Temat zamknięty
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Problem z Mini Kani 120

Witam. Wczoraj zakupiłem filtr zewnętrzny Mini Kani 120. Filtr miał działać w akwarium 45l. Podłączyłem wydaje mi się wszystko tak jak powinno być. Zastosowałem opcję nr 3 czyli z pompką na zewnątrz filtra. Pompa zasysać powinna wodę z filtra do akwarium i jest przyklejona do szafki na której stoi akwarium ( poniżej akwarium ). Kubełek stoi pod akwarium na podłodze. Wąż zalałem za pomocą lejka i cały jest wypełniony wodą. Drugi wąż też jest praktycznie cały wypełniony wodą. Praktycznie bo na górze kolanka zebrało się powietrze. I teraz przechodzę do sedna problemu. Mam wrażenie że woda się nie filtruję. W wężach widoczne są pęcherzyki powietrza które powinny być chyba wypychane przez ciśnienie wody? Druga sprawa. Gdy nawet skieruję wylot filtra na rośliny to one nawet się nie poruszają. Już większy ruch wody robi mój dotychczasowy filtr fan1. Zastanawiam się czy pompa nie jest po prostu wadliwa. Proszę Was o pomoc bo nie wiem czy to ja jestem przewrażliwiony czy coś jest nie tak.

Jak nisko stoi Twój minikani? Chodzi mi o różnice w poziomach wody. Twoja pompa może być za słaba by wpompować. Piszesz, że zalałeś węże, cały kubełek rozumiem, że też... Odpowietrzyłeś go dobrze? Przez zapowietrzenie bardzo spada wydajność takiego filtra.

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

Szafka na której stoi filtr ma ok 70 cm wysokości. na wysokości 2/3 szafki ( pod akwarium ) przyklejona jest pompka. Nie mogłem zamontować pompki na szybie akwarium bo samo kolanko ma długość prawie jak cała szyba. Minikani stoi na podłodze. Teraz się spostrzegłem że rurka doprowadzająca wodę do filtra jest prawie cała wypełniona wodą ale gdy dochodzi do zagięcia kolanka jest pusta i woda wlewa się tylko wąskim strumyczkiem. Możliwe więc że nie jest on dobrze odpowietrzony ale jeśli tak to proszę o radę jak mam to zrobić bo już kombinowałem i nie mogę nic wymyślić.

Wg mnie nie chodzi już tutaj o odpowietrzenie co o moc pompy. Podnieś filtr wyżej (dobuduj półkę, podłóż kilka grubych książek) by różnica w poziomach nie była taka duża, pompa nie ma siły wtłoczyć wody do akwarium.

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

Podniosłem filtr wyżej co pozwoliło zassać wodę pompie i od tamtej pory już woda się filtruję choć znów stoi na podłodze. Potrzebował się zassać chyba i przepchać powietrze bo dużo go wyleciało. Dzięki za pomoc i za rady bo bardzo się przydały. Ja jestem człowiekiem a-technicznym więc ciężko z takimi sprawami u mnie Tongue. Dzięki jeszcze raz.
PS. Węże jak i sposób montowania tego filtra jest tragiczny. Dla mniej sprawnych manualnie odradzam lub zalecam znalezienie osoby która się tego podejmie Big Grin
Temat można zamknąć.
Temat zamknięty

Skocz do: