• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Chore rośliny - czarne plamy na liściach, zwijanie liści i dziury ?

Witam serdecznie!
Proszę bardzo o pomoc. Jestem początkującym akwarystą. Właściwie to jest moje pierwsze akwarium. Jestem w trakcie zakładania akwarium. Dwa dni temu kupiłem w sklepie akwarystycznym rośliny do mojego akwarium. Zaraz na drugi dzień po zasadzeniu ich w akwarium pojawił się problem. W sklepie roślinki wyglądały pięknie. W moim akwarium Anubias dostał czarnych plam i zaczęły się zwijać liście. Chodzi mi o to, że miały gładkie ładne liście, a teraz zaczęły się marszczyć. Pojawiły się też małe dziurki. Na drugiej roślinie, niestety nie pamiętam nazwy, pojawiły się brunatne plamy i też liście zaczęły się strzępić. Nie umiem jeszcze dodawać zdjęć, więc jeśli ktoś może mi podpowiedzieć jak to zrobić to dodam zdjęcia roślinek. Wtedy będzie lepiej widać o co mi chodzi. Pozdrawiam i czekam na porady doświadczonych akwarystów.

-----------------------------------------------------------------
Każdy post w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.

Podaj oświetlenie (barwa światła i ilość W/l), czym nawozisz, co ile i w jakiej ilości podmieniasz wodę, wielkość akwarium i ewentualnie obsadę. Jeżeli masz to wyniki testów. Rośliny jak i ryby swoje wymagania mają.
-> http://www.akwaswiat.net/objawy-nadmiaro...-3768.html
-> http://www.akwaswiat.net/poradnik-dzialk...-1190.html

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Wielkość akwarium 112 litrów, mam je dopiero tydzień, dopiero je zakładam. Wody oczywiście jeszcze nie zmieniałem. Nawozów również nie stosowałem. Rośliny kupiłem przedwczoraj. W sklepie wyglądały ładnie, po włożeniu do mojego akwarium objawy jak już podałem. W akwarium na razie mam tylko 12 neonek. Jako oświetlenie mam dwie jarzeniówki, każda po 18 W, barwa światła oczywiście biała. Do tej pory zrobiłem jedynie test na PH, dwa dni temu było 7,5 jednak chyba się zwiększa, bo dziś wyszło mi około 8,0. Jeśli trzeba zmniejszyć PH to podpowiedzcie mi jakiego preparatu użyć. Oczywiście proszę też o radę jakimi preparatami zrobić mam jakieś inne testy, jeśli są potrzebne.

Za wcześnie wpuściłeś ryby.
Możesz wstawić fotkę ?

Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Bardzo chętnie, ale nie bardzo wiem jak. Podpowiesz mi?

A może sposób zasadzenia był nieodpowiedni? Może posadziłem zbyt głęboko. Jedna z tych chorych roślin jest posadzona dość głęboko. Na tyle głęboko, że jej liście nie wychodzą z łodygi, lecz z podłoża.

Klikasz na ODPOWIEDŹ i tam na dole masz "Nowy załącznik"' i możesz dodać lub jeśli wolisz wgrać zdjęcie na serwer (swój, zwykle do meila dostajesz możliwość wstawienia swojej strony www i tam też pliki możesz sobie wstawić) to wstawiasz adres do tego obrazka za pomocą ikonki (góra ze słoneczkiem, w okienku pisanej odpowiedzi) lub kodu (dział POMOC - myCode)

Pisz poprawnie !

Poniżej zdjęcia roślinek. Widać na nich czarne i brunatne plamy. Czerwonymi obwódkami zaznaczyłem dziury, jakie już się porobiły na liściach. Jak już wspomniałem wcześniej, przy zakupie ich nie było.

A co myślisz o oświetleniu? Przeglądając forum wyczytałem, że powinno być 0,5 W na litr wody. No to u mnie chyba jest za mało. Jak myślisz?

Załączone pliki Miniatury

Faktycznie fatalnie posadzona. Podciąg ją do góry. Żabienica Ocelotowata (Echinodorus ocelot green) jak cała reszta żabienic wymaga dodatku nawozów w podłożu (kulki, pałeczki, tabletki nawozowe) i podać mikro+potas. Jest łatwa w uprawie i nie ma specjalnych wymagań co do światła. Nowo posadzone rośliny często odchorowują zmianę warunków. Te plamki są normalne dla tego gatunku.
Barwa światła - nie chodzi mi o światło widzialne oczami tylko konkretnie podaną barwę określoną w K (Kelwinach) Smile
Przydałby Ci się odbłyśnik. Przy 2X18W rośliny też rosną. Nie zaszkodziłoby dołożyć świetlówki na boki.

Pisz poprawnie !

Czyli mam rozumieć, że o żabienicę nie mam się co martwić? A jak nazywa się ta druga roślina? Jeśli ją podciągnę trochę to myślisz coś to pomoże?

Wydaje mi się że to jakiś Anubias, możliwe że Bartera, na pewno będzie się jej lepiej rosło.
Już Ci puszcza nowe liście. http://www.superakwarium.pl/anubias-bartera-id527.html

Pisz poprawnie !

Skocz do: