• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Prętnik neonowy - jak odróżnić płeć?!
Question 

Mam taki dylemacik niecierpiący zwłoki. Postanowiłam za jakiś czas wpuścić do mojego akwa Prętnika neonowego (harem), bo bardzo podoba mi się ta rybka, tym bardziej, że zarówno samiec jak i samica są ładnie wybarwione. Ale ni hu hu nie wiem jak rozróżnić płeć. Pan w sklepie zoologicznym też nie wie. Szukałam na forum, ale jakoś tą odmianą nikt się nie zajął. Karłowate i te inne, nietrudno jest odróżnić, bo samica jest szarawa. Chcę uniknąć walk samców, a już napewno nie chcę się bawić w oddawanie i szukanie odpowiedniej ryby. Czy ktoś z Was miał tą rybkę i może mi pomóc?

A cóż to znowu jest prętnik neonowy??

Kaef napisał(a):A cóż to znowu jest prętnik neonowy??
Odmiana barwna prętnika karłowatego /Colisa lalia neon blue/ częściej spotykana pod nazwą prętnik niebieski.
mcda-p napisał(a):Karłowate i te inne, nietrudno jest odróżnić,
Powyższe wyjaśnienie powinno ci zatem wiele ułatwićSmile

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

pewnie tak ajk w przypadku każdych iskrzaków, samica jest zaokrąglona pod wpływem ikry, mniejsza, nie posiada instyktu terytorialnego, a przede wszystkim ma zaokrągloną końcówkę płetwy grzbietowej.

Hehehe, ciekawy jestem kto sobie te nazwy wymyśla.

No ja sobie tej nazwy nie wymyśliłam bynajmniej Smile A gdyby się dało je rozróżnić tak jak inne Prętniki to bym nie pytała...
No ale dzieki, każda podpowiedź się liczy Smile

Skocz do: