• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Filtr na większych głębokościach nie wciąga powietrza

Mam filtr Firmy FANFILTER - FAN mini PLUS
Filtr działał dobrze jakieś 3 miesiące, może trochę dłużej i nie było z nim żadnych problemów, aż jakiś tydzień temu o poranku filtr przestał działać(tak mi się wydawało ponieważ nie wprowadzał powietrza do akwarium). Wyłączyłem i włączyłem jeszcze raz znowu to samo ale przyglądam się bliżej i silniczek w środku działa tylko nie napowietrza. Wyjmuje filtr z wody a on zaczyna znowu puszczać bąbelki tak jak dawniej, myślałem że może sam się naprawi że może coś się przytkało i samo przeleci ale niestety nic się nie poprawiło. I od tego czasu jeżeli jest na głębokości tak ok 5 cm to działa dobrze a jak się go zanurzy choćby 1 cm głębiej to przestaje napowietrzać Sad Myślę żebym oddać go na gwarancję ale gwarancja pewnie zejdzie ze 2 tygodnie a nie mogę przecież pozostawić rybek na tak długo bez filtra :/ Spotkał się ktoś z czymś takim ? może jest jakiś sposób na jego naprawę w domu ? Filtr próbowałem czyścić 2 razy ale to nic ei pomogło.

Czyściłeś Ty Ten Filtr Kiedyś?

W/g mnie nic się nie dzieje.
Nie uznają Ci tego jako uszkodzenie - filtr w końcu działa.

Masz pytania - 600-717-223

gg: 6643531

http://aquaparadise.fora.pl/ - Zapraszamy :)
www.jokeru.cba.pl

Piszę poprawnie po polsku

P@WEŁ przecież napisałem że czyściłem

Jokeru niby działa ale nie jak powinien Tongue

Skoro silniczek działa to nie jest tak źle. Piszesz,że czyściłeś filtr. Ale w jaki sposób to robiłeś? Czyszczenie samej gąbki nie pomoże. Rozbierz go na części pierwsze i silnym strumieniem wody(zdejmij słuchawkę prysznica) przepłukaj "gniazdo" wiatraczka(musisz go również wyjąć i umyć w palcach). Przy okazji umyj pozostałe elementy i złóż do kupy.
Jeśli bąbelków dalej nie widać, to może to być wina wiatraczka. Miałem taką sytuację w fan2. Po prostu rozmagnesował się i "zgłupiał", drgał ale się nie kręcił. Należy wtedy go namagnesować. Wystarczy przyłożyć do niego jakiś silny magnes(np z głośniczków) i zostawić na kilka godzin lub przesuwać go w bliskiej odległości wirniczka i po kłopocie.
Z kolei mój malutki atman nie dmucha jeśli jest w nim powietrze. Obracam go w akwarium żeby wyleciały wszystkie bąbelki i finito.Smile

A ustanawiałeś regulację napowietrzania ?
Rurka doprowadzająca powietrze nie jest aby zbyt krótka ?

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

poton ok jutro spróbuję go rozkręcić Smile
Kesi wszystko ustawione tak jak było dawniej a rurka też jest taka sama jak dawniej tak że to hcyba nie to Wink

Skocz do: