• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[112l - Ogólne] Inny Świat

To znam cudotwórców - nieistotne (bo nikt z nich nie mierzy takich parametrów, o ile w ogóle mierzą )

450L Pielęgnice Zebry i Żółw Czerwonolicy
300L Malawi + rośliny
283L Ogólny hodowla żyworódek i ampularii
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

Twardość wody jest najważniejszym parametrem. Nie powiedziałem, że gupiki lub neonki nie dadzą rady się zaadaptować, ale na pewno jedne z nich lub żadne nie czują się dobrze w akwarium. To tak jakby obcy
( sorry za porównanie) przylecieli na ziemię, i wzięli cie ze sobą do swojej atmosfery - może przeżyjesz... wątpliweTongue

Tak wiem rozumiem tylko piszę obserwacje z życia wzięte

450L Pielęgnice Zebry i Żółw Czerwonolicy
300L Malawi + rośliny
283L Ogólny hodowla żyworódek i ampularii
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

Z obserwacji wynika, że ryby żyją. Ale to nie znaczy, że powinny żyć we wspólnym akwarium. Gupik to ryba wytrzymała, ale nie jest przystosowana do wody miękkiej. Będzie w niej żyła, ale na pewno nie będzie to specjalnie komfortowy żywot. Z kolei większość neonów na rynku to ryby z odłowu, więc dopisz sobie dalej sam.

To, że widziałeś takie połączenia w akwariach, nie znaczy że są do pochwały. Przeciwnie, należy takie rozumowanie zmieniać i uczyć początkujących właściwego podejścia do tematu.

Sam w swoich początkach nie patrzyłem na to, ale sukcesywnie, po wielu krytykach się nawróciłem Tongue
Teraz tylko i wyłącznie odpowiednie ryby do odpowiedniego akwarium i wody.

Skocz do: