• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kiryski akrobaci

Witam,
Generalnie, dzieje sie to już od dłuzszego czasu, ale że nie uznałem tego za chorobę czy coś ważniejszego, piszę teraz, kiedy tymczasowa przeprowadzka obsady na dniach Wink Chodzi oto, że 2 kiryski pstre, samiec i samica, najczęściej gdy złoża ikrę gdzieś powyżej dna, chociażby za co bardziej rozlożystą zwartką, często siedzą przy tej ikrze, pojedynczo czy to parką, w tak akrobatycznych pozach, że czasami zastanawiam się czy nie zdechły.. czy to pod kątem prostym łebkiem w dól czy w górę (pomiędzy łodygami roślinek), przyklejone do szyby.. Ale wystarczy puknąć w szybę, a rybki od razu wrócą na dno i żerują. Czy to normalne zachowanie? Pilnują ikry, czy na odwrót, próbują ją poskubać? A może odpoczywają w ten jakże oryginalny sposób? Tongue
Pozdrawiam.

Myślę , że pilnują ikry , ale kirysy nie pod kątem prostym tylko pod ostrym ok. 60 stopni

Dobrze napisał kolega _Maksymilian_ !!!
One pilnują ikry i dokładnie kiryski nie odpoczywają pod kątem prostym ... może być to kąt ok. 60 stopni , 70 stopni ...

_Maksymilian_ napisał(a):Myślę , że pilnują ikry , ale kirysy nie pod kątem prostym tylko pod ostrym ok. 60 stopni

MagisterO napisał(a):Dobrze napisał kolega _Maksymilian_ !!!
One pilnują ikry i dokładnie kiryski nie odpoczywają pod kątem prostym ... może być to kąt ok. 60 stopni , 70 stopni ...

Taak, pilnują... W gąszczu roślin mogą odpoczywać w każdej pozycji, ważne, że są zakotwiczone i nie zniesie ich prąd, ani inne ryby nie będą przeszkadzać.

Maksymilian ma rację też mam kiryski i zachowują się identycznie

Darek97 napisał(a):Maksymilian ma rację też mam kiryski i zachowują się identycznie

A wiesz cokolwiek o kiryskach, że piszesz takie rzeczy??
KIRYSKI NIE OPIEKUJĄ SIĘ IKRĄ.

Darek97 napisał(a):Maksymilian ma rację też mam kiryski i zachowują się identycznie

Kiryski nie pilnują ikry, wiem bo sam je mam oraz można to przeczytać na necie.

Racja przepraszam z wprowadzenie w błąd moje to są leniuchy czasem czasem pływają jak szalone a innym razem są nie tknięte jak skała czasem płochliwe czasem ufne kirsyki dlatego to mój ukochany gatunek ryb Tongue Ale żerują w pozycji od 70 do 40 stopni Tongue

W związku z tym tematem.
Zapytam czy ikra kirysków powinna być biała czy czarna (wyczytałam gdzieś w necie, że z białej nic nie będzie).
Kolejne pytanie to czy wyławiać tą ikrę i przenieść do innego zbiornika z napowietrzaczem bez innych rybek czy po prostu zostawić ją tak jak jest.
Kolejna sprawa to jeśli ją wyławiać to w jaki sposób by jej nie uszkodzić.
I ostatnia kwestia to czy kiryski zjadają swoją ikrę??

Będę wdzięczna za odpowiedzi. W Akwarium 35l są dwa kiryski i glonojad

Ikra kirysów jest biała kiedy spleśnieje i z takiej nic nie będzie. Kirysy jak i inne ryby z chęcią zjadają ikrę. W akwarium ogólnym jest jedna szansa na 1000 że coś z takiej ikry będzie (u mnie uchowała się 1 sztuka w bardzo zarośniętym akwa). Z szyby można zdjąć ikrę żyletką (b. delikatnie) z roślin najlepiej zabrać razem z liściem i przenieść do innego akwa z napowietrzaniem. Jest wtedy szansa na młode kirysy. Poczytaj sobie o ich rozmnażaniu.
Tak przy okazji. Kirysy to zwierzęta stadne. 2 sztuki to nie stado. A 10 to za dużo na te 35L
I za kolegami. Kirysy nie pilnują ikry bo to nie pielęgnice! Zjadają ją ze smakiem Big Grin

60L/240L/340L. Nie znam się. Nie chcę wiedzieć. I ja Ciebie też.
Andrzej Vader Łódź

Skocz do: