• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 112l.-propozycje

Witam! Mam akwa 112l. z roślinami m.in.typu trawa wodna,ludwigia,żabienica,kabomba.Posiadam w nim już 4 glonojady syjamskie-małe oraz 3 Barwniaki Czerwonobrzuche.Chcę sie teraz zapytać kolegów,co do tego mogę dokopcować.W planach miałem 6 Prętników Wargaczy(nie mam pojęcia gdzie mógłbym je kupić w Warszawie),2 Trzciniaki,4-5 kirysków,Grubowarga Dwubarwnego(LABEO) x 1 i tu sie plany urywają...Wiem,że Trzciniak to wymagajaca ryba jeśli chodzi o litraż,więc tu będzie pewnie zmiana obsady i proszę o opinie kolegów w tej sprawie jak też inne propozycje do akwa.Szukam jakiś większych ryb,ale mam nadzieje ominąć gurami.
PozdrawiamWink

Moim zdaniem akwarium troszke za małe na glonojada syjamskiego ,ale to tylko moje zdanie. Trzciniak odpada !! Prętnik a i owszem ,ale wątpie ze znajdziesz wargacza ,więc proponuję karłowatego 1+3. Labeo to chyba ryba stadna ;] Wiec proponuję za nie kiryski ,cierniooczki albo giętkozęba (tylko ze to ryby stadne ,wiec min. 5-6 szt). Do tego np mozesz jeszcze dac jakies rybki stadne (ławicowe) np. neony ,kardynalki , razbory ,tęczanki neonowe . Pozdrawiam rutek

Dzięki rutek315 za odpowiedźBig Grin Zaplanowałem obsadę swojego akwa:
~6-7 Gurami mozaikowe
~4-5 skalarów[małe]
~3 Barwniaki Czerwonobrzuche[już są]
~4 Zbrojniki Niebieskie[już są]
~10 Danio Malabarskich
~10 Zwinnikiów Ogonopręgich
~4-6 Kirysków
~1 x Labeo(Grubowarg Dwubarwny)
I jak? Może być czy wymaga zmian?Dowiadywałem sie o Danio i Zwinniki i mogą być-podobno,bo akwaryści których znam maje je i w 112l. dobrze sie rozwijają.Co do Labeo,to wyczytałem,że raczej woli być w pojedynkę i w mniejszych zbiornikach nie powinno trzymać się grupowo tych ryb,bo mogą być konflikty...

...CherryMike ... napisał(a):Dzięki rutek315 za odpowiedźBig Grin Zaplanowałem obsadę swojego akwa:
~6-7 Gurami mozaikowe
~4-5 skalarów[małe]
~3 Barwniaki Czerwonobrzuche[już są]
~4 Zbrojniki Niebieskie[już są]
~10 Danio Malabarskich
~10 Zwinnikiów Ogonopręgich
~4-6 Kirysków
~1 x Labeo(Grubowarg Dwubarwny)
I jak? Może być czy wymaga zmian?Dowiadywałem sie o Danio i Zwinniki i mogą być-podobno,bo akwaryści których znam maje je i w 112l. dobrze sie rozwijają.Co do Labeo,to wyczytałem,że raczej woli być w pojedynkę i w mniejszych zbiornikach nie powinno trzymać się grupowo tych ryb,bo mogą być konflikty...
Dobrana przez Ciebie obsada jest fatalna.