Temat zamknięty

Gupiki - problem, choroba czy próba ustalenia hierarchi?

Witam - mam problem, otóż mam około 60litrowe akwarium z duza ilością roślinności. Akwarium ma juz czas dłuższy jest napowietrzone, filtr działa.
Obsada to około 10-12 neonek, 3 kiryski, jeden zbrojnik niebieski i oraz gupiki - jedna starsza i jej mioty: najsatrszy, juz dorosły 8-9 ryb (w tym trzy to na pewno samce, reszta raczej samice w tym kilka w ciązy), i po jedner rybce z pozostałych 3 miotów.
Wczoraj zauwazyłam, że najstarsza gupikowa (dotąd "królowa" w akwarium" jest dziwnie osowiała, nie chce jesć (choć zazwyczaj rzucała się jako pierwsza do jedzenia), ciągle pływa przy powirzchni i ma jakby poobgryzana dolną i górną płetwę oraz kawałek ogona.
Dzisiaj zauwazyłam równiez, że reszta gupików zbita w gromadkę tez "czatuje przy powierzchni, a niektóre samiczki maja wybarwione ogony. Co jakis czas opieraja się tez o ścianki akwarium.
Jak dotąd problem zdaje się dotykac tylko gupików...
Aczkolwiek na poczatku kiryski atakowały glonojada odkąd urósł ryby zachowują się dosyć spokojnie, nie jestem jednak pewna czy to nie wydoroslałe gupiki zaczeły atakowac się wzajemnie, łącznie z ich matka, czy to prawdopodobne?
Ostatnio mam problem z plagą slimaków - czy może to miec związek? Czy tez rybki na cos chorują?

Ostrzeżenie:

-10% - brak zastosowania się do regulaminu http://www.akwaswiat.net/regulamin-dzial...t-265.html

-100% = BAN

Twoim problem jest przerybienie i pewnie ogromne NO2 i NO3.Obniż temperaturę wody do 25*C i zwiększ napowietrzanie wody.Jak zechcesz dostosować się do regulaminu zgłoś się do aktywnego moderatora o otwarcie wątku lub napisz nowy wdł. regulaminu.

Zamykam - susel

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

Temat zamknięty

Skocz do: