2
dostalem w prezencie 6 danio i 1 kiryska. wszystkie po dwoch dniach zdechly ,wiec wylalem wode nalalem nowa ,ona odstala 4 dni o pojechalem kupic nowe rybki.kupilem 2 gupiki 2 platki 2 mieczyki i 1 glonojada.wszystkie trzymaly sie dobrze az patrze dzis rano a glonojad i samiec gupika plywaja do gory brzuchami.na ciele nie bylo zadnych niepokojacych sladow,rybki wygladaly normalnie.akwa ma 15 litrow.jak zapobiec kolejnym smierciom?
21
Powinienes nalać wody do akwarium i poczekac ze 2 tygodnnie aby woda nabrala odpowiednich parametrów i dopiero po 2tyg wpuscic rybki. To taka krótka porada ponieważ nie wiem jakiej pojemności masz akwarium =)
Jeżeli pomoge kliknij w reputacje.
Masz pytania pisz na gg 8458677__
2
Napisz coś więcej o akwarium, jakie masz NO3, NO2, NH3, pH i KH, jaki filtr, rośliny, co ostatnio były zmieniane, itd.
Jak zapobiegać kolejnym śmierciom?
Poczytać o rybach i ich wymaganiach. Przed zdecydowaniem się na obsadę, zapewnić jej odpowiednie warunki. Kupować ryby u sprawdzonego sprzedawcy. Przed zakupem przyglądnąć się rybom, czy zachowują się normalnie, jak wyglądają. Wybierać jedynie zdrowo wyglądające egzemplarze. Akwarium przygotować odpowiednio wcześniej. Ryby wprowadzać stopniowo i stosować kwarantannę. Zadbać o dobre parametry wody i dobry, urozmaicony pokarm. Po chorobie w akwarium warto odczekać ok. 2-3 tygodni, zanim zacznie się je ponownie zarybiać.
Pozwolę sobie jednak zauważyć, że 15 l to zbiorniczek nadajacy się jedynie na kwarantannę / krewetkarium / ew. małe gatunki ryb (1-1,5cm, które zazwyczaj nie jest łatwo znaleźć w sklepach). Oddaj więc platki, mieczyki i glonojady - w 15 l będą się męczyć.
6
A do tych 15 literków...

radziłbym ci samicę i samca bojownika....Nie są zbyt wymagające i nie potrzebują dużego akwa...

pozdro
"NIE!" TRZYMANIU RYB W KULI
33
Damiano samicę bojownika chyba tylko po to żeby samiec miał co tłuc dla zabicia czasu. Bojowniki to samotniki z natury, samicę potrzebują jedynie do tarła, nie do towarzystwa.
Bartek poczytaj to jeżeli nie chcesz patrzeć na kolejną bezsensowną śmierć i tracić pieniądze na następne ryby;
http://www.akwa.aip.pl/rady.html
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
2
hmm no wszystko niby ok,rybki plywaly i nagle !!BUM!! dzis rano zostala juz tylko 1 rybka (mieczyk) .na ryby wydalem w ciagu 2 tygodni ponad 50 zl.i bylo mi ich bardzo szkoda,kiedy je ogladalem niezywe... na ciele nie bylo anie sladu choroby(zadnych kropek ,ran nic!) nie wiem juz co mam robic Pomozcie !!
2
2
tak mam filt i grzalke bez termostatu
32
a jaką masz temperaturę w aqua
Nie chcę płacić za nic
Wolę kraść
Nie chcę piąć się w górę
Wolę spaść
Nie chcę o nic prosić
Wolę żądać
Na nikogo, na nikogo