Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

kolejne rybki zdechly

dostalem w prezencie 6 danio i 1 kiryska. wszystkie po dwoch dniach zdechly ,wiec wylalem wode nalalem nowa ,ona odstala 4 dni o pojechalem kupic nowe rybki.kupilem 2 gupiki 2 platki 2 mieczyki i 1 glonojada.wszystkie trzymaly sie dobrze az patrze dzis rano a glonojad i samiec gupika plywaja do gory brzuchami.na ciele nie bylo zadnych niepokojacych sladow,rybki wygladaly normalnie.akwa ma 15 litrow.jak zapobiec kolejnym smierciom?

Powinienes nalać wody do akwarium i poczekac ze 2 tygodnnie aby woda nabrala odpowiednich parametrów i dopiero po 2tyg wpuscic rybki. To taka krótka porada ponieważ nie wiem jakiej pojemności masz akwarium =)

Jeżeli pomoge kliknij w reputacje.
Masz pytania pisz na gg 8458677__

Napisz coś więcej o akwarium, jakie masz NO3, NO2, NH3, pH i KH, jaki filtr, rośliny, co ostatnio były zmieniane, itd.

Jak zapobiegać kolejnym śmierciom?
Poczytać o rybach i ich wymaganiach. Przed zdecydowaniem się na obsadę, zapewnić jej odpowiednie warunki. Kupować ryby u sprawdzonego sprzedawcy. Przed zakupem przyglądnąć się rybom, czy zachowują się normalnie, jak wyglądają. Wybierać jedynie zdrowo wyglądające egzemplarze. Akwarium przygotować odpowiednio wcześniej. Ryby wprowadzać stopniowo i stosować kwarantannę. Zadbać o dobre parametry wody i dobry, urozmaicony pokarm. Po chorobie w akwarium warto odczekać ok. 2-3 tygodni, zanim zacznie się je ponownie zarybiać.

Pozwolę sobie jednak zauważyć, że 15 l to zbiorniczek nadajacy się jedynie na kwarantannę / krewetkarium / ew. małe gatunki ryb (1-1,5cm, które zazwyczaj nie jest łatwo znaleźć w sklepach). Oddaj więc platki, mieczyki i glonojady - w 15 l będą się męczyć.

A do tych 15 literków...Wink radziłbym ci samicę i samca bojownika....Nie są zbyt wymagające i nie potrzebują dużego akwa...Smile pozdro

"NIE!" TRZYMANIU RYB W KULI

Damiano samicę bojownika chyba tylko po to żeby samiec miał co tłuc dla zabicia czasu. Bojowniki to samotniki z natury, samicę potrzebują jedynie do tarła, nie do towarzystwa.
Bartek poczytaj to jeżeli nie chcesz patrzeć na kolejną bezsensowną śmierć i tracić pieniądze na następne ryby;
http://www.akwa.aip.pl/rady.html

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

hmm no wszystko niby ok,rybki plywaly i nagle !!BUM!! dzis rano zostala juz tylko 1 rybka (mieczyk) .na ryby wydalem w ciagu 2 tygodni ponad 50 zl.i bylo mi ich bardzo szkoda,kiedy je ogladalem niezywe... na ciele nie bylo anie sladu choroby(zadnych kropek ,ran nic!) nie wiem juz co mam robic Pomozcie !!

masz grzałkę, filtr?

tak mam filt i grzalke bez termostatu

a jaką masz temperaturę w aqua

Nie chcę płacić za nic
Wolę kraść
Nie chcę piąć się w górę
Wolę spaść
Nie chcę o nic prosić
Wolę żądać
Na nikogo, na nikogo
Nie chcę się ozglądać

Chcę być nielegalny