• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

dziwne zdychanie ryb

mam problem z rybami.zmianilem akwarium na duzo wieksze,odstalo sie akwarium.minelo ponad tydzien od wpuszczenia ryb i nagle ryby zaczynaja mi zdychac.zajmuje sie akwarystyka od kilku ladnych lat i nigdy takiego problemu nie mialem.ryby tez w dziwny sposob zdychaja.normalnie plywaja i nagle zaczynaja sie dziwnie krecic,lapia tlen ponad woda,szybko oddychaja.dochodzi wytrzeszcz oczu,krecenie sie wokol wlasnej osi badz plywanie ogonem do gory lub pyszczkiem.zbyt szybko sie to dzieje i w ciagu paru gdzoin ryba zdycha.dotyczy to glownie ryb starych z poprzedniego akwarium.nowe zachowuja sie normalnie.nie wiem co z tym zrobic bo pierwszy raz mam z czyms takim do czynienia.prosze o pomoc wskazowki

Jeżeli zajmujesz się akwarystyką parę lat powinieneś wiedzieć, że jeżeli nie podasz podstawowych parametrów zbiornika pozostaje wziąć szklaną kule i z niej przepowiedzieć co się dzieje. Dostosuj watek do regulaminu działu:

http://www.akwaswiat.net/regulamin-dzial...t-265.html

ethnix napisał(a):Jeżeli zajmujesz się akwarystyką parę lat powinieneś wiedzieć, że jeżeli nie podasz podstawowych parametrów zbiornika pozostaje wziąć szklaną kule i z niej przepowiedzieć co się dzieje. Dostosuj watek do regulaminu działu:

http://www.akwaswiat.net/regulamin-dzial...t-265.html

OK!
-temp.26-28stopni
-2x dzinnie karmienie/nie pamietam nazwy preparatow/
-jeszcze nie odmulalem dna.uzupelniam wode prawie codziennie
-opis....to juz napisalem
ryby nie maja zadnych zmian,plamek czy innych odbiegniec od normy
-150x40x50
-aktualna ilosc/bo padlo mi sporo ryb/ to:
6zalobniczek,4neony czarne,8kardynalkow,10 neonow inesa,2rozbory klinowe,6jarzencow,kirysy1bialy i 2 szare,2 wegorzyki czarne i 1 pasiasty.krewetki red 20sztdanio rozowe 4 i niebieskie 4
tyle mi zostalo
-sporo roznych rodzajow mchow i kilka zywych roslin ktore mialem w poprzednim akwarium
-preparaty:healthosan,aquavit,planta gainer
filtr z aktywnym weglem i napowietrzacz
-

Zajefajnie podałeś parametry. 26-28 i to wszystko.
Na mój stary łeb trujesz ryby amoniakiem. Baniak jest niedojrzały.

3promile napisał(a):Zajefajnie podałeś parametry. 26-28 i to wszystko.

a co mialem podac.numer mojego konta?
tak myslalem,ze to amoniak

- Mhm też mi się tak wydaje. Zbiornik był nie dojrzały, wpuściłeś tonę ryb i klops gotowy
- "filtr z aktywnym weglem" Dodatkowo wyjaławiasz wodę węglem w filtrze, szybko go wyjmij. Wegiel stosuje się po kuracji lekami w celu usunięcia resztek. Co to za filtr dokladnie? (firma, model)
- Ile dojrzewało akwarium? Według opisu zrozumiałem, że tydzień?
- "preparaty:healthosan, aquavit, planta gainer" - po co? Nie stosuje się chemii w akwarium bez potrzeby (np. leki). Nie lej nawozów od startu zbiornika - glony murowane.

guters napisał(a):
3promile napisał(a):Zajefajnie podałeś parametry. 26-28 i to wszystko.

a co mialem podac.numer mojego konta?
tak myslalem,ze to amoniak

pH, GH, KH, NO3, NO4, NH3. Numeru konta nie chcę, bo pewnie i tak masz debet ;P

ethnix napisał(a):- Mhm też mi się tak wydaje. Zbiornik był nie dojrzały, wpuściłeś tonę ryb i klops gotowy
- "filtr z aktywnym weglem" Dodatkowo wyjaławiasz wodę węglem w filtrze, szybko go wyjmij. Wegiel stosuje się po kuracji lekami w celu usunięcia resztek. Co to za filtr dokladnie? (firma, model)
- "preparaty:healthosan, aquavit, planta gainer" - po co? Nie stosuje się chemii w akwarium bez potrzeby (np. leki). Nie lej nawozów od startu zbiornika - glony murowane.

najpierw wpuscilem"stare" ryby z poprzedniego akwarium a za pare dni dokupilem nowe.
spoko zastosowalem sie do wskazowek.a co z tym amoniakiem?jak sie go pozbyc? moze podmienic choc polowe wody? dziwne ze zdychaja te stare ryby,nowym nic sie nie dzieje.no i wszystkie delikatne krewetki zyja.

Kolego zadałem ci kilka ważnych pytań proszę odpowiedz, chcemy dojść co dokładnie jest. Ponawiam pytania:

- Co to za filtr dokładnie? (firma, model)
Dodatkowo:
- Jaka była pełna obsada, która wpuszczałeś pierwszym i drugim razem?

ethnix napisał(a):Kolego zadałem ci kilka ważnych pytań proszę odpowiedz, chcemy dojść co dokładnie jest. Ponawiam pytania:

- Co to za filtr dokładnie? (firma, model)
Dodatkowo:
- Jaka była pełna obsada, która wpuszczałeś pierwszym i drugim razem?

ok
filtration pump HJ-611B
ok.tygodnia
pierwszy wrzut ryb to ok15 ryb/roznych gatunkow/
nastepnego dnia ok 20 i nastepnego dnia ok10

Skocz do: