19
Interesuje mnie, jak wyczyścić lub poprawić dekoracje w akwarium, którym pływają piranie aby było to bezpieczne w 100%.
Znacie jakieś sposoby? Piszą ze pirania nie zaatakuje reki włożonej do akwa, ja nie będę ryzykował.
Disturbed Najlepszy zespól rockowo/metalowy \m/
11
Piranie (podobno) są tak naprawdę nie szkodliwymi rybkami dla człowieka, raczej nic ci nie zrobią.
19
większość ludzi tak, mówi ale są przypadki ze pogryzły człowieka. Poza tym jak wsadza się do nich łapę to czują się zagrożone
0
według mnie powinieneś zrobić taką siatke na szerokośc akwarium by oddzielic całkowicie ryby od tej dekoracji byś mógł spokojnie czyścic itp

tu masz narysowane z paincie jak to powinno wyglądac, czerwony element to jest ta własnie siatka najlepiej jakby była nabita do jakis cienkich takich "deseczek" tak min jedno-centymetrowe, oczywiscie zalezy to tez od tego jak masz akwarium zaprojektowane ale myśle ze takie rozwiązanie nie jest jednorazowe lecz przyda się na bardoz długo przy każdej pielęgnacji
może lepiej wytłumacze, z akwarium po lewej stronie niebieska duża plama to jest jakas dekoracja,nastepnie siatka która własnie oddziela od piranii a z prawej strony jest ta siatka, tak przy okazji możesz dodać zdjecie akwarium z piraniami
"Doświadczenie akwarysty nie jest współmierne z ilością postów na forum"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.03.2010, 20:42 {2} przez
pawllo0808.)
19
Dobre, dobre to się może sprawdzić
0
myśle ze tak, ja na Twoim miejscu też bym nie ryzykował bo niby może i nie atakuje ale zawsze może być ten pierwszy raz, wykonasz sobie sam to i masz na długi czas bez ryzyka
19
No dokładnie, kiedyś mówili ze samolot nie możne się wznieść a jednak się wzniósł, tu może być tak samo, nie chętnie atakują ale jednak zaatakować mogą, a 6-7 piranii vs. ręka, to nawet po szybkim wyciągnięciu miałbym ładne blizny. Wolę nie ryzykować tym, tylko sobie spokojnie tam poprawiać dekoracje. Pawllo0808 dzięki za podsuniecie pomysłu, tylko pytanie z czego ta siatkę zrobić.. Bo pirania jest w stanie przegryźć w ciągu paru sekund siatkę to wyławiania ryb.
29
Miałem kiedyś piranie, potem oddałem je do szkoły, do większego akwarium, gdzie dalej się nimi tam opiekowałem. Ryby nie wykazywały ani trochę agresji i zainteresowania moją ręką, wręcz się chowały po kątach. Nie zauważałem różnicy czy robiłem porządki w akwarium z piraniami czy skalarami więc nie ma sensu panikować ani kombinować z jakimiś wynalazkami

Co prawda inni się też dziwili i bali o moją rękę ale nie było o co
Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl
805L
8
Faktycznie niezły pomysł.
W sklepach ogrodniczych można kupić metalowe siatki do grodzenia, są sztywne ale całkiem łatwo można je do woli pozaginać. No i dużo za nią nie zapłacisz, myślę, że się nada.
0
tak musisz sie rozglądnąc po sklepach ogrodniczych i na 100% bedą a nawet powinny byc takie zielone do ogradzania małych krzaczków i możesz dać nawet taką podwójną i nie ma juz problemu