witaj
nie musisz oddawać roślinek znajomemu żeby założyć krewetkarium krewetki wyśmienicie prezentują sie na tle dużej ilości roślin zwłaszcza drobnolistnych
1. piasek -jeszcze lepiej krewetki uwielbiaja w nim grzebać jednak lepiej prezentują sie na czarnym drobnym żwirku wybieraj obie opcje są dobre zależy co Tobie bardziej pasuje
2 najprostrzą w hodowli krewetka jest red cherry przy minimalnych swoich wymaganiach mnoży sie na potęgę

3 mech dla krewetek konieczny one go uwielbiają przesiadywać podskubywać (nie zjadają)
4 w moich krewetkariach sa zwykle gąbkowe filtry i uważam że są najlepsze
5.ogólnie czymkolwiek pokarmem wybarwiajacym dla ryb ze spiruliną uważam że dobrym produktem jest pokarm podstawowy dla krewetek sery ja jak masz dużo kasy moższ zainwestować w drogie pokarmy dostępne na allegro krewecie za nimi przepadają ale koszty kolosalne

oprócz tego urozmaicenie w gotowana marchewke (nie dla crystal red) groszek kalafior brokuły szpinak salata sparzona banan ( wszystko po kawaleczku i oczywiście nie z rosołu niedzielnego

)
6 od zrestartowania akwa to jakies 2 tygodnie odczekaj do starego roslinniaka jak chcesz wpuścić to od razu do 45 litrów możesz wpuścić i 50 i 100 moje jak sie rozmnoża i nie sa sprzedawane przez dluższy czas to w baniaku jest ciemno

) ale po co masz tyle wpuszczać lepiej weż z 10 -20 i obserwuj jak stadko ci sie powieksza...
7 odpowiednia ale jw. ja zaczęłabym od minimalnej ilości i stwożyła wlasna hodowle (10 to ilość minimalna to zwierzątka stadne )
8 glonojad w 45 l wogóle nie może być a już zwłaszcza 12 cm !
9.absolutnie żadnych preparatów jeśli miałbyś np. redki to jeszcze jakieś niewielkie ilości nawozów dla roślin może by zniosły ale np. już crystal red czy biene nie cierpią nawet najmniejszej ilości związków miedzi w akwa wiec jakiekolwiek preparaty ODPADAJĄ ...krewecie najlepiej czuja sie w zwyklej kranówce oczwiście odstanej i filtrowanej lub conajmniej napowietrzanej ...
No to by było na tyle ale sie rozpisałam

co prawda wszystkie te tematy były już nie raz wałkowane na różnych forach i wiele można dowiedzieć się używając opcji "szukaj" w google ale postanowiłam podzielić się swoją opinią i doświadczeniem .Jeśli pomogłam to się cieszę jeśli nie niech pomagają inni...
pozdrawiam
Flavia zdaje sie ze bardzo podobnie myślimy tylko ja troche za dlugo pisalam

)))))))