• 17 Głosów - 3.82 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

>>>>> Rozmnażanie GUPIKÓW <<<<<

to dziękuję.

[/url]
[url=http://dragcave.net/view/IGaI]

A mam pytanko dotyczące narybku:
Czy narybek 1,5 miesiąca( ok 60 sztuk) mogę odłowić do oddzielnego słoika( 8 litrów) bez grzałki ale z filtrem? Bo wiem że przeżyją tylko nie wiem czy nie będą wolniej rosnąć... proszę o odpowiedziSmile

owszem będą wolniej rosnąć od zgniotu mogą mieć też pokrzywione kręgosłupy

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

nie lepiej pozbyć si,e częsci ryb?

Witam, mam w akwarium 11 gupików (5 samców i 6 samic ) jeszcze dwa miesiące one normalnie mi się rozmnażały ( tylko miałem inne rośliny i biały żwirek ) a teraz mam 2 grube gupiki i są one już takie prawie 1 miesiąc czemu one się nie rozmnażają ???????
PROSZĘ O ODPOWIEDZ

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ.
2 dni na zapoznanie się z powszechnie dostępnymi informacjami oferowanymi przez nasze forum Wink

Może mają za mało miejsca w 25 l i odmówiły prokreacji...

Kejdi

Piotrek1234 napisał(a):A mam pytanko dotyczące narybku:
Czy narybek 1,5 miesiąca( ok 60 sztuk) mogę odłowić do oddzielnego słoika( 8 litrów) bez grzałki ale z filtrem? Bo wiem że przeżyją tylko nie wiem czy nie będą wolniej rosnąć... proszę o odpowiedziSmile

Jasne odłowić możesz, tylko w ciągu tygodnia będziesz miał 60 trupów!

Samice Gupików które posiadam, 5 szt systematycznie co miesiąc rodzą. Każda z samic ma wybarwiony ogonek w inny wzorek: pręgi, paski, kropki. Kolory ogonków mają odcienie błękitu, żółte, przeźroczyste, ubarwienie grzbietów szaro oliwkowe przeźroczyste, jedne jaśniejsze inne bardziej ciemniejsze. Narybek po wykoceniu też jest albo przezroczysty lub prawie czarny, zależy od której samicy.Dopiero wprawne oko po trzech tygodniach rozróżni samce od samic. Ilość płci zależy od warunków i temperatury w akwarium. Podobno im zimniej tym więcej samców, (temp.20-24stopni). ja ułatwiam poród poprzez podniesienie temperatury 28-30 stopni,sypią się z pod ogona jak kulki. Narybek służy mi jako pokarm dla innych ryb, zawsze był kłopot co zrobić z taką masą rybek. Co jakiś czas wymieniam samców w celu odnowienia populacji lub samice, nie ma więc kazirodztwa w akwarium.
Gupiki bardzo łatwo i często się rozmnażają, wystarczy dać im spokój i jak najmniej ingerować a wszystko przyjdzie w swoim czasie. Myślę że udzieliłem odpowiedzi na kilka ostatnich postów i będą one przydatne komuś.

Ja dostałam od rodziców do nowego akwarium 2 gupiki ( parke ). Po 3 dniach samica spoddziewała się małych. Po ich urodzeniu zdechła. Przetrwały 4 małe z 10. Tylko jeden samiec! Bałam się że nie będą miały małych. Po jakimś czasie wszystkie miały małe. Rodzice kupili mi tamte dwa gupiki 2 lata temu. Od tamtego czasu nie kupowałam gupików a mam już ich 31 i ciągle sę rozmnażają. Dlatego teraz chcesz je rozmnożyć a potem będziesz się martwić co z nimi zrobić tak jak ja.Shy

Sylwek po pierwsze najlepiej gdyby na jednego samca przypadały co najmniej trzy samiczki i temperatura musi mieć około 24-26stopni, a wtedy na pewno będziesz miały młode. Powodzenia.
Jeżeli samica jest już ciężarna powinnaś wyciągnąć samca, a samicę włożyć do kotnika aby uchronić młode przed zjedzeniem przez matkę, a gupiki nie składają ikry tylko rodzą młode w całości. Poród gupika trwa kilka godzin. Samiczka musi być bardzo gruba, jej plamka ciążowa (inaczej znamię) musi być ciemne i wielkie.
Masz racje ryba jest wtedy wolniejsza, więc jeśli to wszystko się zgadza już powinieneś przełożyć rybę do kotnika. Być może ale jeśli nie wiesz poznaj to po płetwie ogonowej, płetwa ogonowa samca jest zakończona gonopodium.

Posty (5!!!) zostały połączone, proszę korzystać z opcji "edytuj".
Pisz poprawnie!!!
maja

Poprawiłam tekst tak aby był on czytelny dla innych. Proponuję aby kolega wrócił do podstawówki (klasa1-3) i nauczył się logicznie oraz poprawnie pisać.

darkaruu napisał(a):być morze ale jeśli niewiesz poznaj to po płetwie ogonowej,samca płetwa ogonowa jest zakończona w gonopodjum.

A ja radzę skorzystać z przeglądarki która podkreśla błędy, bo to aż wstyd z takimi bykami wyjść na forum...

72l - parę roślin, same glony, ślimaki. Reszty istot żywych nie odnotowano.

Skocz do: