Aquomaniaq napisał(a):Możesz np. wpuścić Bocję Wspaniałą.Jeśli nie chcesz to kup sobie preparat np.Sera schnekopur,Tropical Limna-tox.
Bocje do 25 litrów i takie środki przy krewetkach ?? Następnym razem zastanów się co piszesz...
Swoją drogą widział ktoś to (w sensie, że te preparaty) ostatnio w sklepach ?
Witajcie, ponad tydzien temu kupilem sobie nowe akwarium. Zasypalem ja zwirkiem, zalalem woda i woda sobie dojrzewa... mialem ze dwa slimaki to je wybilem i wszystko niby ok, woda klarowna itd...
ale dzisiaj rano wstalem, zapalilem swiatlo w akwa a tam po sciance pelzaja sobie (naliczylem z 5-8 szt.) takie miniaturowe robaki (glizda czy cos?)
maja okolo 3mm dlugosci i 0,5 mm grubosci i siedza na sciankach a jednego widzialem na korzeniu obawiam sie ze tego moze byc wiecej i nie wiem co z tym zrobic, boje sie ze jak za tydzien bede wpuszczal rybkki to cos im sie stanie przez te robale...
zalaczam fotke, wprawdzie troche niewyraźna ale to jest tak male ze nie jestem w stanie zrobic dokladniejszej fotki bez przystawki macro.
Akwa jest narazie bez rybek tylko troche roslinek, zwirek i podklad pod rosliny i dwa korzenie...
Skoro nie ma jeszcze ryb to chyba najprościej będzie wszystko wyjąć, sparzyć i w ten sposób pozbyć isę pasożytów. Korzenie i żwir potraktuj porządnie wrzątkiem, a rośliny wywal, bo nie jestem pewna czy wystarczy wypłukanie w roztworze soli.
OD pewnego czasu zauważyłem ze nie tylko łybki i krewetki są w moim akwarium ale i ślimaki. na początku mi to nie przeszkadzało bo Zauważalne były tylko 2 ... do czasu ,teraz jest ich około 30 jak nie więcej . i zaczyna mnie to irytować . dlatego zwracam się z pytaniem czy z tym rodzajem ślimaka (dorzucam zdjęcia) Bocja Wspaniała da sobie rade ?? czy jednak zastosować inny sposób ?
Tematy zostały połączone, korzystaj z opcji SZUKAJ.
Kejdi