• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Za ciepła woda w akwa zimą...

Zdemontuj całkiem pokrywe na 2 dni i wszystko się okaże.

temp. w 200 l ma sporą bezwładność więc poczekaj co najmniej te 2 doby jak radzi edison

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

Baniak pozbawiony światła i grzałki przez 20 godzin spadł do niecałych 27 stopni ( z 29 ).
Po 20 godzinach podłączyłem światło i po 6 godzinach temperatura dobiła do 27 stopni.
Po 7.5 godzinach znowu bez światła ( noc ) temperatura spadła do niecałych 27 stopni.
Dziś włączyłem normalnie światło o 7 rano i zobaczymy co będzie jak wrócę z pracy o 17.
Grzałki oczywiście nie włożyłem do akwarium.

Stateczniki mam zamontowane od dołu pokrywy, nie da się do nich dobrać od góry jak w większości tanich obudów. Jak dotknę statecznika od dołu to po chwili zaczyna parzyć.

Kłopot rozwiązany.
Wywaliłem jedną żarówkę T8 i wrzuciłem odpowiednik ledowy z własnym zasilaniem. Aquel ma fajne rozwiązanie, żarówkę ledową montujemy w te same uchwyty co T8/T5. Na końcach żarówki ledowej zakładamy takie atrapy świetlówek.
Jedna żarówka T8 została, ale statecznik już jest znacznie chłodniejszy niż przy obsłudze dwóch żarówek.
Temperatura niecałe 27 stopni. Przy okazji oszczędność na prądzie.
Małym minusem jest to, że boki akwa są trochę słabiej oświetlone.

Przy okazji zamontowałem filtr Aquela asap 1600 ( przy okazji rozlewając trochę wody po pokoju Smile ) i zrobiło się cichutko, słychać jedynie relaksujący chlupot wody. Po testach wody zdecydowałem się wpuścić pierwsze trzy gupiki żeby wspomogły rozkwit akwarium.
Dolałem też około 2 litrów z dojrzałego akwarium. Niby malutko jak na 200 litrów ale pewnie zawsze lepiej troszkę niż nic.

Teraz poszukuję roślinek które ładnie zasłonią mi tył akwarium Smile

Skocz do: