• 10 Głosów - 3.7 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie ZBROJNIKÓW (glonojadów), ikra i narybek

Sikora napisał(a):Mam maly problem z rozpoznaniem płci u swego zbrojnika.

Ma on okolo 10cm i wokoł glowy i czubka "nosa"male wypustki ok 3mm

Prubowałem mu zrobic zdjecie lecz wychodzi one strasznie niewyrazne

Czy pomozecie mi okreslic płec swoim doswiadczeniem z gory dziekuje

Jeżeli jest to zbrojnik niebieski, to na 100% samiec, samica ma gładki pyszczek bez żadnego wąsika ...

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

top2107 napisał(a):

Jeżeli jest to zbrojnik niebieski, to na 100% samiec, samica ma gładki pyszczek bez żadnego wąsika ...

Nie byłbym tego taki pewny na Twoim miejscu. Wyrostki często występują u samic i nie jest to niczym nadzwyczajnym. Najłatwiej byłoby określić płeć jakbyś fotkę zapodał.

Kaef napisał(a):
top2107 napisał(a):

Nie byłbym tego taki pewny na Twoim miejscu. Wyrostki często występują u samic i nie jest to niczym nadzwyczajnym. Najłatwiej byłoby określić płeć jakbyś fotkę zapodał.

Bo w akwa mam "niby" park samiec ma wyraźne poroże a samiczka ma malutkie wyrostki dookoła pyska i nie wiem czy może nie sprzedano mi pary ale samców jutro zapodam fotkę z góry dziękiSmile
Proszę starać się pisać poprawnie- można używać
przeglądarki która podkreśla błędy.Proszę sprawdzać post przed wysłaniem.

Witam wczoraj zbrojniki złożyły mi ikre w akwa ogólnym pod korzeniem nie wiem co robić w moim akwa nie ma jakis drapieżnych ryb czy cos sa neonki pretniki i glonki parka jest bardzo dorodna sam odchodowałem je mają po 10 cm bardzo się cieszę a oto pytania
1 Niechciałbym ich przenosić ale boję się że póżniej ich nie odnajdę w akwa i mi zdechną przez nieodpowiednią dietę.
2. Jeśli przenosić to jak?
3 . Czym je karmić jak by się wylęgły wiem że dużo jest na necie ale chciałbym z waszego doświadczenia się tego dowiedzieć.
Mam jeszcze wiele pytań na które narazie nie mam czasu zadac.

Oto fotka rybki czy jest to samiec czy samica?

nasza samica ma wąsiki,

Tak sikora to jest samiecSmile

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Ale czemu on ma male wasiki a drugi zbrojnik ma wspaniale poroże

Ja mam dwa rodzaje zbrojnika niebieskiego.
Ancistrus dolichopterus-wąsacz niebieski- z pięknym porożem (25cm)
i drugi
Ancistrus sp.-zwany zbrojnikiem niebieskim karłowatym(fałszywym) ma bardzo małe poroże i jest o 10-12 cm mniejszy od kuzyna(jest bladszy najcześciej szarawy) nie są do odróżnienia ja są małe(jedynie przez hodowce zbrojników(pasjonatę)

Oba gatunki się nie krzyżują

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

bercia289 napisał(a):Ja mam dwa rodzaje zbrojnika niebieskiego.
Ancistrus dolichopterus-wąsacz niebieski- z pięknym porożem (25cm)
i drugi
Ancistrus sp.-zwany zbrojnikiem niebieskim karłowatym(fałszywym) ma bardzo małe poroże i jest o 10-12 cm mniejszy od kuzyna(jest bladszy najcześciej szarawy) nie są do odróżnienia ja są małe(jedynie przez hodowce zbrojników(pasjonatę)

Oba gatunki się nie krzyżują

Nie wiem skąd masz takie informacje, ale nie ma czegoś takiego jak zbrojnik niebieski karłowaty.
Jak możesz to pokaż chociaż fotkę tego 25 centymetrowego zbrojnika niebieskiego.

Sikora, jak możesz to zrób mu jeszcze fotkę od strony brzusznej, i zbliżenie płetw piersiowych.

tzn podałam dwie nazwy łacińskie, nie moge podać zdjęć, ponieważ to są informacje z książek

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Skocz do: