojnik)
2x Molinezja ostrousta "2 samczyki"
chce dokupic:
1x Bojownik
8x Brzanka Denisona
3x Bocja pręgowana
3x Bocja siatkowana
- Molinezje i Bocje wspaniałe do oddania.
Mylę, że docelowo może być tak:
-10-12x Brzanka Denisona - chociaż są to spore ryby
-x6-8 do wyboru (stado jednego gatunku) Bocja pręgowana/Bocja siatkowana lub Piskorki
Czy zbiornik jest przygotowany jeżeli chodzi o odpowiednia filtrację (jaka?) i roślinność natak duże ryby?
Co do dodatkowego haremu to należy się mocno zastanowić ponieważ brzanki to bardzo ruchliwe i żwawe ryby (Denisy są do tego jeszcze duże), tym bardziej w większym stadzie i jakoś nie widzę w nimi Bojowników.
(13.06.2010, 20:58)buchcik4 napisał(a): przepraszam, zly dzial, niech admin zmieni.
Dzieki za rade, ale, mialem parke molinezji i co 6 tygodni mlode i problem, nigdy wiecej.
Czemu 5 bocji wspanialych "nie" w akwa 300l ?? Na 300l 5 sztuk to optymalnie, sa male 4-5 cm, a nawet jak urosna to wystarczy "min", glownie chodzi o to czy 6-8 Brzanek Denisona moge dolaczyc.
Ponieważ dorastają one do ponad 25 cm i zbiornik na nie jest po prostu zbyt mały powinien być min 2x większy.
0
Hallo, na wiekszy zbiornik nie mam miejsca, oddam Molinezje, ale b.wspaniale zostana, "Kocham te rybki" Z moich obserwacji wynika ze maja sie dobrze, rosna, maja piekne kolory.
Filter: Eheim 2028 professionel II
Roslinki: 10 gatunkow, np:Hygrophila wielonasienna, Rotala okrągłolistna, Hygrofila Synema, Heterantera paskowana,Ogolnie same duze roslinki.
Oswietlenie: 1x 39 Wat, troche malo ale roslinki fajnie rosna a i bocje nie maja za jasno.
grzalka 200Wat.
Korzenie, Kamienie itd.. "zero jakichs plastikowych dodatkow"
Moje akwarium:
http://www.buchcik4.republika.pl/akwa.jpg
15
(14.06.2010, 09:17)buchcik4 napisał(a): Hallo, na wiekszy zbiornik nie mam miejsca, oddam Molinezje, ale b.wspaniale zostana, "Kocham te rybki" Z moich obserwacji wynika ze maja sie dobrze, rosna, maja piekne kolory.
Filter: Eheim 2028 professionel II
Roslinki: 10 gatunkow, np:Hygrophila wielonasienna, Rotala okrągłolistna, Hygrofila Synema, Heterantera paskowana,Ogolnie same duze roslinki.
Oswietlenie: 1x 39 Wat, troche malo ale roslinki fajnie rosna a i bocje nie maja za jasno.
grzalka 200Wat.
Korzenie, Kamienie itd.. "zero jakichs plastikowych dodatkow"
Moje akwarium:
http://www.buchcik4.republika.pl/akwa.jpg
- Pytanie pierwsze. Jaki biotop imituje twój zbiornik?
- Mówisz, że Bocje rosną zdrowo i mają się dobrze tzn. że x hodowców z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem musi sie mylić w kwestii, iż te ryby wymagają bardzo dużych zbiorników. Człowiek cały czas uczy się czegoś. Może będzie jakieś wydawnictwo na ten temat? ile mają obecnie? po 5 czy 30 cm?
- Tło zbiornika, jakiego biotopu dotyczy?
0
Witam. Nic takiego nie mowie ze, ktos sie myli. Rybki mam 8mc i urosly jakies 2cm teraz maja 5-6cm.
Bylem u znajomego ktory ma zbiornik 700-800l i tam z 10bocji, w tym 2 sztuki po 18-20 cm piekna sprawa. Moze, za 2-3 latka bedzie remat i zaloze sobie wiekszy zbiornik wtedy je zatrzymam, a jak nie to jemu oddam.
Ale poki co mam wiekszy problem, 2 tygodnie tem przeprowadzilem rybki z 100l na 300l, staralem sie to jak najdelikatniej zrobic, ale od wczoraj jedna z bocji, b.szybko oddycha, jest nieruchoma, nie je, nie plywa z innymi, kule nie wiem co jest grane!!!
A odnosnie biotopu....chcialem stworzyc biotop Azji, roslinki mam z Azji, ale juz z reszta to nie wyszlo "po azjatycku" no coz,...
Teraz zastanawiam sie co moze byc mojej bocji, moze mi ktos pomoc.
pozdrawiam
ps: moze zastosowac kuracje delikatna z eSHa 2000
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.06.2010, 20:54 {2} przez
buchcik4.)
15
(15.06.2010, 20:40)buchcik4 napisał(a): Witam. Nic takiego nie mowie ze, ktos sie myli. Rybki mam 8mc i urosly jakies 2cm teraz maja 5-6cm.
Bylem u znajomego ktory ma zbiornik 700-800l i tam z 10bocji, w tym 2 sztuki po 18-20 cm piekna sprawa. Moze, za 2-3 latka bedzie remat i zaloze sobie wiekszy zbiornik wtedy je zatrzymam, a jak nie to jemu oddam.
Ale poki co mam wiekszy problem, 2 tygodnie tem przeprowadzilem rybki z 100l na 300l, staralem sie to jak najdelikatniej zrobic, ale od wczoraj jedna z bocji, b.szybko oddycha, jest nieruchoma, nie je, nie plywa z innymi, kule nie wiem co jest grane!!!
A odnosnie biotopu....chcialem stworzyc biotop Azji, roslinki mam z Azji, ale juz z reszta to nie wyszlo "po azjatycku" no coz,...
Teraz zastanawiam sie co moze byc mojej bocji, moze mi ktos pomoc.
pozdrawiam
ps: moze zastosowac kuracje delikatna z eSHa 2000
Proszę opisać szczegółowo temat w dziale chorób (zgodnie z wytycznymi w regulaminie tegoż działu)
0
Witam serdecznie,
do hobby jakim jest akwarystyka wracam po 3-4 letniej przerwie. Co prawda pierwsze akwa postawię za jakieś 6 miesięcy jednak już teraz chciałbym obeznać się w temacie.
Jak do tej pory miałem akwarium 112 litrów a w nim parę pielęgnic Sajica.
Następnym krokiem będzie akwarium 300 litrowe. I tutaj pojawia się problem. Pięknych pielęgnic jest na pęczki, lecz którą wybrać...olbrzymi problem.
Zatem, czy moglibyście mi doradzić jakie pielęgnice w takim zbiorniku mogą się znajdować oraz w jakiej ilości.
Co do aranżacji zbiornika to chicałbym aby było w miarę surowo: dużo korzeni + kryptokoryny i anubiasy. Ciemny żwir.
Napomknę tylko, iż rozmyślałem nad pielęgnicami Pawiookimi lub FlowerHorn ale nie jestem do końca przekonany. Tak więc potrzebuję waszej porady.
Zależy mi na pielęgnicach a nie pielęgniczkach.
No chyba że polecacie inny biotop...może Tropheusy...tylko jakie i ile
pozdrawiam serdecznie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.06.2010, 12:57 {2} przez
sarkon.)