21.08.2011, 13:22
Witam, moja siostra zauważyła, że mieczyki w akwarium robią dziwne kupki. Poczytałem tu i tam i najgorszą diagnozą jaką znalazłem są wiciowce. Dodam, że mieczyki są w akwarium od paru dni, nie występują u nich objawy typowe dla wiciowca, nie chudną, nie maja stłumionego apetytu, nie ocierają się o nic, pływają sobie jak trzeba po całym akwa, zdarza im się skubać roślinki, ganiać między sobą, a na posiłek przypływają razem ze wszystkimi, u żadnej innej rybki w akwarium nie występują podobne odchody, tylko mieczyki mają taki problem. Nie wiem co myśleć i nie wiem czy jest to wiciowiec, czy może być to spowodowane tym, że miały zbyt jednorodną dietę zanim trafiły do mnie? Dziś zrobiłem im dzień głodówki, jutro podam tylko raz pokarm, zobaczymy czy coś się zmieni. Z góry dzięki za pomoc!
- Temperatura wody 25-26C
- Rośliny nawożone
Flourish phosphorus (3ml tygodniowo)
Flourish potassiumm(4ml 2x w tygodniu)
EasyCarbo (2ml codziennie)
Tropical FerroActive (10ml co 2 tygodnie)
- Roślinek w akwarium znajduje się dość dużo, gatunku niestety nie znam dostałem je od znajomego, do tego mech jawajski na korzeniu
- Woda podmieniana cotygodniowo około 20-30%, pozbywanie się szczątek roślin codziennie, raz na 1-2 tygodnie czyszczenie filtra
- Pojemność akwarium 120l, grzałka 150W, Filtr Aquael Unifilter 500
- Obsada, 2 małe bocje wspaniałe, 2 molinezje, 5 bystrzyków ozdobnych, 2 zbrojniki, 3 mieczyki, 1 skalar, 1 kirysek (w planach dokupienie towarzystwa)
- Oświetlenie akwarium w pokrywie 2x20w.
- Podłoże żwirek akwarystyczny (ok 8cm)
- Ryby karmione są 2x dziennie, niedużymi porcjami na zmianę, Tropical Ovo-vit, Ichtio-vit, Bio-Vit.
Fotografie mieczyków:

- Temperatura wody 25-26C
- Rośliny nawożone
Flourish phosphorus (3ml tygodniowo)
Flourish potassiumm(4ml 2x w tygodniu)
EasyCarbo (2ml codziennie)
Tropical FerroActive (10ml co 2 tygodnie)
- Roślinek w akwarium znajduje się dość dużo, gatunku niestety nie znam dostałem je od znajomego, do tego mech jawajski na korzeniu
- Woda podmieniana cotygodniowo około 20-30%, pozbywanie się szczątek roślin codziennie, raz na 1-2 tygodnie czyszczenie filtra
- Pojemność akwarium 120l, grzałka 150W, Filtr Aquael Unifilter 500
- Obsada, 2 małe bocje wspaniałe, 2 molinezje, 5 bystrzyków ozdobnych, 2 zbrojniki, 3 mieczyki, 1 skalar, 1 kirysek (w planach dokupienie towarzystwa)
- Oświetlenie akwarium w pokrywie 2x20w.
- Podłoże żwirek akwarystyczny (ok 8cm)
- Ryby karmione są 2x dziennie, niedużymi porcjami na zmianę, Tropical Ovo-vit, Ichtio-vit, Bio-Vit.
Fotografie mieczyków:

To, że mają różny kolor zależy od rodzaju pokarmu.