• 6 Głosów - 3.83 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wszelkie pytania dotyczące identyfikacji roślin proszę zadawać w tym temacie.

Decik, gałęzatka tak naprawdę nie jest mchem tylko glonem. Rozerwanie jej będzie wyglądać fajnie, ale może dojść do tego że strzępki gałęzatki rozlezą się po całym zbiorniku i będzie wszystko zagałęzatkowaciałe Smile

240 litrów

Jeżeli ktoś wie jak się nazywa ta roślinka niech napisze. Wydaje mi się że jest to jakiś Wywłócznik ale nie jestem pewien.

Ma ktoś pojęcie, co to jest? Mam na myśli roślinkę z czerwonymi liścmi, pomiędzy żabienicami.
http://img8.imageshack.us/i/pict0019se.jpg/

czekać aż na pedzie pojawi się nowa roślina i jak dostanie korzeni utnij i posadź.
Question 

Witam.Potrzebuję pomocy w identyfikacji rośliny.Kupiłem w sklepie i myślałem że to vallisneria gigantea - do złudzenia przypomina nurzańca,chciałem posadzić w podłożu więc wyjąłem z koszyczka i niespodzianka,w korzeniach są dwie cebulki.Czy ktoś wie co to za ziele?

Załączone pliki Miniatury

Sagittaria Platyphylla lub Sagittaria Subulata.

Pozdrawiam
Rafał

ss_langa napisał(a):Witam.Potrzebuję pomocy w identyfikacji rośliny.Kupiłem w sklepie i myślałem że to vallisneria gigantea - do złudzenia przypomina nurzańca,chciałem posadzić w podłożu więc wyjąłem z koszyczka i niespodzianka,w korzeniach są dwie cebulki.Czy ktoś wie co to za ziele?
Crinum thaianum - krynia tajlandzka.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Zastanawiam się co to za roślina pływająca po powierzchni mojego akwarium. Zastanawiam się nad jakimś nurzańcem ale nie jestem pewien.

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ - Kejdi

Sagittaria subulata

Witam. Zwracam się z prośbą o identyfikacje rośliny. Pytałem sprzedawcę w sklepie co to jest to za bardzo nie wiedział. Powiedział tylko, że coś na 'R'. Pytałem czy to jest mech - na co stanowczo odpowiedział 'nie', ponieważ mech tonie, a ta sobie swobodnie pływa po powierzchni. Stąd moje pytanie. Co to jest? Czy można to przywiązać np. do korzenia i jakie to ma wymagania. Oczywiście jakość zdjęć nie powala, więc rozpoznanie prawdopodobnie graniczy z cudem. Zdjęcia robione telefonem, bo chwilowo nie mam dostępu do lepszego aparatu. Dzięki.

Skocz do: