• 9 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane

87zabka - kiryski ładne, czy tylko ten żwirek/kamienie nie są za duże i zbyt kanciaste dla kirysków?

Ja mam stadko kirysków.Jest ich tam sześć.Jeden ma około 3 cm..a reszta okolo 2.5 cm...sa tam i kirysy pstre jak i spiżowe.I próbowałam rozmnażać ale podejrzewam że są jeszcze za małe.Kiedy mogę zacząć je rozmnażać?

Wtedy kiedy będą dorosłe.

A dokładniej

Po pierwsze co rozumiesz przez słowo stadko, a po drugie kiryski powinno się trzymać gatunkami.
Myślę że przyjdzie czas kiedy się doczekasz młodych ale wiedz że odchować małe kiryski jest dość ciężko. Tu nie ma jakiejś reguły kiedy będą dorosłe jak przyjdzie czas to będą. Wydaje mi się że już niedługo z tego co piszesz.

Teoretycznie powinny mieć 12 miesięcy.W praktyce nie wiem.W moim przypadku samo z siebie się trą.Najczęściej po podmianach wody.Małych póki co się nie doczekałem i na razie nie zamierzam

Najpierw to trzeba ustawić przepływ wody z filtra na minimalny,podmieniać wodę rzadko imniej karmić.A później ustwić filtr na max,często podmieniać wodę i obficiej karmić?Czy na odwrót?

Ja mam filtr ustawiony na max (FZN-2).Karmię normalnie.Podmiana raz w tygodniu

Ostatnio 2 moje kiryski pstre wciąz sie trą. Mam akwarium od 4 miesięcy i dopiero teraz, 3 razy w ciągu niespełna 2 miesiący sie trą. Dopiero teraz postanowiłam przenieść część ikry do kotnika, żeby inne rybki nie pozjadały jej ani narybku, bo wcześniej coś się wykluwało, ale szybko zjadały to inne rybki. I teraz pojawia sie moje pytanie, czy przy przenoszeniu, odklejaniu ikry od szyby mogło jej sie coś stać?

No i najważniejsze, czyli jak je karmić? Czytałam że planktonem, ale czy jest jakiś inny dobry pokarm?

POMOCY!!!!
Przepraszam,ze pisze post pod postem,ale akurat teraz,przy wymienianiu wody kiryski mi sie wylegly.
Nie mam pokarmu,ale jutro gdzies o 12:30 bede juz miała pokarm.Czy do tego czasu kiryski przezyja?
Czym je karmic? Prosze o pomoc,bardzo mi zalezy na kiryskach!!!!
PS: Przepraszam,ze są blędy,ale bardzo sie spiesze.

Skocz do: