• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pleśń na roślinie

Akwarium brata zalane/rośliny zasadzone jakieś 10 dni temu.
Wszystkie rośliny z jednego źródła i te są zdrowe. Jedna roślina z innego źródła i ta pleśnieje, jak na zdjęciu. Poza tym ma osad, też widoczny na zdjęciu.
Na dnie kamienie jakieś tylko.
Filtr jakiś tam wewnętrzny na 80L a akwarium ma 112L (będzie większy później). Roślina stoi tuż obok filtra. Brat wyłącza napowietrzanie filtra poprzez zatkanie rurki na noc bo mu hałasuje.
Nasypany pokarm (może spadł na roślinkę).
Testy były robione tylko uniwersalne paskowe (6w1) i wszystko wyszło w normie, niestety nie pamiętam wyników.
Dodam, że u mnie w akwarium jest ta sama roślinka z tego samego źródła i nie pleśnieje ale taki sam osad jest, z tym, że moje akwarium jest półroczne a roślinka została dosadzona.
Dlaczego tak się dzieje i czy ją wyrzucić czy oderwać zdrowe końcówki i zasadzić od nowa?

Załączone pliki Miniatury

160L Dickfeldi+Multifasciatus Mała Tanga
100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Wygląda na pleśniejący pokarm albo rybkę

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

Nie udzielam porad na PW i GG

Rybek jeszcze nie ma więc może faktycznie pokarm. Ale przecież zalecają wsypać trochę do dojrzewającego zbiornika...??? Wystarczy to umyć? Nie trzeba usuwać roślinki?

100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

(01.11.2011, 16:41)gosiaqool napisał(a):  Rybek jeszcze nie ma więc może faktycznie pokarm. Ale przecież zalecają wsypać trochę do dojrzewającego zbiornika...??? Wystarczy to umyć? Nie trzeba usuwać roślinki?

Karmisz roślinki?

530l - Malawi
530l - Zimne
400l - Towarzyskie
77l - 2D
160l - Tanganika
54l Kotnik

Nie udzielam porad na PW i GG

Do dojrzewającego zbiornika nie sypie się nic. Syf sobie robisz od samego początku. Poczytaj o zakładaniu akwarium -> www.akwa.aip.pl
Wyjmij roślinę, wyczyść i potrzymaj ją kilkanaście minut w roztworze nadmanganianu potasu lub soli.
Masz tam włączony filtr? Nie widać cyrkulacji wody, na roślinach osiadły śmieci.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Ma włączony filtr ale dość słaby (jak wyżej). O sypaniu pokarmu do dojrzewającego zbiornika poinformował mnie znajomy a ja przekazałam bratu, czytałam w necie i takie info też gdzieś znalazłam, ale było to z pół roku temu jak zakładam pierwsze akwarium, więc teraz nie znajdę tej strony ale chyba coś o Low-Tech. Mniejsza z tym, "już po jabłkach". A ja do swoich też nasypałam odrobinkę (jednorazowo) i nie stało się nic w związku z tym. Zapamiętam jednak na przyszłość.

100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Skocz do: