• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rodzaj podłoża - kirysy+rośliny

Witam wszystkich forumowiczów, jako że to mój pierwszy post.
Planuję w niedalekiej przyszłości ruszyć ze zbiornikiem Wód Przejrzystych. Zdecydowałem się na ciemne podłoże, a ściślej czarne bazaltowe. Zastanawiam się jednak nad granulacją. W grę wchodzi kilka opcji (0,8-1,6; 1-3; 2-5; 3-8 mm). Zależy mi na tym aby pogodzić odpowiednie podłoże dla kirysów, tak aby nie poraniły sobie wąsów oraz dla roślin, tak aby cyrkulacja wody nie była ograniczona i natleniona woda miała dostęp do korzeni roślin. Ze względu na zaistniały problem zwracam się do Was.

bazalt ogólnie nie jest za fajny dla kirysów jak i dla roslin.

Mówiąc wody przejrzyste masz na myśli biotop czystych wód ? Jeśli tak to optymalne podłoże do tego typu zbiorników to drobny żwir/piasek.Bazalt z pewnością zaszkodzi kiryskom.

Zapraszam na Dolnośląskie forum akwarystyczne www.dfa.net.pl

Raczej o biotop Ameryki Południowej.
Najlepszy byłby piasek kwarcowy 1-3mm.
Filtus ma takie żwirki w większym opakowaniu, rozmiar K2 ? (1,4?2 mm)
Proponuje wycieczkę na skład budowlany za 4-6 zł będziesz miał duży worek 25 lub 50kg.
Pod piasek zawsze możesz dać dodatkowe podłoże dla roślin.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Tak, myślałem własnie o czystych wodach. Wydaje mi się, że zbyt drobny żwir lub też piasek nie będzie odpowiednim dla roślin ze względu na zbyt małą przepuszczalność. Myślałem również o Neonach Innesa, które najładniej wyglądają i najlepiej się czują gdy podłoże jest czarne.
Ptaku2020, co masz na mysli pisząc: "zaszkodzi kiryskom"?

Bazalt kaleczy kiryski i tracą swoje "wąsy".

Zapraszam na Dolnośląskie forum akwarystyczne www.dfa.net.pl

aso napisał(a):Tak, myślałem własnie o czystych wodach. Wydaje mi się, że zbyt drobny żwir lub też piasek nie będzie odpowiednim dla roślin ze względu na zbyt małą przepuszczalność. Myślałem również o Neonach Innesa, które najładniej wyglądają i najlepiej się czują gdy podłoże jest czarne.
Ptaku2020, co masz na mysli pisząc: "zaszkodzi kiryskom"?

Taaa, to że piasek jest nieodpowiedni dla roślin można między bajki włożyć.

Jak widać na pisaku rosną.

Jak chcesz aby twoje kiryski były pokaleczone i straciły wąsy to proszę bardzo daj bazalt.
Z mojego doświadczenia wynika, że rośliny w bazalcie dużo gorzej rosną niż w piasku, na dodatek ciężej się odmula akwarium z podłożem bazaltowym. Moje palce też nieźle ucierpiały przy płukaniu i układaniu podłoża. To jest podłoże do znęcania się nad rybami dennymi.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

aso napisał(a):Tak, myślałem własnie o czystych wodach. Wydaje mi się, że zbyt drobny żwir lub też piasek nie będzie odpowiednim dla roślin ze względu na zbyt małą przepuszczalność. Myślałem również o Neonach Innesa, które najładniej wyglądają i najlepiej się czują gdy podłoże jest czarne.
Trzymaj się tego co pisali moi przedmówcy - drobny piasek kwarcowy do ok. 3 mm, i uwierz, że niekoniecznie musi być czarny. Nie wiem czy taki bywa w Amazonii Wink
Neony Innesa wprawdzie bardzo ładnie prezentują się w Czarnych wodach (tam też występują), ale prawdą jest, że występują i w strumieniach wód przejrzystych. Napisz jakie masz plany na Twoje akwa.

Dla kirysków chyba najlepszy piasek a i roślinom nie przeszkadza przy odpowiednim oświetleniu i nawożeniu.

Czyli JW

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

Skocz do: