• 10 Głosów - 3.7 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie ZBROJNIKÓW (glonojadów), ikra i narybek

Searcher napisał(a):Raczej wątpię, żeby ktoś miał taki problem, ale może doradzicie coś ciekawegoSmile Mam w akwarium 6 dojrzałych Zbrojników niebieskich, 5 samic i jednego samca... Problem jest taki, że biedaczek (samiec) nie ma ani chwili wytchnienia. Co tylko odhoduje nowy wypust malutkich glonojadków, to te samice molestują go natychmiast i po kilku dniach kończy wachlując nową porcję żółtych kuleczek. Skutek jest taki, że nie rośnie, wręcz kurczy się... sytuacja trwa od dobrych kilku miesięcy. Samiec wychował setki małych no i zaczyna mi być go szkoda....

Macie pomysł na jakąś antykoncepcję dla glonojadów? Smile

Pozbądź się kilku samic i sprawa załatwiona

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

A może coś bardziej kreatywnego? Tyle to zdołałem wymyślić samodzielnie Smile

Jak duży masz zbiornik? Może dodasz jeszcze jednego chłopaka?

126 L

Masz problem z moderatorem? Wydaje Ci się, że masz rację?
Daruj sobie. To i tak nie ma sensu.

240L, niestety mam przerybienie, spowodowane masą glonojadziej młodzieży. Nie mieszkam w PL i ogólnie mam dosyć negatywny stosunek co do dodawania czegokolwiek do akwarium. Zbiornik wystartowałem w marcu, od tamtej pory nic nie dodawałem. Wszystkie zakupione rybki żyją i czują się świetnie, nie chcę podejmować ryzyka zawleczenia choróbska lub czegokolwiek do akwarium.

Niespecjalnie też mogę zabierać i niszczyć ikrę (nie jestem pewien czy to zadziałałoby), glonojad ma kryjówkę w korzeniu, do którego nie ma dostępuSmile

Coś mi się wydaje, że nie ma recepty na powstrzymanie Zbrojników przed prokreacją...
Wink 

moim zdaniem usuniecie jednej samicy i dodania jednego samca wystarczy. wtedy albo samce beda sie klucic i przestana sie interesowac samicami albo poprostu samice beda szly do 2 samcow a nie tylko do jednego. w efekcie mozesz miec jeszcze wiecej malych Tongue
Toungue 

Witam.
Mam pytanko odnośne pomaszczenia dla zbrojników do rozmnażania czy może być taki statek jak jest niżej pokazany na zdjęciu . Kupiłem dziś 3 zbrojniki takie 4-6 cm jaki również widać na zdjęciu i jak wpuściłem je do mego akwa.140l to 1 zbrojnik popływał popływał i sie zabrał za czyszczenie tego stateczku na zew. i w wew. i cały czas przy nim jest i czyści go. czy te zbrojniki mogą już złożyć jajeczka za jakiś czas ? .

Tematy zostały połączone-proszę nauczyć się korzystać z opcji "SZUKAJ"

Załączone pliki Miniatury

Big Grin 

Czy można krzyżować Zbrojnika Niebieskiego z Glonojadem złotym?

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ - Kejdi

PISZE POPRAWNIE PO POLSKU

--------------------------------------------------------------------------------
128l~~dojrzewa

A jaki to gatunek glonojada złotego?

375 l Od początku :)
http://www.akwaswiat.net/375-litrow-od-p...34071.html
112 l puste.

HOLENDER napisał(a):A jaki to gatunek glonojada złotego?

Pytam czy jest taka w ogóle możliwość.
Mam zbrojnika niebieskiego ale chciałbym mu partnerkę dokupić, tylko nie wiem jakąWink (taką żeby się mogli ten tegoWink.)

PISZE POPRAWNIE PO POLSKU

--------------------------------------------------------------------------------
128l~~dojrzewa

Odmiany barwne tego samego gatunku jak najbardziej możesz krzyżować.
Jeśli glonojad złoty, którego masz na myśli to zbrojnik niebieski, to jest szansa, że będą ten tego Wink

Skocz do: