1
05.02.2010, 21:27
No wiadomo, że chodzi mi o małe. A moje dorosłe sie nie zakopują. Ale muszę im dokupywać ślimaki do jedzenia, bo mi już wszystkie wyżarły

A szybkie są i małe i duże.
14
Ja moje karmię ślimakami, które przynoszę od koleżanki, bo już wszystko u mnie zjedzone
[182l] Wkrótce - Bojownikowo.
[60l] Ogólne - Ramirezy ;)
[25l] Krewetkarium ~~<33
http://www.akwaswiat.net/-25l-pierwsze-k...140-3.html
0
Witam zaawansowanych oraz początkujących akwarystów.
Mam taki problem i postaram się do opisać w miarę dokładnie. Posiadam małe akwarium 35 litrów już tak około dokładnie nie wiem może 6 czy 7 lat. Zresztą akwarystyką zajmuję się od chyba zawsze. W akwarium mam jednego zbrojnika niebieskiego, trzy neonki oraz dwa kiryski. Stała obsada od lat. ostatnio w sklepie akwarystycznym w którym od dawna kupuję pokarm (w tym żywy przeważnie rurecznik) kupiłem pokarm żywy i no właśnie. Przywlekłem do akwarium "coś". Postaram się to opisać. Podobne jest to do ślimaka tylko że jest wielkości może 2 lub 3 milimetrów jest białe (i mogę zaobserwować to tylko w nocy) w dotyku jest twarde że jak to zgniatam to strzela. Kształt ma owalny tak jak kulka na ścianie którą trochę się spłaszczy. I nie mogę się tego pozbyć. Nawet nie wiem co to jest bo z tym spotkałem się pierwszy raz. Czy może spotkaliście się z czymś takim?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.02.2010, 01:19 {2} przez
glWolf.)
13
Powiem ci że od kilku dni mam ten sam problem

Mam akwarium 300L w którym wszystko jest ok-czyściutkie,żadnych intruzów.Niedawno odłowiłem ikrę Gurami dwuplamego z czego mam mnóstwo potomstwa.Do czego zmierzam?
Chodzi o to,że w kotniku 20L mam wodę z 300 litrowego akwa z niego też mam rośliny i żwir.Wczoraj na szybie zaraz po włączeniu oświetlenia zauważyłem kilka dziwnych stworzeń na przedniej szybie.Z Twojego opisu podobne są do tych,które mam Ja.
Na razie nie przejmuję się tym faktem ponieważ wpuściłem killerów ślimaków do kotnika (4 osobowa brygada ślimaków helenki).Mam nadzieję że sobie z nimi poradzą ale chciałbym zobaczyć wypowiedzi lepiej znających się na tym problemie więc nie mogę poza tym żebyś zakupił ślimaki helenka do zwalczania tych intruzów polecić ci coś więcej..
13
10
glWolf i numi chodziło wam może o coś takiego?
13
akinom.93 napisał(a):glWolf i numi chodziło wam może o coś takiego?
Co masz na myśli? Jakieś zdjęcia?
10
http://www.akwaswiat.net/dziwne-robaki-i...16843.html Przecież wkleiłam stronke, nie wiem czemu się nie wyświetliła.
13
A co chodzi o to dziadostwo w baniaku to rzeczywiście przypomina wypławki.Poczytałem trochę na necie i nie jest dobrze zbyt szybko się rozmnaża na szczęście są tylko w małym akwa i nie zagrażają dużemu (na razie).
Pisałem że może poradzą sobie z nimi ślimaki helenki ale z tego co piszą to ślimaki też stanowią dla wypławek pożywienie.
Zobaczymy co czas pokaże
11