Witam,
Z góry przepraszam jeśli temat jest "oklepany" ale kompletnie nie znam się na akwarystyce.
Kupiłem młodszej siostrze na urodziny akwarium z 2 "złotymi rybkami"
Wybrałem takie bo sprzedawca doradził, że te rybki nie wymagają dużej opieki i ogólnie są idealne na pierwsze akwarium.
Kupiłem we wrześniu i od tamtego czasu już 2 zdechły a teraz z trzecią coś jest nie tak.
Rybka od wczoraj ma jak gdyby problemy z równowagą, utrzymuje się prosto ale lekko jakby się chwieje. Pływa cały czas przy powierzchni a jak już zejdzie niżej to płetwa grzbietowa jest złożona (schowana). Jest mało ruchliwa, zazwyczaj "wisi" nieruchomo w pobliżu filtra, jak podejde do akwarium dopiero zaczyna pływać.
Poprzednie rybki które zdechły miały podobne objawy tylko intensywniejsze, tzn. pływały całkiem na boku.
Teraz regulaminowo:
- temperatura: stale 21-22 stopnie
- karmione raz dziennie rano;
pokarm "wysokoproteinowy dla wszystkich ryb akwariowych (płatki)"
- raz w miesiącu całkowita zmiana wody, umycie akwarium, przepłukanie i
wygotowanie żwirku,
Małe podmiany różnie... ok co 2 tygodnie i czyszczenie filtru
- poj. ok 45l.
- 2 złote rybki, nic poza tym
- jedna żywa roślinka (dobrze widoczna na zdjęciach)
- chemia: przy całkowitej wymianie wody dodawany Antychlor
tak normalnie od czasu do czasu Esklarin
wczoraj gdy zauważyłem że z rybką coś nie tak, podałem CMF - czy akwarium dojrzało minimum 2 tygodnie(cykl azotowy w akwarium)
- podanie stężenia NO2, NO3, pH itd. NIE MAM POJĘCIA
- sprzęt:
filtr kaskadowy 500l/h (z tego co pamiętam to filtr jest na akwarium150l)
grzałka z termostatem 50W
nie ma napowietrzacza bo podobno przy kaskadowym nie jest potrzebny.
Bardzo proszę o wyrozumiałość bo kompletnie się na tym nie znam a skoro już 3 rybka ma podobne objawy to coś robię nie tak.
Z góry bardzo serdecznie dziękuję
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.01.2010, 16:41 {2} przez daniell4.)
AAAAAAAAAAA!!! ZNOWU TO SAMO!! Było sto takich tematów, bo ciągle pokutuje mit że welony to ryby do małych zbiorników i nic nie trzeba przy nich robić...
WSZYSTKO ROBISZ NIE TAK!!
Po pierwsze lektura o podstawach pielęgnacji zbiornika i warunkach dla welonów!!
NIGDY nie wymienia się całej wody, bo w ten sposób mordujesz całą równowagę biologiczną, jaka się przez ten miesiąc wytworzy...
Co możesz zrobić docelowo, żeby pomóc rybom:
Dodać jak najwięcej rośli żywych: nurzaniec, rogatek, anubias, zwartki, żabienice.
Wyłożczyć grzałkę, a za to dodać napowietrzanie, welony lubią chłodną wodę w której trudniej rozpuszcze się tlen.
Filtr ma chodzić 24h na dobę. Jak zacznie pierdzieć przepłukujesz gąbką w wodzie zlanej z akwa.
NIGDY nie wymieniaj całej wody, raz w tygodniu zlej 10l i dolej odstaną wodę (taką co to stała w otwartym pojemniku jakieś 24h), możesz to robić za pomocą wężyka.
Karm ryby różnymi pokarmami na zmianę (w tym roślinny lub sparzona sałata czy groszek), malutką szczyptę, co zostanie na dnie odessij wężykiem.
Jal ryby wydobrzeją, znajdź im nowy dom albo kup akwa 100l lub większe. To są duże, żarłoczne ryby wymagające dużego zbiornika z wydajną filtracją, mają szybką przemianę materii, dlatego woda szybko się brudzi. W większym akwa łatwiej utrzymać równowagę.
No i dolej wody, bo tutaj to masz jej ze 30l tylko... I muszle wyjmij, zatwardzają niepotrzebnie wodę.
Jest tu jakieś oświetlenie, pokrywa?
Niestety nie jesteś ani pierwszy ani ostatni, kto ma taki właśnie problem. I powiem ci, że trafiłam na to forum z takiego powodu co Ty. Bardzo mały zbiornik, w środku welony, zerowe pojęcie o akwarystyce i niestety padanie rybek. Ale nic sie nie martw, jak dostosujesz się do rad, które to usłysysz to wyjdziesz na ludzi. Nie będę Cię ochrzaniać, bo pewnie inni to zrobią.
