10
4xbojownik (1samiec + 3 samice)
6xkirysek siżowy
5xotosek
15xneonek
A jak myślicie... do tej obsady w tym akwa (125l) można jeszcze wrzucić samca i samiczke mieczyka??
15
Zdecydowanie nie, są to zbyt duże ryby do takiego zbiornika po za tym trzyma się je w haremach 1+2/3
1
justfilied233 napisał(a):bercia289 napisał(a):Mieczyki dorastają do 20cm ;/ więc sa za duże a u Ciebie skarłowaciały;/
spoko nie ma to jak fachowa pomoc.
mieczyki nawet największe samce z mieczem nie dorastają do 18cm a co dopiero do 20cm a samice do 16cm
spokojnie można tak i do 126l jak i do 112 harem 1+2 mieczyk
P.S
spokojnie możesz dodać jeszcze po te 2 kirychy ale zastanów się czy byś nie chciał jednego gatunku kirysków w takim akwa dużo lepiej by wyglądał np 6 albinosów tylko.
bercia najpierw poczytaj o karłowaceniu potem o wymaganiach ryb a potem o tym że każda ryba z tych najczęściej hodowanych w akwariach standardowych do 300l "karłowacieje".
cytat:"w naturze do 20cm ale w akwarium nie przekracza 15cm"
Niedługo dojdziemy do tego że akwa 50l to tylko krewetki bo inne ryby skarłowacieją.
Zastanowiłam się i zadecydowałam, ze sprzedam albinoski. A jeśli będę mieć już tylko 3 pstre, to ile jeszcze mogę dokupić? I czy starsze kirysy zaakceptują młodszych kolegów, czy będą pływać oddzielnie? Bo jeśli to nie przeszkadza, to kupie kirysy w różnym wieku.
Mieczyki albo skarłowacieją, albo nie skarłowacieją, albo już skarłowaciały (maja ok 6-7cm)
A tak na serio to nawet jeśli dorastają do 20 cm (chociaż nigdy takiego mieczyka nie widziałam ani o takim nie słyszałam) to by wcale nie skarłowaciały. Moje na razie normalnie rosną.
18
Bez problemu dokup 3 kiryski pstre i mogą być w różnym wieku.
Jak mieczyk ma 6-7 cm to nie znaczy że skarłowaciał, u mnie mieczyk pełną długość osiągnął po 10 miesiącach w akwa.
Ludzie udzielajcie pomocy tak żeby innych do akwarystyki przekonać i jej nauczyć a nie tak żeby, od niej odstraszyć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.02.2010, 14:13 {2} przez
Olek.)
1
justfilied233 napisał(a):Bez problemu dokup 3 kiryski pstre i mogą być w różnym wieku.
Jak mieczyk ma 6-7 cm to nie znaczy że skarłowaciał, u mnie mieczyk pełną długość osiągnął po 10 miesiącach w akwa.
Wiem, wiem, nie skarłowaciał. Ale nie wiedziałam, ze one tak szybko rosną.
Te moje 3 albinosy wymieniam na 3 pstre, już się nawet z panem ze sklepu umówiłam (zawsze chodzę do tego sklepu i mogę tam sprzedawać rybki).
Ale chodzi mi o to, czy
mogę mieć np. 8 pstrych w akwarium 112l?
Bo chciałabym mieć większe stadko.
18
możesz bez problemu.
Ludzie udzielajcie pomocy tak żeby innych do akwarystyki przekonać i jej nauczyć a nie tak żeby, od niej odstraszyć.
1
justfilied233 napisał(a):możesz bez problemu.
To super, bo nawet już włożyłam listki dębu i dosypałam piasku kwarcytowego do takiego pojemniczka. W czwartek będę mieć jeszcze 3, a jak te nowe kirysie podrosną to kupie trochę młodsze i będą w rożnym wieku.