8
06.04.2010, 22:43
06.04.2010
Oto moje akwarium, litraż to
20l. Zakładam, iż chcę aby moje akwarium wyglądało profesjonalnie, dlatego radźcie. Jeszcze się uczę, więc wydatki mi nie pozwalają na większy litraż lub lepszy sprzęt. Na razie mieszka tam sam bojownik wspaniały. Uwzględniam to, że na razie niektórym może się nie podobać, ale dlatego piszę ten wątek. Proszę o otwartą krytykę, co jest nie tak, co dokupić, co poprawić, co wyrzucić.
14.04.2010
Nastało sporo zmian. Zasadziłem nowe rośliny, do obsady dołączyły krewetki, zmieniłem żwirek.
Sprzęt:
Grzałka Wid Pol 15W [brak termostatu]
Filtr Wewnętrzny Hanza Aquaristic HJ-311B 300l/h 2W
Oświetlenie Lampka Biurowa 11W
Termometr
Fauna:
1x Bojownik Wspaniały
10x Krewetki RC
Flora:
Zestaw roślin z allegro
Data zalania
10.03.2009r
Podłoże
Żwirek drobny 3-5mm 4kg
Nawożenie i CO2
brak
Pytania
Czym karmić krewetki?
Zdjęcia
06.04.2010
14.04.2010
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.04.2010, 00:28 {2} przez
blazio.)
15
dramat. . .
Zacznijmy to tak
Filtr mogę do takiego akwa polecić FZN 1
http://www.akwarystyka.sklep.pl/AquaEl_F...3_24___108
Drugą sprawą jest brak roślin, koniecznie musisz dosadzić
Podłoże hmmm. . . czarny bazalt u mnie się nie sprawdził ale kto wie.
Cytat:Pytania
Czy powinienem używać nawozu?- nie ma do czego, narazie tam nic nie rośnie
Jaka temperatura wody jest odpowiednia dla bojownika wspaniałego?-polecam jakąś lekturę myślę że coś 24-30 powinno być ok 
Jaka temperatura wody jest odpowiednia dla krewetek red cherry?- na krewetkach się nie znam jednak mogą one się gryźć wymaganiami z bojownikiem, jedną pewną rzeczą jest to że mają wysokie wymagania co do czystości wody
Czy powinienem mieć włączoną grzałkę non-stop? - staraj się utrzymać stałą temp, czyli imo nie!
Ile wiem tyle powiedziałem
25
wysadź tą rośline z koszyka do podłoża
grzałka ma być włączona 24h na dobę
zrób tło(w diy piszą jak to zrobić)
dosadź roślin(post rośliny niewymagające)
kup jakiś duży korzeń na środek
I pozostaje mi życzyć ci sukcesu
5
uuuu...co ci sie stało z moczarką?(jak mniemam moczarką?) bidulka całkowicie listki straciła. Ja takie coś miałem jak miałem niedobór nawozu. No i wyjmij ją z koszyka bo trzymanie ich tam jest niekorzystne dla nich. Troszkę nawozu mógłbyś dać. Grzałka bez termostatu ma chodzić tyle żeby utrzymać właściwa temperature. Coś ok 24-26c. No i jak można się domyśleć ta nieznana roślinka to moczarka. Niezbyt wymagająca.
8
rruummuunn
Czy filtry zewnętrzny są lepsze od wewnętrznych?
katecheta22
Mówisz o korzeniu, czyli wywalić te kamienie?
Żywe tło planuje zrobić jak przyjdzie zestaw roślinek to dokupię siatkę do mocowania na tyle.
krzychu777
Wysadzę ją z koszyka jak dokupię bazalt jeszcze 2 kg. Bo się nie chciała inaczej wsadzić, za mało po prostu żwirku jest. O jakim nawozie mówisz, u mnie w zoologicznym jest pełno, i nie wiem co kupić, są jakieś kulki, są jakieś w buteleczkach?
5
kup płynny, nie kombinujmy w twoim wypadku z makro, mikro itp. Kup jakiś ogólny. nie wiem...może aqua plant tropical? lub planta gainer classic Aqua art'u.
tak zewnętrzne są dużo lepsze pod każdym względem. ale i też zazwyczaj trochę droższe.
Myślę ze nazywanie tego dramatem jest na wyrost. Niektórzy mają kolorowy żwirek, pełno tandety i wgl. a tu da się zauważyć jakąś nature, nawet "styl".
a co do rad. Takie otoczaki moim skromnym zdaniem bym zamienił na jakis korzonek mały i dobrze poukładane rośliny i akwarium na 5.
grzałka nei mus być 24 na dobe włączona. Ba. nawet nei powinna jesli temperatura dochodzi do za wysokiego poziomu. Termometry bez termostatu mają to do siebie że trzeba pilnować temperatury na bieżąco
To jest twoje pierwsze akwarium?
15
krzychu777 napisał(a):kup płynny, nie kombinujmy w twoim wypadku z makro, mikro itp. Kup jakiś ogólny. nie wiem...może aqua plant tropical? lub planta gainer classic Aqua art'u.
Myślę ze nazywanie tego dramatem jest na wyrost. Niektórzy mają kolorowy żwirek, pełno tandety i wgl. a tu da się zauważyć jakąś nature, nawet "styl".
Proponował bym suche sole + jakiś mikro np ten
http://akwanawozy.republika.pl/mikro1.html
blazio napisał(a):rruummuunn
Czy filtry zewnętrzny są lepsze od wewnętrznych?
Wiadomo jednak to wiąże się z większą ceną
8
Tak to moje pierwsze akwarium.
W Łodzi mam manufakturę(centrum handlowe) i tam jest świetny sklep zoologiczny Kakadu. Postaram się dokupić aqua plant tropical i korzenie.
Sam też myślałem żeby te kamienie na coś wymienić, jakoś nienaturalnie to wygląda. Na korzeniach u niektórych w akwariach widziałem różne mchy, jak to umieszczać?
No i ten filtr, dajcie proszę jakieś powody, nie chcę wywalić kasy w błoto. Czy to tylko o estetykę chodzi, że filtr będzie na zewnątrz?
A i jeszcze czy muszę mieć jakąś pokrywę jak przyjdą krewetki, bo się boję że może wyjdą? Zawsze warto sie upewnić, w końcu krewecie po szybie chodzą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.04.2010, 00:14 {2} przez
blazio.)
25
blazio napisał(a):Tak to moje pierwsze akwarium.
W Łodzi mam manufakturę(centrum handlowe) i tam jest świetny sklep zoologiczny Kakadu. Postaram się dokupić aqua plant tropical i korzenie.
Sam też myślałem żeby te kamienie na coś wymienić, jakoś nienaturalnie to wygląda. Na korzeniach u niektórych w akwariach widziałem różne mchy, jak to umieszczać?
No i ten filtr, dajcie proszę jakieś powody, nie chcę wywalić kasy w błoto. Czy to tylko o estetykę chodzi, że filtr będzie na zewnątrz?
A i jeszcze czy muszę mieć jakąś pokrywę jak przyjdą krewetki, bo się boję że może wyjdą? Zawsze warto sie upewnić, w końcu krewecie po szybie chodzą.
mech przyczepia się albo specjalną siatką albo nitką lub żyłką wędkarską
jak masz 1 bojownika to twój filtr wystarczy z krewetkami raczej też tylko pytanie na jak długo???
znając tą chinszczyzne to po 2-3 miesiącach filtr padnie
5
rruummuunn napisał(a):Proponował bym suche sole + jakiś mikro np ten
http://akwanawozy.republika.pl/mikro1.html
myslę że jak jest to jego pierwsze akwa w dodatku ma być to akwa niewymagające to chyba sole są tu zbędne. Za dużo kombinowania tu będzie. Sole są dobre jak są duże zapotrzebowania na dany pierwiastek lub proporcje między nimi są zachwiane.
kaskady sąlepsze gdyż nie zabierają miejsca w akwa oraz mają większą powierzchnie filtracyjną. Jeśli chcesz oszczędzać to wystarczy jakas tańsza kaskada. cena to ok 20 zł np ta
http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.p...301-300l-h
ale jeśli masz więcej kasy to ta podawana wcześniej aquaela będzie najlepsza. Ale jeśli nie masz problemu z tym filtrem(ryby nei zdychają itp) i nie masz kasy to byś nawet nie musiał wymieniać tego filtra. Wystarczyło by kupić jakieś roślinki aby go zasłonić.