• 2 Głosów - 2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sposoby walki z ślimakami

Ja miałm w 112l 2 małe bocje wspaniałe. Jeśli chodzi o takie rośliny jak moczarka to po pewnym czasie ją dosłownie zjedzą. Proponował bym ślimaka kanibala.
Question 

Witam.
Niedawno pisałem temat o problemach z ślimakami w moim akwarium. Chciałbym się dowiedzieć co należy zrobić, aby prawidłowo oczyścić rośliny z ślimaków (zatoczki). Ktoś mi kiedyś radził, jak chce się uratować rośliny od nich to należy nalać do jakiegoś pojemnika np: miski wody, wrzucić rośliny i położyć na parapecie. Pamiętam jeszcze, że trzeba było wymieniać tę wodę codziennie i taka kuracja powinna trwać około 2 tygodni. Czy to prawda? Czy może trzeba coś innego zrobić, aby uchronić moje krzaczki od tych wstrętnych skorupiaków.
Rośliny zostały oczyszczone, a brzydkie liście lub niektóre całe rośliny powyrzucane. Teraz leżą one w misce z wodą, a ją (to znaczy woę) wymieniam codziennie.
Moje roślinki to:
- 2 orzechy
- kilkanaście moczarek
- 2 kryptokoryny
- kilkanaście sztuk nurzańca
- mech jawajski
Proszę wszystkich doświadczonych akwarystów o pomoc w uratowaniu tej niewielkiej ilości roślin.

Tematy zostały połączone, korzystaj z opcji SZUKAJ.
Poczytaj sobie trochę. W tym temacie na pewno znajdziesz wiele cennych informacji.
Kejdi

Kup sobie antenome helena(4-5zł na allegro).Ten ślimak zje inne ślimaki.Poza tym nigdy nie słyszałem, żeby zatoczki jadły zdrowe rośliny.Sam je mam i nie zauważyłem takiego problemu.

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

kup sobie z 2 bocje one zjedzą ci ślimaki

Kogucio napisał(a):(...)od tych wstrętnych skorupiaków(...)

Nie skorupiaków (Crustacea), tylko mięczaków (Mollusca).
Najlepszym sposobem jest sukcesywne wybieranie ręczne, albo na "marchewkę".

kasper napisał(a):kup sobie z 2 bocje one zjedzą ci ślimaki
Zanim podasz następnym razem taką radę to się trochę zastanów, bo jasnowidzem raczej nie jesteś.

Cześć , od jakiegoś czasu mam w akwarium ślimaki pasożyty. Co dzień jest och coraz więcej . Kupiłem rośliny w zoologu i chyba z nimi je przyniosłem ;/ udusił bym sprzedawce ale nie mogę , hehe . Ale moje pytanie :

Co z nimi zrobić ?? jak je wytępić ?? raz próbowałem założyć od nowa akwarium...rybki przeniosłem na 1h do wiadra , wszystko wyparzyłem a wszystkie rośliny wyrzucilem. Zrobiłem od nowa akwarium , patrze , a tu po 3 dniach znów roi się od ślimaków. Nie chce drugi raz wyciągać ryb z akwa i wszystko wyparzać. Jest jakiś inny sposób ? może jakiś środek który nie szkodzi rybom ??

Narazie nie mam roślin jak pozbęde sie ślimaków na zawsze to kupie nowe w porządnym zoologu.

Tematy zostały połączone, proszę korzystać z opcji SZUKAJ.
W porządnych zoologach też są ślimaki.
Poczytaj o podstawach akwarystyki i o sposobach na ślimaki w tym temacie. Skup się na unikaniu nadmiernego ich rozmnażania się a nie na całkowitym wytępieniu, bo i tak Ci nie wyjdzie.
Kejdi

Cytat:rybki przeniosłem na 1h do wiadra

Cytat:Zrobiłem od nowa akwarium , patrze , a tu po 3 dniach znów roi się

Cytat:wszystko wyparzyłem a wszystkie rośliny wyrzucilem

Wrzuciłeś ryby po godzinie,do świeżo zrestartowanego zbiornika ? Bez roślin ?

Cytat:może jakiś środek który nie szkodzi rybom ??

Taa najlepiej chemię lać Smile

Co do ślimaka to wystarczyło użyć funkcji szukaj
http://www.akwaswiat.net/sposob-na-glona...-t-54.html

Oj niedobrze, niedobrze :-(
Świerzutkie akwarium i brak roślin = tragedia. Szkoda, że najpierw robisz tak nieodpowiedziane rzeczy a potem pytasz co zrobić.
Ale to OT.

Teraz co do samego tematu - są takie ślimaki, nazywają się ANENTOME HELENA (w skrócie heleny), które są nawet ładne i zjadają inne slimaki. Sposób wydaje się być absurdalny, ale jednak akwaryści go sobie bardzo zachwalają. Kupujesz sobie ze 2-3 takie ślimaczki, one wtrąbią ci całą resztę tych małych. Jak w ciągu tygodnia nie zauważysz już żadnego innego ślimaka prócz helenek, to możesz je odsprzedać komuś innemu.

również mam plagie ślimaków, więc postanowiłem kupić kilka Helenek i niestety wszystkie zostaly zjedzone przez Ramirezki

akwarium 112l proste
tetra ex700,Fan 1plus, RO
aquael neoheater 150w (26 stopni)
3x18w 2xPhilips 865+aquarelle
obsada:
neon inessa 5szt
kirys pstry 5szt
otoski 6szt
kosiarki 2 szt
b.sumatrzańska 8szt
b.różowa 8szt.

Ramirezy zjadły ci slimaki!?!?!?! no szok, pierwsze słyszę