• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Filtr hydroponiczny- co i jak?

Bardzo mi się takie podobają i chciałabym zrobić nad moim zbiornikiem. Jest to takie dwa w jednym, przyjemne z pożytecznym. Jest sporo informacji w necie ale ja mam mimo wszystko konkretne pytania. Mam pompe Atmana taką: Filtr Atmana Power Liquid Filter AT 305 (Pompa o wydajności 1200l/h i podnosząca słup wody na wysokość 1,3m). Akwarium ma 100L. Zbiornik do filtracji korzeniowej byłby w zwykłej donicy balkonowej plastikowej jeszcze nie wiem jak dużej.
1. Czy taka pompa będzie dobra do tego?
2. Czy zbiornik z filtracją korzeniową ma być jakiejś określonej wielkości w przeliczeniu na litr wody?
3. Czy nad roślinami z filtra musi być oświetlenie? Kąt w którym stoi akwa jest dość ciemny. Wiem, że zależy to od roślin zapewne. Aby zaoszczędzić mam do dyspozycji zbędne żarówki diodowe LED (10 żarówek po 80 LEDów) i świetlówkę 11W (barwa 8500k)

160L Dickfeldi+Multifasciatus Mała Tanga
100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Hydroponika to dobra sprawa, tak jak piszesz przyjemne z pożytecznym Smile
1. Ta pompa powinna być dobra. Ja u siebie mam podłączony kubełek eheim 440l/h.
2. Zbiornik na hydroponikę nie musi mieć określonej wielkości. Może to być malutka doniczka z jedną roślinką lub duża donica z kilkoma roślinami. Im większa i im więcej roślin tym lepiej. Ja mam zrobioną z donicy balkonowej 80cm akurat taka długość jak akwarium.
3. Niekoniecznie. Ale jeżeli będzie za ciemno możesz doświetlić rośliny. Lepiej zastosować tą świetlówkę, te żarówki led mają gorsze widmo światła. Ja swoje skrzydłokwiaty doświetlam 2X18W.
Robiąc hydroponikę pamiętaj żeby podzielić ją na trzy części, np. 10cm przy wlocie, 60cm w której będzie keramzyt i rośliny i 10cm przy wylocie. Ułatwi to korzystanie z tego filtra. W pierwszej części daj gąbkę żeby nie zamulił się keramzyt.

"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""

Jeśli woda będzie wypływać siłą grawitacji z filtra h. to lepiej zrobić wężyk wprowadzający bezpośrednio do wody? czy pozwolić jej lać się strumieniem na lustro wody? czy zrobić jakąś prymitywną deszczownice? Myślę o rozwiązaniu kwestii napowietrzania i ruchu wody w akwarium.

160L Dickfeldi+Multifasciatus Mała Tanga
100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Ja mam zamontowaną hydroponikę w taki sposób, że jej dno jest 8 cm nad górną krawędzią akwarium. Powrót wody jest zrobiony z elementów instalacji pcv do zimnej wody średnicy 3/4". Woda wylewa się strumieniem do akwarium. Wcześniej w malawi miałem wylot wody pod powierzchnią wody w akwarium. Teraz zrobiłem tak ze względów wizualno estetycznych (biała rura w BW strasznie się rzuca w oczy) i przez to, że wpadająca do akwarium natlenia się i dodatkowo niweluje błonę na powierzchni. Mam otwarty zbiornik.
Zastosuj wylot o większej średnicy niż wlot wody. Tak duży żeby woda spokojnie nadążała wypływać z powrotem do akwarium i w razie wpadnięcia "kulki" keramzytu do środka się nie zatkała. Inaczej powódź gwarantowana.

"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""

Skocz do: