4
A w tym poście chciałam wam przedstawić moje kolejne hobby PRZEKOPNICA AUSTRALIJSKA
żyjątka hodowane sezonowo żyjące bardzo króciutko ale niezwykle ciekawe i całkowicie zaskakujące jesli ktoś chciałby dowiedzieć się wiecej na ich temat polecam opcje "szukaj"w google dużo ciekawych stronek na ich temat a i ja też chętnie podzielę sie z wami swoim doświadczeniem w hodowli
pozdrawiam
Gruntowna zmiana :(
35l-red cherry +raczki puer ( nowy nabytek:))
60l-drobniczka jednodniówka + bojowniki
25l - bojownik
40 l - bojownik + narybek
hobbystycznie przekopnica australijska
17
Świetne nieboraki - szkoda, że tak krótko żyją... Ile cm ma ta ślicznotka?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.01.2010, 19:08 {2} przez
3promile.)
12
A ile żyje bo nie znalazłem
4
to moja ostatnia sztuka z całego wylęgu było 8 ta ma 3,5 mówi się że żyją ok 50 dni ale ona ma napewno więcej (niestety tym razem nie zanotowałam dokladnej daty )mam jeszcze drugą partie wyklutą 28 grudnia i maja ok 1.5 cm
25l - bojownik
0
Porcję jajeczek na start kupujesz czy z własnych zasobów?
4
to są przekopnice z kupnego piasku mój się jeszcze dobrze suszy i dopiero za jakiś czas będę go próbować woreczek kupny podzieliłam sobie na 5 porcji trafiłam na dobrego sprzedawce z każdej porcji wylęgło sie okolo 10 sztuk to moim zdaniem bardzo dużo i co najważniejsze za każdym razem 100% przeżywalność
25l - bojownik
2
Mnie zawsze te stworzonka zawsze bardzo fascynowały są takie "śmiszne"
Wnioskuj ja mówię po POLSKU -= KALIBER 44 =-
Oto w nowym świecie cie wita
eMAGieIKa
i PaktoFoniKa
4
ostatnia przekopnica padła ubolewam nad tym

ale suszę intensywnie piach i zobaczymy co wyjdzie z moich zasobów ta partia hodowlana żyła nad wyraz długo nie wiem od czego to zależy kolejne sztuki z nowej hodowli już dawno padły czyli przekopnica z foto żyła co najmniej dwa razy dłużej niż koleżanki z kolejnej partii .Przekopnice z trzeciego miotu żyły 49 dni a z 2 ponad 100 od czego to zależy? nie wiem warunki miały identyczne jedyne co sie zmieniło to to ze ten 3 miot (nie wiem jak to określić wiec nazywam w ten sposób

) zaczął swój żywot w akwa ogólnym czyli nie przebywał w temperaturze 26 st w pojemniku" doczepionym "do stałej temperatury krewetek tylko od razu bez ogrzewania do osobnego akwa może to wpłynęło na ich krótszy żywot. Zapraszam hodowców przekopnic by wypowiedzieli swoje zdanie na ten temat

) Dlaczego jedne żyją tak krótko a drugie ponad normę . Zaznaczam że wszystkie przekopnice pochodzą z jednego piasku startowego...
25l - bojownik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.02.2010, 02:09 {2} przez
fear.)
13
Kupiłem na allegro dwa "komplety"czekam na dostawę.Powiedz mi czy dla tych stworów może być zwykły piasek czy muszę kupić jakiś specjalny?Skoro żyją w kałużach to może zwykły z piaskownicy

?Teraz zadaję sobie pytanie po co to kupiłem skoro żyją krótko? no ale czas i doświadczenie pokaże czy było warto.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.02.2010, 10:18 {2} przez
numi.)
4
powiem ci tak myślałam podobnie do ciebie

i eksperymentowałam na właśnie obydwu rodzajach piasku najpierw wzięłam taki z zoologa bojąc sie że na zwykłym piasku nic sie nie uchowa. Wszystko było ok przekopusie żyły strasznie długo (jak na swoje możliwości ) .Kolejny miot postanowiłam uchować na piasku z piaskownicy .Wszystko odbywało sie podobnie nawet ilość wyklutych była zbliżona z tą małą różnicą że żyły o połowę krócej nie wiem czy to przypadek czy to faktycznie przez piasek . Jedno co magę ci doradzić przed wsypaniem piasku gdziekolwiek nie czyść tego pojemnika czy akwarium mydłem czy płynem do mycia naczyń bo wszystko ci padnie albo nic sie nie wykluje i to samo jeśli chodzi o wodę którą wlewasz najlepiej niech to bedzie długo odstana kranówka absolutnie nie np z akwarium nie wiem czy przekopnice czują że w wodzie pływały ryby i czyją jakieś zagrożenie .....Podsumowując bardziej polecam piasek z zoologa
25l - bojownik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.02.2010, 11:03 {2} przez
fear.)