Więc tak. Musisz się zdecydować. Albo chcesz hodować welony - musisz kupić większy zbiornik. Albo zatrymujesz swój mały zbiornik i zmieniasz obsadę. Jest wiele rybek, które mogą żyć w 45l ale niestety nie są to welony. Ale póki co żeby polepszyć żywot Twoich welonów, dostosuj się do tego co napisała Apri cort, czyli przede wszystkim dużo roślin i dużo czytania o podstawach akwarystyki. Zapewniam, że Cię wciągnie. Mnie wciągneło i z 25l przerzucilam sie na 112. Powodzenia!
Panowie dziękuję za pomoc i wyrozumiałość.
Jeszcze w tym tygodniu będzie akwarium ok 100-120l.
Filtr pracuje bez przerwy; co znaczy "jak zacznie pierdzieć"?
1.Jaka będzie odpowiednia częstotliwość płukania gąbki w filtrze? Może raz w tygodniu?
2.I czy filtr kaskadowy jest odpowiedni? Jakie posiadacie?
3.Karmić różnymi pokarmami... możecie podać przykłady, producenta, nazwe itp.
Czy pokrywa jest ważna???
Tak jest oświetlenie i tak apropo... ponieważ jestem elektronikiem chciałbym zrobić oświetlenie na diodach trójkolorowych. Miały to być płynne zmiany między kolorami albo np podświetlenie jakimś danym kolorem "na życzenie"
Ale jak sądzicie... bo to może będzie jakiś stres dla ryb???
Pewnie dla rbek ma być stałe białe oświetlenie
I jeszcze prośba. Koledzy podajcie jakieś linki do poradników jakie mam przeczytać. Wiem, że jest ich pełno ale chodzi mi o takie jakie Wy polecicie. Napisane prostym językiem.
Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję za wszystko.
1.Wystarczy jak raz w miesiącu przepłuczesz wodą z akwarium.
2.Lepszy był by kubełek,ale jeśli nie masz za dużo kasy, to kaskada jest jak najbardziej ok.Ja w 112l mam FZN 2 i jestem zadowolony
3.Możesz, a raczej musisz karmić kilkoma rodzajami pokarmów np.Tropical,Tetra,Sera
Poleca poczytać to http://akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=42882
Pozdrawiam ;-)
daniell4 napisał(a):Panowie dziękuję za pomoc i wyrozumiałość.
Jeszcze w tym tygodniu będzie akwarium ok 100-120l.
Filtr pracuje bez przerwy; co znaczy "jak zacznie pierdzieć"?
1.Jaka będzie odpowiednia częstotliwość płukania gąbki w filtrze? Może raz w tygodniu?
2.I czy filtr kaskadowy jest odpowiedni? Jakie posiadacie?
3.Karmić różnymi pokarmami... możecie podać przykłady, producenta, nazwe itp.
Czy pokrywa jest ważna???
Tak jest oświetlenie i tak apropo... ponieważ jestem elektronikiem chciałbym zrobić oświetlenie na diodach trójkolorowych. Miały to być płynne zmiany między kolorami albo np podświetlenie jakimś danym kolorem "na życzenie"
Ale jak sądzicie... bo to może będzie jakiś stres dla ryb???
Pewnie dla rbek ma być stałe białe oświetlenie
I jeszcze prośba. Koledzy podajcie jakieś linki do poradników jakie mam przeczytać. Wiem, że jest ich pełno ale chodzi mi o takie jakie Wy polecicie. Napisane prostym językiem.
Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję za wszystko.
1. Raz w tygodniu wystarczy.
2. Tak, ale jeśli masz kase, to kup kubełkowy.
3. Ja w swoim asortymencie posiadam: Sera ""San"", Tropical ""Ichito-vit"", tropical ""SuperTabin B"", Dafnie i jakiś zwitaminizowany, aa no i serce wołowe z Wibovitem
1. raz na tydzien lub raz na 2 tygodnie, sam zobaczysz jak potrzeba. oczywiście za pomocą wody zlanej z akwa.
2. też używam filtra fzn-2 z aquaela na akwa 112l, polecam. mając filtr kaskadowy musisz wiedzieć że pokrywy nie są do niego przystosowane, najczęściej trzeba je wycinać. przy pokrywie zwykłej plastikowej to nie problem.
3. polecam pokarmy z Tropicala, moje rybki dostają "vitality&color", "supervit", "spirulina" i "red mico".
Dziękuje wszystkim
Jeszcze 2 pytania.
-Czy pokrywa jest niezbędna??? Może ma chronić przed np kurzem...
-I co sądzicie o oświetleniu RGB o którym pisałem wcześniej?