• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Biały pyszczek bojownika

Wczoraj wieczorem zauważyłem delikatny biały nalot na wargach samicy bojownika, dziś popołudniu już cały pyszczek ma biały, jak by napuchnięty, trochę to pleśń przypomina. Jest osowiała, z trudem łapie powietrze.
Dziś rano wycierała się z samcem - jeżeli to ma jakieś znaczenie. Kupiona 4 dni temu - przed wpuszczeniem przeszła kąpiel w ICHTIOSANIE. Inne ryby zdrowe

Akwa 64L
Temp 25-27 *C
Co2 - nie podaje
Nie nawożę niczym
Podmianki co 10 dni
Karminie 2x dziennie
Obsada - 9x neon innesa, 7xotosek, 7xkirysek, 2+1 bojownik

Parametry wody:
NO3 - 0
NO2 - 0
GH - 300 (17.0)
KH - 180 (10.0)
PH - ok. 7,2

Samica odłowiona do osobnego akwa, dodałem MFC (tylko to miałem) i pół łyżeczki soli.....
Pomocy

6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik

Jeśli się wycierala to na tarło wygląda a po tarle samica jest ''poobijana''. Mój bojownik samica jak kiedyś miałem miał odgryziony pysk po tarle i też biały. Więc zależy czy to tylko nalot czy coś więcej bo mi się nic nie udało z tym zrobić.

Już za późno. Dziś rano padła zanim zdążyłem polecieć do sklepu po leki (Sera Baktopur) bo tyle wyszukałem w necie. Wczoraj było już za późno na zakupy, a dziś miał całą głowę białą i brzuch czyli w sumie w 2 dni choroba ją zabiła.
Teraz nie wiem czy zastosować coś profilaktycznie w akwa ogólnym???
Może Sera Baktopur Direct?? Na razie nie ma objawów u innych ryb.

EDIT:
Zastosowałem w ogólnym Sera Baktopur bo zachorował samiec (z tego samego sklepu), zrobiłem mu też kąpiel krótkotrwałą w Sera Baktopur Direct (tabletka na 2l) padł po dwóch dniach - jakaś martwica płetw, biały nalot u nasady ogona, później w okolicy skrzeli. Ostały się dwie samice kupione gdzie indziej i dziś padła kolejna bez żadnych objawów.... Co jest??
Reszta obsady ma się dobrze....

6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik

Skocz do: