0
nie no nie moge przeczytalam to co bylo w linku wiec co czlowiek to opinia
15
xilox napisał(a):nie no nie moge przeczytalam to co bylo w linku wiec co czlowiek to opinia
Pozycja osób, które maja już jakiś czas styczność z tym hobby jest jasna. Zbiornik 25l nie nadaje się na ryby. Ewentualnie krewetkarium. Nawet ta proponowana 1szt. Bojownika jest tak umówmy się naciągana, można powiedzieć że jest to dopuszczalne. Przylgnęło po prostu do niektórych gatunków, że można trzymać je nawet w szklankach i ze są nie wymagające. Jednak jeżeli ktoś kiedykolwiek trzymał np. przykładowe Bojowniki w dużym dobrze przygotowanym akwarium, w odpowiednim układzie wie ze jest to zupełnie inna ryba niż trzymana w maleńkich 20-30l zbiorniczkach w których ryba tylko egzystuje. Przecież jednym z celów tego hobby jest obserwowanie w miarę wiernych naturalnych zachowań ryb, a na to potrzeba niestety nieco miejsca.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.05.2010, 20:49 {2} przez
ethnix.)
0
dziekuje bardzo ethnix za przedstawienie tej sprawy szerzej i nie ukrywajmy bez niepotrzebnych zgrzytow czy najezdzan na mnie (jak to niektorzy maja w zwyczaju) ale nie o tym mowa powtorze sie ale wole sie dopytac
wiec gupiki sa przenoszone
neony maja piekne barwy pieknie razem plywaja i ,,bawia sie'' wybraly sobie miejsce gdzie najczesciej przebywaja( przy mchu jawajskim ) wiec pytanie czy kategorycznie tych neonow tu nie powinno byc czy wystarczy zredukowac ich ilosc jesli tak to do ilu ? jak juz pisalam bardzo mi na nich zalezy
jezeli kategorycznie nie powinny tu byc (co mnie nie ukrywajmy bardzo zasmuci) to jaka liczbe krewetek proponujesz (red cherry) w akwa sa juz 2 amano
i jeszcze jedno pytanie z innej beczki moje skalary w 2 akwa (ktore niestety nie jest ze mna) zlozyly jajka na filtrze (bylo to 4 maja w nocy badz 5 nad ranem) i dzis zostalam poinformowana ze po jajeczkach slad zaginal.
zjadly je inne rybki badz skalary ? (wczoraj jeszcze ich pilnowaly przeganialy inne rybki) z tego co czytalam to czas inkubacji to 2-4 dni czy jest to mozliwe aby sie cos wyleglo i moja siostra tego poprostu nie zauwazyla?
zarxeka sie ze dokladnie obejrzala zwirek ale akurat pod filtrem jest lupina kokosa czy mogly sie tam skryc? z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
15
xilox napisał(a):dziekuje bardzo ethnix za przedstawienie tej sprawy szerzej i nie ukrywajmy bez niepotrzebnych zgrzytow czy najezdzan na mnie (jak to niektorzy maja w zwyczaju) ale nie o tym mowa powtorze sie ale wole sie dopytac
wiec gupiki sa przenoszone
neony maja piekne barwy pieknie razem plywaja i ,,bawia sie'' wybraly sobie miejsce gdzie najczesciej przebywaja( przy mchu jawajskim ) wiec pytanie czy kategorycznie tych neonow tu nie powinno byc czy wystarczy zredukowac ich ilosc jesli tak to do ilu ? jak juz pisalam bardzo mi na nich zalezy
jezeli kategorycznie nie powinny tu byc (co mnie nie ukrywajmy bardzo zasmuci) to jaka liczbe krewetek proponujesz (red cherry) w akwa sa juz 2 amano
Neony zdecydowanie nie nadają się do tego akwarium. Niestety. Zredukowanie ilości nic nie da ponieważ powinny żyć w jak największej grupie. Postaw może zamiast tego akwarium chociaż 60l i wtedy można już myśleć o Neonach.
RC kilka sztuk 6-8. W dobrych warunkach wkrótce będzie ich dużo.
xilox napisał(a):i jeszcze jedno pytanie z innej beczki moje skalary w 2 akwa (ktore niestety nie jest ze mna) zlozyly jajka na filtrze (bylo to 4 maja w nocy badz 5 nad ranem) i dzis zostalam poinformowana ze po jajeczkach slad zaginal.
zjadly je inne rybki badz skalary ? (wczoraj jeszcze ich pilnowaly przeganialy inne rybki) z tego co czytalam to czas inkubacji to 2-4 dni czy jest to mozliwe aby sie cos wyleglo i moja siostra tego poprostu nie zauwazyla?
zarxeka sie ze dokladnie obejrzala zwirek ale akurat pod filtrem jest lupina kokosa czy mogly sie tam skryc? z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Stawiam raczej na to że ikra została zjedzona prze współmieszkańców. Jaka jest pozostała obsada zbiornika? Jaki litraż? Są tam Zbrojniki?
0
Mam 72 l zbiornik obsadzony dość mocno roślinami (5 żabienic, kabomba)
Obsada:
węgorek 1
labeo bicolor 1
gupik 2+1
platka 2
kirysek Sterby 3
neon Inessa 6
brzanka mszysta 3
brzanka różowa 3
brzanka rekinia 1
platka 3
krewetka filtrująca 1
Myślę o dokupieniu 3 kirysków, 2 węgorków, 3 brzanek mszystych, 3 rózowych
oraz o pozbyciu się platek, brzanki rekiniej.
Czekam na opinie, za które z góry dziękuję.
3
węgorek 1
labeo bicolor 1
gupik 2+1-oddaj/sprzedaj
platka 2-oddaj/sprzedaj
kirysek Sterby 3-dokup 3
neon Inessa 6-dokup 4
brzanka mszysta 3-oddaj/sprzedaj
brzanka różowa 3-oddaj/sprzedaj
brzanka rekinia 1-oddaj/sprzedaj
platka 3-oddaj/sprzedaj
krewetka filtrująca 1-może zostać.
-.-'
0
Seoo napisał(a):węgorek 1
labeo bicolor 1
gupik 2+1-oddaj/sprzedaj
platka 2-oddaj/sprzedaj
kirysek Sterby 3-dokup 3
neon Inessa 6-dokup 4
brzanka mszysta 3-oddaj/sprzedaj
brzanka różowa 3-oddaj/sprzedaj
brzanka rekinia 1-oddaj/sprzedaj
platka 3-oddaj/sprzedaj
krewetka filtrująca 1-może zostać.
Gupiki są po prostu ładniutkie i trudno mi będzie z nich zrezygnować. Myślę, że narybek może zachęcić moje dzieci do większego zaangażowania
Dlaczego zachęcasz do rezygnacji z brzanek?
15
aqua napisał(a):Dlaczego zachęcasz do rezygnacji z brzanek?
Ponieważ brzanki są to ryby stadne, a ty trzymasz je po 3 szt. Powinnaś mieć przynajmniej 10 szt+. Twój zbiornik zdecydowanie nie nadaje się dla tych ryb,jest o wiele za mały:
brzanka mszysta - zbiornik od 150l+ (stado)
brzanka różowa - zbiornik od 300l+ (stado)
brzanka rekinia - zbiornik od 700l-1000l+ (stado) wymaga domowych basenów, wiesz jak duża rośnie? (ponad 30 cm)
Moja rada to dowiedzenie się czegoś na temat gatunków, które chcesz zakupić, układów w jakich powinny żyć oraz jak to wszystko właściwie połączyć w akwarium. Polecam lekturę forum, ewentualnie proszę o pytania. Zawsze przed zakupem. Obada zbiornika wymaga planowania, nie może być przypadkowa np. "kupuję tą rybkę ponieważ ma ładny kolor".
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.05.2010, 18:55 {2} przez
ethnix.)
0
Jednym słowem jak zlikwiduję co planowałem plus to co podpowiadacie to zostanie mi stadko neonków, 3 gupiki i na dnie stadko kirysków i 3 węgorki.
Czy to będzie waszym zdaniem udany zestaw?
Dzisiaj przeniosłem ostatnia platke do izolatki, bo po wczorajszej podmianie wody pojawiła sie na niej biała plamka o stała się niemrawa.
Czy one są wrażliwe na nową wodę?
15 l wody stało 24 godz, a 5 l tylko chwilę. Jak to prawidłowo robić przy podmianie wody zeby rybom nie szkodziło? Myślicie, że ta woda spowodowała białe plamy na rybie?
15
aqua napisał(a):Jednym słowem jak zlikwiduję co planowałem plus to co podpowiadacie to zostanie mi stadko neonków, 3 gupiki i na dnie stadko kirysków i 3 węgorki.
Czy to będzie waszym zdaniem udany zestaw?
Dzisiaj przeniosłem ostatnia platke do izolatki, bo po wczorajszej podmianie wody pojawiła sie na niej biała plamka o stała się niemrawa.
Czy one są wrażliwe na nową wodę?
15 l wody stało 24 godz, a 5 l tylko chwilę. Jak to prawidłowo robić przy podmianie wody zeby rybom nie szkodziło? Myślicie, że ta woda spowodowała białe plamy na rybie?
Nie do końca udana obsada:
- neonów jednego gatunku powinieneś mieć ok 15 szt
- kiryski ok 6-8 szt
- piskorka oddać, jest również stadny, a za mało miejsca jest na dwie denne ryby stadne, po za tym inny biotop
Do Kirysków i Neonów możesz dokupić:
parka Pielęgniczki Ramireza
harem 1+2/3 Pielegniczki Borelli