Ponieważ moje akwarium ma ponad rok ,postanowiłem podsumowac wszystko to co się wydarzyło przez ten czas.
Wszystko zaczeło się 23 listopada 2010 roku ,pierwsze rośliny zakupiłem na giełdzie ,były to echinodorus amazonicus i sagittaria (duża i mała odmiana - tak pisało na opakowaniu) ,te roślinki są u mnię to czasu obecnego .Teraz cos o akwarium jest to typowa 112l profilowana z oświetleniem 2x18W kupiłem używane ,oświetlenie jakie stosuje to Philips Aquarelle 10000K 18W + Philips Master TLD 865 6500K 18W + odbłyśniki .Filtracja początkowo HAILEA BT 700 wewnętrzny filtr ,szału nie było stwierdzam że nienadaje się za bardzo do takiego zbiornika ,obecnie jest JBL Cristal Profi e700 wkład ceramika + gąbki ( w tym wata perłowa) i jak na 112l to w zupełności wystarczy ,grzałka to chyba najmniej używana częśc tego zestawu Aquael 75W z termostatem ,sporadycznie się uruchamia temp w pomieszczeniu w zupełności wystarczy utrzymując ok 25 stopni C .Podłoże to substrat Acti Substrate 5 kg + czarny żwir bazaltowy .Obenie zastosowałem bimbronie z dyfuzorem Co2 20 mm .
Z czasem dochodziły różne roślinki ,nie ukrywam że poszukiwałem takich mało wymagających co do oświetlenia obecnie mam cryptocoryna wendti ,echinodorus amazonicus i sagittaria,hygrophila cherry leaf
hygrophila wielonasienna ,heteranthera zosterifolia ,limnophila sessiliflora ,rogatek sztywny jest jeszcze hydrocotyle sp. Japan,hedyotis salzmannii,vallisneria spiralis,stosuje przy co tygodniowej podmianie nawóz symfonie złotą i potas .
Jeżeli chodzi o obsadę to mam danio (nie jestem powiedzieć ile szt one śa od samego początku ale tak ok 10 szt) ,molinezje 3 szt,i moja ostatnia zajawka gupik ,mam dużo różnych fajnych samców są jeszcze 2 małe zbrojniki i 2 kosiarki oraz nieokreślona liczna krewetek a i helenki niezastąpione jeżeli chodzi o poskromienie nieproszonych ślimaków ,większoś obsady jest od początku akwarium.
Podmieniam wode co tydzień w ilości ok 20 l ,w akwarium mam jeden mały korzeń ,kokos i ok 20 szt szyszek czarnej olchy.
A teraz pare fotek

początek:

Grudzień 2010 :

Kwieceń 2011 :

Lipiec 2011:

Grudzień 2011:

Styczeń 2012:

Luty 2012

Pażdziernik 2012

doszły roślinki: lotos (czerwony),Blyxa japonica